Sveriges Ingenjörer

Så blir den nya visselblåsarlagen

Dela
På fredag börjar en ny lag gälla för de som larmar om missförhållanden i arbetslivet. Syftet är att utöka skyddet för visselblåsare. Sveriges Ingenjörer ser att den nya lagen även kan innebära större behov av arbetsrättsligt stöd till personer som vill agera visselblåsare.
Sveriges Ingenjörer stöttar medlemmar med expertstöd och hjälp i olika arbetsrättsliga frågor - bland annat visselblåsarskydd.
Sveriges Ingenjörer stöttar medlemmar med expertstöd och hjälp i olika arbetsrättsliga frågor - bland annat visselblåsarskydd.

Den nya lagen baseras på EU:s visselblåsardirektiv och ersätter den nuvarande lagen som infördes 2017. Genom lagen ges skydd för den person som larmar om missförhållanden i en verksamhet. I och med den nya lagen omfattas fler personer och situationer. Det blir inte längre nödvändigt att fängelse finns med i straffskalan för de oegentligheter som visselblåsarskyddet ska gälla vid. I stället ställs krav på att det ska finnas ett allmänintresse av att slå larm.

– Skydd för visselblåsare är viktigt för att uppmärksamma och komma till rätta med oegentligheter. Den utökade visselblåsarlagen kommer att påverka fler grupper än tidigare och även omfatta arbetssökande, praktikanter, styrelseledamöter med flera, säger Heléne Robson chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörers medlemmar finns i både privat och offentlig sektor. Många ingenjörer jobbar med verksamheter där stora samhälleliga värden står på spel. Infrastruktur, IT, försvar och autonom teknik (AI) är några exempel. Ingenjörer arbetar dessutom ofta med högteknologisk forskning och utveckling som är av känslig natur och utsatt för hård konkurrens. Spridning av uppgifter inom sådana verksamheter regleras av flera olika juridiska bestämmelser. Bland annat lagen om företagshemligheter och även i vissa fall sekretesslagstiftning.

– Den nya lagen är både mer omfattande och krångligare att sätta sig in i, jämfört med den tidigare. Att det dessutom finns flera andra regelverk att förhålla sig till gör det svårt på förhand att veta om man är skyddad av visselblåsarlagen. Därför kan behovet av stöd och rådgivning i de här frågorna öka, säger Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Den nya visselblåsarlagen – i korthet

  • Fler verksamheter ska ha interna visselblåsarfunktioner - alla arbetsgivare med fler än 50 anställda måste ha egna kanaler som visselblåsare ska kunna använda sig av. Kanalerna ska vara oberoende och de som jobbar med dem ska ha mandat att kunna inleda och avsluta utredningar utan arbetsgivarens godkännande. 
  • Externa visselblåsarfunktioner skapas – flera myndigheter ska upprätta externa visselblåsarfunktioner för olika samhällsområden, exempelvis Arbetsmiljöverket och Skatteverket.
  • Fler grupper omfattas av visselblåsarsskyddet - förutom anställda ska även praktikanter, aktieägare, styrelseledamöter och andra grupper kunna slå larm om missförhållanden.
  • Skadestånd till visselblåsare - om en arbetsgivare hindrar någon från att slå larm eller utsätter visselblåsaren för repressalier kan det medföra skadeståndsskyldighet

Lagen träder i kraft den 17 december 2021.

Sverige Ingenjörers tips till den som vill slå larm om missförhållanden:

  • Kontakta ditt fackförbund för att få råd och juridisk vägledning kring dina rättigheter och hur du bör agera.
  • Orientera dig hur de interna kanalerna för visselblåsning ser ut din verksamhet.
  • Fundera igenom och strukturera för dig själv vad du baserar dina iakttagelser på.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sveriges Ingenjörer stöttar medlemmar med expertstöd och hjälp i olika arbetsrättsliga frågor - bland annat visselblåsarskydd.
Sveriges Ingenjörer stöttar medlemmar med expertstöd och hjälp i olika arbetsrättsliga frågor - bland annat visselblåsarskydd.
Ladda ned bild
Heléne Robson, chefsjurist Sveriges Ingenjörer
Heléne Robson, chefsjurist Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer
Box 1419
111 84 Stockholm

08 - 613 80 00https://www.sverigesingenjorer.se/

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Svenskt Näringsliv, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och PTK presenterar förslag till uppdaterad ägarstyrning av Alecta10.4.2024 17:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svenskt Näringsliv, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Förhandlings- och samverkansrådet PTK har genomfört en översyn av ägarstyrningen av Alecta. Detta i syfte att långsiktigt stärka Alecta genom mer strukturerade processer, ökad transparens och större förutsägbarhet i ägarstyrningen. Mot bakgrund av denna översyn lämnas nu ett antal förslag på förändringar för Alectas överstyrelse att besluta om på nästkommande ordinarie överstyrelsemöte, den 25 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye