Så digitalt är det svenska skogsbruket – enligt skogsbolagen själva
En ny kartläggning ger en bild av hur den digitala mognadsgraden ser ut för det svenska skogsbruket. Resultatet baseras på intervjuer med några av Sveriges största skogsbolag och har genomförts inom forskningsprogrammet Mistra Digital Forest.

Inom forskningsprogrammet Mistra Digital Forest har ett arbete för att kartlägga hur digitalt det svenska skogsbruket är genomförts under 2020. I intervjuer med några av Sveriges största skogsbolag, däribland SCA, Stora Enso och Södra, har företagsrepresentanter fått svara på frågor om den digitala mognadsgraden för ett flertal områden.
– I början av programmet såg vi ett behov att beskriva var vi i det svenska skogsbruket befinner oss i digitaliseringsprocessen, vad vi ser för behov framåt och vad vi redan nu adresserar inom Mistra Digital Forest, säger Camilla Widmark, forskare vid Institutionen för skogsekonomi på SLU, som tillsammans med Erik Willén, processledare inom digitalisering på Skogforsk, ansvarat för kartläggningen.
Syftet med kartläggningen var att skogsbolagen själva skulle beskriva sin digitala mognadsgrad och få en bild av vad de vill prioritera att digitalisera på 5 till 10 års sikt. Kartläggningen resulterade i tre bilder som beskriver 1) nuläge 2) prioriterade områden att digitalisera om 5-10 år 3) vilka av områdena i bild 2 som Mistra Digital Forest adresserar.
Stora möjligheter i skogsnäringen
Magnus Bergman, skogsteknisk chef på SCA, tycker att kartläggningsprocessen väckte många tankar och diskussioner.
– Ibland tycker man ”det här är vi bra på”, men så kan man ändå se att det finns ytterligare potential till förbättring. Sedan var det några områden där vi upptäckte att vi inte ens funderat kring det digitala och insåg att det var eftersatt, säger han.
Nu finns resultatet från kartläggningen tillgängligt, och kan tas vidare både internt hos skogsbolagen och i programmet.
– Förhoppningsvis ska det leda till att vi prioriterar investeringarna kopplat till IT och digitalisering bättre. Det är lätt att ta dessa för givet och att man inte tänker på vad det kan generera. Det finns oerhört stora möjligheter i skogsnäringen. Svårigheten är att avgränsa vad som skapar störst nytta, säger Magnus Bergman, SCA.
– Kartläggningen kommer att ligga till grund för fortsatt utveckling inom Mistra Digital Forest kring det digitala ekosystemet och är en bra inspirationskälla när programmet går in i nästa fas, säger Sverker Danielsson, programchef för Mistra Digital Forest.
Kontakter
Sverker DanielssonProgramchef Mistra Digital Forest
Tel:+4687627967sverker.danielsson@skogsindustrierna.seBilder






Dokument
Länkar
Om
Forskningsprogrammet Mistra Digital Forest ska ta tillvara digitaliseringens möjligheter för skogsbruket, och därigenom bidra till omställningen av vårt samhälle till en cirkulär bioekonomi. Programmets vision är att skapa digitala lösningar för en hållbar och effektiv skoglig bioekonomi.
Skogsindustrierna är programvärd och övriga programparter är BillerudKorsnäs, Holmen, SCA, Stora Enso, Sveaskog, Södra, IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH, Skogforsk, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samt Umeå universitet. Programmet finansieras av Mistra och deltagande parter. Läs mer på www.mistradigitalforest.se.
Följ Skogsindustrierna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna
Ny forskning: Pappersfiber kan återvinnas 25 gånger14.6.2022 11:05:47 CEST | Pressmeddelande
Ny forskning visar att pappersfiber går att återvinna med hög kvalitet 25 gånger. Det är mer än tre gånger så mycket som tidigare uppskattningar, och innebär att återvinningsvärdet i pappersförpackningar är mycket högre än vad industri och konsumenter vetat om. Nu hoppas Skogsindustrierna att intresset för att återvinna ökar.
Fortsatt högt tempo i skogsindustrin24.5.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det går bra för svensk skogsindustri. Produktionstakten är stark, priserna är kvar på höga nivåer och ser dessutom ut att fortsätta stiga när det gäller trävaror, förpackningsmaterial och massa. Det visar Skogsindustriernas senaste marknadsrapport "Så går det för skogsindustrin".
Ny rapport: 46 procents ökning på 30 år - klimatnyttan av skoglig bioekonomi28.4.2022 10:57:42 CEST | Pressmeddelande
Klimatnyttan av ett aktivt skogsbruk och produkter från skogen har ökat med 46 procent de senaste 30 åren. Det har bidragit starkt till att Sveriges totala klimatutsläpp har minskat. Skogsindustriernas nya rapport, Svensk skogsnärings klimateffekt 1990-2020, visar också att den svenska skogsnäringen årligen skapar en klimatnytta som är dubbelt så stor som hela landets klimatutsläpp.
Svenska sågverk stöttar Europa22.4.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Konkurrensen om trävaror blir tuffare när europeiska köpare, som tidigare har importerat från Ryssland, söker nya leverantörer. Men i höst är det möjligt att den europeiska marknaden åter kan börja stabilisera sig. Den analysen gör Skogsindustrierna i sin marknadsrapport ”Så går det för skogsindustrin”.
SCA:s Ulf Larsson ny ordförande för Skogsindustrierna20.4.2022 10:31:18 CEST | Pressmeddelande
Ulf Larsson, vd och koncernchef för SCA, har valts till ny ordförande för branschorganisationen Skogsindustrierna. I sin nya roll blir han en viktig företrädare för skogsnäringen som står för 10 procent av svenskt exportvärde och har en central roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum