Uppsala Konsert & Kongress

Så blir sommarens Citykollo på UKK!

Dela
Citykollo på UKK. Form: Magnus Hörberg
Citykollo på UKK. Form: Magnus Hörberg

Förra sommaren hade Citykollo på UKK premiär. Och nu kör vi för andra året! Här är sommarens bästa kollo för dig som älskar kluriga matteproblem och för dig som bara inte kan stå still när musiken manar till dans! 18-21/6. 

Precis som förra året har CITYKOLLO på UKK har två inriktningar, och man anmäler sig till en av dem: kultur eller vetenskap. Varje dag under veckan har ett särskilt tema. Men precis som hjärnans båda halvor inte fungerar utan den andra klarar vi oss inte utan varandra – därför får respektive grupp också möjligheten att testa den andra inriktningen under en timme varje dag. Vi kallar det för Swap-time! 

Swap-time var jättepoppis bland deltagarna förra året. Det var kul att öppna sina tankar för ämnen som man inte stött på tidigare eller trodde sig vara bra på eller intresserad av. 

CITYKOLLO vänder sig till unga 11-15 år, från årskurs 5 till årskurs 9. Det är gratis att gå på CITYKOLLO, men man måste föranmäla sig och då gäller först till kvarn-principen. 

Citykollo presenteras av Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Fritid Uppsala, med stöd från Uppsala kommun.

Så här ser dagarna ut:
09.30 Samling i sal D
10.00-11.30 Introduktion till dagens ämne och ledarna hjälper Citykollisterna att komma igång
11.30-12.00 Lunch
12.00-13.00 Swap-time! Under denna timme byter grupperna ämne med varann. Kulturgänget blir vetenskapsgänget för en timme och vice versa.
13.00-14.30 Fortsättning från förmiddagen
14.30-15.00 Avslutning tillsammans med reflektioner och genomgång av dagen.


DAGARNAS TEMAN: 

Måndag 18/6 
Vetenskap: Legoprogrammering 
Kultur: Kreativt skrivande

Tisdag 19/6
Vetenskap: Matematik
Kultur: Teater

Onsdag 20/6
Vetenskap: Hjärnan
Kultur: Dans

Torsdag 21/6
Vetenskap: Molekylärbiologi
Kultur: Musik

Citykollos grymma ledare: 
Sara Högsten, 29 år, jobbar som producent på UKK och har planerat och bokat ledare och experter för Citykollot. När hon inte jobbar på UKK är hon helst ute på äventyr i skog och mark. "Att sitta framför en eld det är bland det bästa jag vet! Och glass, glass i stora lass!", meddelar Sara. 

My Enbom är 29 år och jobbar som fritidsledare på Kulturhuset Grand. Förutom att vara helt okej på Candycrush är hon en mästare på twister, bakar riktigt goda snickerskakor och har precis börjat upptäcka hur roligt det är att bygga hemsidor. 

Aliyawer Qambari är 23 år gammal. Han studerar civilingenjör och jobbar som fritidsledare på Grand. "Det är mitt andra år jag jobbar på Citykollo. Förra året fick jag äran att dela ut klubbor som efterrätt, så alla som älskar klubba älskade mig också. Jag ser mycket fram emot att få träffa alla deltagare för att skapa en superrolig och lärorik vecka tillsammans", hälsar han.

Stojan Skorka är 29 år, fritidsledare på Grand och pluggar till logoped. Stojan lyssnar på musik det mesta av sin vakna tid och tycker om att rita. På senare tid har hon bestämt sig för att lära sig lösa Rubiks kub och jär på god väg! 

Cinnika Steensland är 29 år och jobbar som fritidsledare på Grand. Hon jobbade på citykollo förra året också, och hade det så himla roligt. "Jag ser fram emot att göra detta år minst dubbelt så roligt. Syssel, pyssel och skapande gör livet roligt om du frågar mig", säger Cinnika. 

OM PROGRAMMET: 

Legoprogrammering med William och Stivan
Programmering är något som blivit ett allt viktigare verktyg för att lösa mer komplexa problem och det är också där en stor del av framtidens utveckling ligger. Legoprogrammering är en bra start för att lära sig grunderna på ett roligt sätt och vi lovar att det kommer att bli väldigt roligt och samtidigt en utmaning.

William Svanberg, studerar sitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet teknisk fysik, och vid sidan om studierna arbetar han med att inspirera och lära ut naturvetenskap och teknik för barn och ungdomar. Förutom intresset för fysik, teknik och matematik är han en riktig filmnör och älskar att resa. Williams största dröm är att få arbeta på NASA med ett spännande marsprojekt.

Stivan Sabir, studerar sitt femte och sista år på civilingenjörsprogrammet teknisk fysik med materialvetenskap. Stivan har alltid haft ett stort intresse för historia och kunde förverkliga sitt intresse inom detta område genom extrajobba på muséet Gustavianum vid sidan om studierna. Dessutom har hon en superbra förmåga att leka och busa!

Legoprogrammeringen presenteras i sammarbete med Uppsala Universitet, Tekniska-naturvetenskapliga fakulteten. Här bedrivs världsledande forskning och utbildning inom ett brett spektrum inom biologi, datavetenskap, fysik, geovetenskap, kemi, matematik och teknik. Det finns 11 institutioner inom teknisk-naturvetenskapliga fakulteten och det är cirka 10 500 studenter som studerar här.

Programmeringen är så kallad blockprogrammering, vilket betyder att man inte behöver skriva någon kod eller skapa ett program helt från början. För att göra det hela mer intressant och roligt kommer legoroboten ha tre sensorer på sig vilka man kan programmera för att få roboten att känna av sin omgivning, till exempel kan man programmera roboten att känna av om något blockerar den. Sensorerna är något som alla kommer få möjlighet att programmera och det är bara fantasin som sätter gränserna för hur man löser en viss uppgift.

Kreativt skrivande Med Ylva och Liv
Ylva älskar skrivande och böcker! Hon har jobbat med barn-och ungdomsböcker på bland annat Barnens Bokklubb och Bonnier Carlsen förlag, och brukar hålla skrivkurser och bokcirklar för unga på bibliotek, skolor och studieförbund. Liv Karlsson Enbom, är djupt rotad i skrivande. Hon skrev sina första rader i den egenskrivna tidningen ”Katter” som 6-åring, sedan dess har hon fortsatt att skriva genom hela livet. Hon har jobbat som skribent och copywriter största delen av sitt yrkesliv och jobbar just nu som kommunikatör.

Ylva blandar korta skrivövningar på olika teman under dagen, bland annat ett par inspirationsövningar, en "fyll i"-text och en övning med liknelser, metaforer och några andra enklare stilfigurer. Vi kommer även att prata om hur man kan ändra stämning och känsla i en text genom att till exempel byta tempus eller byta mellan första, andra och tredje person. Ett återkommande önskemål från kursdeltagare är en övning i att skriva karaktärer, så det brukar hon också försöka klämma in. 

Liv föreläser om hur får man sin text läst, omtyckt och hyllad! En av hemligheterna är kreativitet. Under Livs föreläsning gör hon en djupdykning i kreativitet och kreativt skrivande. Deltagarna kommer att få öva sin kreativa förmåga både i tanken och på papper. Liv kommer också att bjuda på smarta skrivknep, tips och trix. Föreläsningen är garanterat fri från grammatik och rättstavning.

Matematik med David Lindström
Här kommer vi att utforska spel som spelas av två personer. Vilka strategier kan man ha för att alltid vinna? Det kommer finnas olika stationer där deltagarna spelar spelen två och två mot varandra och sedan försöker "knäcka spelet" tillsammans i hela gruppen.

Det andra passet för de som valt naturvetenskap kommer vara en tävling i kluringar.

David Lindström är ledare för flera grupper på Matteklubben i Uppsala. Han studerar avancerade kurser i matematik på Uppsala universitet.

Teater med Kerstin & Inana från Teater Prego
Kerstin Höglund gillar att vara kreativ. Bland annat genom att sjunga, dansa, sy, pyssla och spela teater. På sommaren åker hon helst och badar. Det viktigaste för Kerstin är att försöka tycka om sig själv och att ge alla hon möter en ärlig chans.

Inana Selenius tycker om att spela improviserad teater och att lära sig nya saker. Hon är väldigt envis och hejar alltid på alla lag, även motståndarlaget. Inana har svårt att bestämma sig, så oftast slutat det med att hon väljer samma pizza, glass eller färg på kläderna.

Teater Prego är Uppsalas mesta improvisationsteatergrupp. Improvisationsteater är en form av teater där publiken är en stor del av föreställnigne. Scenerna uppstår i nuet och det finns inte en föreställning som är den andra lik.

Dans med Mateja och Catarina från Uppsala Loves Hiphop
Uppsala Loves Hiphop drivs av Mateja Kovacevic & Catarina Zarazua. De är utbildade på Åsa folkhögskolas olika streetdancelinjer och har även fortbildat sig utomlands, i USA, Cuba, Marocco, Frankrike och tillsammans har duon haft workshops i Palestina. 2017 korades de till årets mest kreativa Uppsalabor och vann “Ge Tillbaka”- stipendiet som delades ut under företagargalan i Stockholms stadshus.

"Vi ser fram emot att dansa med er på UKK! Vi kommer gå igenom olika grooves och grundsteg. Det kommer bli svettigt och kul till tung hiphop musik!"

Hjärnan med Åke och Anna
Anna och Åke var med under Citykollot 2017, och var så pass populära att vi var tvungna att bjuda in dem igen!

Det blir en dag då hjärna undersöks och "vi lär oss med knoppen". Varför går det ibland kan lite trögt när man ska göra något man inte gjort förut, kan mobilerna störa hjärnan och hur blir man bättre på att minnas? Det och mycket annat om hjärnan berättar Åke Pålshammar och Anna Nygren om under Citykollo.

Åke är neuropsykolog och universitetslektor vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet. Anna Nygren är livsstilspedagog med lång erfarenhet av att jobba med elevers livsstilsfrågor. Anna är en flitigt anlitad föreläsare och utbildare inom livsstilsfrågor, och grundare av Ung Livsstil.

Molekylärbiologi med Kalle och Louise
Biologi och molekylärbiologi är studierna av allt levande, dess processer och samspel i naturen. Molekylärbiologi studerar ofta liknande frågor som ”vanlig biologi” fast på molekylär, mer inzoomad nivå. Molekylärnivå angränsar mycket till ämnen som bl.a. genetik och biokemi. Under dagen kommer vi att få lära, diskutera och praktiskt testa på metoder inom biologin och molekylärbiologin.

Kalle jobbar extra på UKK, och brukar då sälja biljetter i biljettkassan. Han säger själv att han är en ättling i rakt nedåtstigande led från Robin Hood. Och så olika kanske de inte är? Och om ni nånsin behöver skjuts hem, åk inte med Louise, hon har nämligen kört sönder cirka alla bilar hon någonsin suttit i.

Musik med Jakob och Thea
Thea är en frilansande musiker med rötterna i folk-och världsmusik. Under de senaste åren har hon spelat i olika band, på teater och med Cirkus Cirkör. Just nu bor hon i Göteborg men är ofta ute och flänger med fiolen på ryggen och en resväska under armen. Musik är för Thea är glädjefyllt och utforskande och hon tycker om att spela många olika sorters instrument och genrer. 

Jakob har vandrat många steg på UKKs golv, han brukar nämligen jobba på UKK med att ta hand om en del konserter, bygga scener och ibland även arbeta som vaktmästare. När han inte gör det brukar han stå i klacken och hejja på Sirius fotbollslag, jobba på Kulturhuset Femman och Vår stad bookings eller spela med sitt band Rotten Mind. Jakob är en lugn och trygg filur att jobba med och ser riktigt fram emot att få lajva konserter med Citykollisterna!

Kontakter

Bilder

Citykollo på UKK. Form: Magnus Hörberg
Citykollo på UKK. Form: Magnus Hörberg
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Uppsala Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala torg 1
753 75 Uppsala

018 727 90 00https://www.ukk.se/

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, har sedan invigningen 2007 blivit en av 
nordens mest omtalade, uppskattade och framgångsrika mötesplatser för 
kultur och näringsliv. Här genomförs årligen hundratals kulturevenemang, 
konferenser, möten, föreläsningar, mässor och utställningar. UKK är ett 14 
000 kvadratmeter stort allkonsthus, beläget mitt i en snabbt växande 
storstad. Husets ledstjärna är att, med ett utbud som präglas av mångfald 
och hög kvalitet, välkomna alla.

#uppsalakonsertkongress

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

Curious Classics - en nyfiken festival med klassisk musik från hela världen!11.10.2018 11:08Pressmeddelande

Curious Classics - öppna öronen för musiktraditioner från hela världen! Begreppet klassisk musik leder ofta våra associationer till västerländsk klassisk musik och namn som Bach, Mozart och Beethoven. Med Curious Classics vill vi väcka din nyfikenhet för klassisk musik från andra delar av världen. Vi får möta excellenta musiker från vitt skilda traditioner. Från azerbadjansk mugham och malinesisk mande till kinesisk klassisk musik - och mycket mer. Festivalen bjuder dessutom på aktiviteter för barn, seminarier och workshops! Curious Classics initierades av Re:Orient och arrangeras i samarbete med Uppsala Konsert & Kongress. I programmet hittar vi Marcel Khalife (Libanon), Houmayoun Sakhi (Afghanistan), Fargana Qasimova (Azerbajdzjan), Trio Da Kali (Mali) och Kayhan Kalhor (Iran) och många fler. Läs mer om programmet här: www.ukk.se/curious-classics/ Programmet kommer att framföras på Uppsala Konsert & Kongress, men i delar också på Moriska Paviljongen i Malmö. Workshops sker på, och i

Uppsalas nya forum för konst, dans, mode, musik och samtal - A la Maud28.9.2018 09:35Pressmeddelande

A la Maud - Uppsalas nya forum för konst, dans, mode, musik och samtal. Maud Karlsson bjuder in till en färgstark talkshow på Uppsala Konsert & Kongress. Röster och tendenser hörs, syns och synas av gäster från när och fjärran. Snyggt, öppet, vågat, tillåtande och inspirerande! Premiär! A la Maud: Svartvitt 7 december 18.30, Sal B Talkshowen kommer fortsätta med fler nedslag och nya teman på UKK under våren 2019. Premiärens tema är Svartvitt. Varför blev det just det, Maud? - Svart och vitt är ofta använt som varandras kontraster och motpoler. Orden och färgerna är laddade olika beroende på vem som uttalar sig och i vilket sammanhang. Färgerna i klädval ger olika känslor där svart nuförtiden ofta är förknippat med en coolhet... Men min mammas farmor gifte sig i svart brudklänning, något som tidigare var en klassfråga, säger Maud. - I kommunikation kan det bli svart eller vitt när åsikter ska stå mot varandra. ”Svart” hud och ”vit” hud är tyvärr även det fortfarande laddat men eftersom

Tove Styrke, Jill Johnson, Lina Nyberg, Katija Dragojevic, Sirintip till UKK3.9.2018 13:43Pressmeddelande

UKK fyller på hösten med fler spännande bokningar! Popundret Tove Styrke, Jill Johnson med storband gör julkonsert, jazzmusikern Lina Nyberg möter operasångerskan Katija Dragojevic i spännande samarbete. Huset presenterar också Sirintip, en ovanligt spännande popakt som står inför det riktigt stora genombrottet! 24/10, 20:00, Restaurangen Sirintip Efter att ha varit finalist i den prestigefyllda tävlingen ”Theolonious Monk International Vocal Jazz Competition” år 2015 erbjöds Sirintip Phasuk ett skivkontrakt. Bolaget var inget mindre än Snarky Puppys GroundUP Music och Michael League från Snarky Puppy erbjöd sina produktionstjänster. Tillsammans med honom och trummisen Mark Guiliana (som medverkade på Bowies sista album) skapade hon sedan Tribus – debutalbumet som speglar hennes rötter i tre kulturer: Thailand (där hon växte upp), Sverige (där hon gick på Musikhögskolan) och USA där hon studerat vid Manhattan School of Music. Tribus är latin och betyder just tre. På skivan blandar Siri

Kulturnatten på UKK: invigning, Matti Bye, Rhys, ny dansscen och mer23.8.2018 13:31Pressmeddelande

Kulturnatten firar 30 år! Snart är det dags för Kulturnatten då Uppsala fylls av upplevelser, värme och festligheter. En av årets nyheter är en dansscen på UKK där det bjuds på magdans, streetstyle och mycket mer. Senare på kvällen gästar artisten Rhys UKKs stora sal. Som vanligt sker invigningsceremonin å UKK, i år redan klockan 12.00. Hela Kulturnattens program finns här: www.kulturnattenuppsala.se DETTA HÄNDER PÅ UKK UNDER KULTURNATTEN 2018: 11.30 - 12.00 MUSIK Linnékvintetten spelar i Atriet, från plan 5. 11.00 - 15.00 MARKET Pysselhörna och brunchservering i Restaurangen. 12.00 - 13.00 INVIGNING med invigningstal, musik och kortfilmvisning. Medverkar gör Marie Nyreröd, svensk journalist, TV-producent och filmare tillika vän med Ingmar Bergman, och Matti Bye, musiker och kompositör som skrivit årets Kulturnattsverk, Sten Bernhardsson, kulturdirektör och dagens konferencier, Peter Gustavsson, kulturnämndens ordförande. Sal B. 13.00 - 16.00 MUSIK Unga ännu oetablerade singer-songwrit

Hösten i korthet: Festivaler, stjärnor och nya samarbeten på UKK20.8.2018 10:30Pressmeddelande

UKK har laddat hösten med massor av programpunkter. Här kommer en snabbgenomgång av några av höstens alla händelser. 2/9 ALINEA – PONTUS CARRON MED VÄNNER Startskottet för flerårigt samarbete med Kungl. Musikhögskolan. Pianisten Pontus Carron bjuder på musik från kammare till klubb. Fri entré. Läs pressmeddelandet om samarbetet här. 8/9 RHYS på Kulturnatten Hon gjorde en bejublad insats på Queens of Pop och spås bli en av våra stora stjärnor. Nu får hon det ärofyllda uppdraget att avsluta årets Kulturnatt. 15/9 CAMERON CARPENTER Ett internationellt fenomen tillika grammynominerad orgel-virtuos gästar UKK. 21/9 FACTFULNESS Premiär för samarbetet mellan UKK och Bibliotek Uppsala. Föreläsning av Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund. Läs pressmeddelande om samarbetet här. 28/9 CHICAGO MASS CHOIR & TENSTA GOSPEL CHOIR Amerikanska superkören gör Sverigedebut och får sällskap av gospelkraften från Tensta. 2/11 NIKI & THE DOVE – Tigern och Svanen Succéföreställningen från Dramaten. Alternativ

UKK och Kungl Musikhögskolan startar flerårigt samarbete21.5.2018 08:55Pressmeddelande

I höst inleder UKK ett innovativt samarbete med Kungl. Musikhögskolan (KMH) i Stockholm. Samarbetet kretsar kring masterstudenterna och deras examensarbeten. De kommer att servera spännande, nyskapande och nyfiken musik i UKK:s vackra salar och rum. - Jag är oerhört stolt över samarbetet, som för Uppsala betyder att vi får tillgång till nya talanger, nya nätverk och nyfikna öppna ögon på UKK och vårt hus, säger Lena Åberg Frisk, vd och konstnärlig ledare på UKK. Uppsala erbjuder ett spännande och växande kulturellt ekosystem men har idag ingen konstnärlig högre utbildning. Genom samarbetet får vi och uppsalapubliken inblick i och utbyte av nya strömningar och idéer. Projektet blir en länk mellan musiklivet idag och musiklivet imorgon. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm utbildar musiker och musiklärare på högsta internationella nivå. KMH verkar med anor från 1771 och har flyttade förra året in i ett modernt campusområde – framtidens musikhögskola. Det musikaliska arvet förvaltas i samkla

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum