Sida

Så fördelas utökade humanitära stödet i Ukraina

Dela

Biståndsmyndigheten Sida betalar nu ut 270 miljoner kronor av de extra medlen till humanitära insatser i Ukraina. Pengarna kommer fördelas till de organisationer med bäst förutsättningar att nå fram där behoven är som störst just nu.

En familj på flykt får stöd och information vid den Blå punkt som Unicef har satts upp vid en gränsövergång mellan Ukraina och Rumänien. Foto: Unicef/Nicodim
En familj på flykt får stöd och information vid den Blå punkt som Unicef har satts upp vid en gränsövergång mellan Ukraina och Rumänien. Foto: Unicef/Nicodim

– Situationen är mycket allvarlig och vi vill prioritera områden i Ukraina där det råder en akut brist på mat, vatten och sjukvård. Omkring 12 miljoner människor i landet har behov av humanitärt stöd och därför fördelar vi nu de första utbetalningarna till organisationer som har möjligheter att nå de människor med mest akut situation, säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära enhet.

De första utbetalningarna av de extra 500 miljoner kronor som regeringen beslutat för utökat humanitärt stöd till Ukraina kommer att fördelas mellan FNs livsmedelsprogram WFP, FNs flyktingorgan UNHCR, FN:s barnfond Unicef, Internationella Rödakorskommittén ICRC och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB. Totalt kommer 270 miljoner betalas ut i detta första skede.

Biståndsmyndigheten Sida har också sedan tidigare beslutat om stöd om 15 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén och 30 miljoner till FN:s humanitära landfond i Ukraina för 2022. Dessa ligger utanför ramen för de 500 miljonerna.

Långvariga humanitära behov

Kriget i Ukraina har redan orsakat stora skador och behoven av humanitärt stöd kommer finnas kvar under lång tid. Därför väljer biståndsmyndigheten att dela upp utbetalningarna i ett tidigt stöd och avvakta med resterande 230 miljoner för att kunna fördela dessa utifrån hur situationen i Ukraina och regionen utvecklar sig.

– Vi behöver ha en beredskap för att den humanitära situationen i Ukraina och regionen hela tiden förändras. Genom att inte fördela alla 500 miljoner i det här första skedet kan vi se var behoven är störst om ett par månader, hur möjligheten att nå från till de mest behövande förändras och hur den humanitära situationen i hela regionen utvecklas med tanke på de omfattande flyktingströmmarna ser ut, säger Jakob Wernerman.

Sidas stöd vägleds av de humanitära principerna:

Humanitet: Mänskligt lidande ska lindras varhelst det finns. De drabbades värdighet och rättigheter måste respekteras och skyddas.

Neutralitet: Humanitära aktörer får inte delta i konflikter eller välja sida i politiska, religiösa eller ideologiska kontroverser.

Opartiskhet: Humanitärt arbete ska vara oberoende av faktorer som exempelvis etnisk tillhörighet, kön, nationalitet, religion eller politisk tillhörighet. De mest akuta behoven ska alltid prioriteras.

Oberoende: Humanitära insatser ska vara oberoende av andra aktörers politiska, ekonomiska eller militära intressen.

Fakta om utbetalningarna

 • Internationella Rödakorskommittén ICRC: 85 miljoner kronor
 • FN:s livsmedelsprogram WFP: 75 miljoner kronor
 • FN:s flyktingorgan UNHCR: 50 miljoner kronor
 • FN:s barnfond UNICEF: 50 miljoner kronor
 • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB: 10 miljoner kronor

Fakta organisationerna i Ukraina:

Internationella Rödakorskommittén, ICRC:

 • De har över 600 personal i Ukraina och starka förutsättningar att hjälpa drabbade människor i de mest svårtillgängliga områdena, inklusive Mariupol och Kiev.
 • De efterfrågar 150 miljoner schweiziska franc till humanitära insatser i Ukraina 2022.
 • Pengarna kommer bland annat ge människor tillgång till vatten, mat, filtar och stearinljus, och till reparation av infrastruktur relaterat till vatten och elektricitet.
 • ICRC:s ger också stöd till sjukhus, både i form av material men också personal som till exempel kan ta om hand om krigsskadade.
 • ICRC arbetar också med att minska risken för att civila ska drabbas av kontamineringen av minor och ammunition som inte exploderat (träning, dialog med väpnade parter etc.).

FN:s livsmedelsprogram, WFP:

 • De är en central aktör i den humanitära responsen i Ukraina och har snabbt skalat upp sin verksamhet sedan krisen eskalerade.               
 • Totalt efterfrågar WFP 541 miljoner dollar för att nå 3,1 miljoner människor med humanitär assistans till och med juni – i form av material och kontantbaserat stöd.
 • WFP är den organisation som leder koordineringen av den humanitära responsen gällande telekommunikation och logistik, och har ett flertal lager från vilka förnödenheter kan transporteras.

FN:s barnfond, Unicef:

 • De är särskilt viktiga för att säkerställa att de 7,5 miljoner barn som finns i Ukraina – samt deras vårdnadshavare – får tillgång till assistans.
 • De efterfrågar 276 miljoner dollar till humanitära insatser mellan mars och maj som beräknas nå 3,5 miljoner människor, varav 2,2 miljoner är barn.
 • Verksamheten fokuserar på att säkerställa tryggad tillgång till vatten (3 miljoner), sjukvård (1,5 miljoner) och utbildning (600 000) och kontantbaserad assistans (nästan 300 000).
 • Unicef kommer också ge psykosocialt stöd till en miljon människor som drabbats av det pågående våldet.

FN:s flyktingorgan, UNHCR:

 • UNHCR:s har stor kapacitet att svara upp mot behov hos människor som är på flykt och människor som är utsatta för skyddsrisker på grund av kriget.
 • I östra Ukrainas krigsdrabbade områden förser de människor med bland annat filtar, presenningar och mat.
 • I centrala och västra Ukraina etablerar de transit- och mottagningscenter för flyktingar. Dessa center ger människor tak över huvudet, mat, sjukvård och psykosocialt stöd, samt hjälp med bland annat information om vilka tjänster som finns tillgängliga från myndigheter och humanitära aktörer.
 • Totalt har de ansökt om 270 miljoner dollar för att assistera 2,1 miljoner människor mellan mars och maj.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB:

 • Stödet till MSB bidrar också till internflyktingmottagandet i form av tält med elektricitet, sängar och hygiencontainrar som ska etableras i västra Ukraina och sedan doneras till UNHCR för att ge människor på flykt tak över huvudet.

Sidas arbete i Ukraina
Strategi för Sveriges humanitära bistånd genom Sida 2021–2025, på regeringens webbplats
Frågor och svar om Sidas stöd i Ukraina och Ryssland med anledning av Rysslands invasion

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En familj på flykt får stöd och information vid den Blå punkt som Unicef har satts upp vid en gränsövergång mellan Ukraina och Rumänien. Foto: Unicef/Nicodim
En familj på flykt får stöd och information vid den Blå punkt som Unicef har satts upp vid en gränsövergång mellan Ukraina och Rumänien. Foto: Unicef/Nicodim
Ladda ned bild

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen. I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Sverige ger mångmiljonstöd för att förhindra stor miljökatastrof i Röda havet10.5.2022 13:05:42 CEST | Pressmeddelande

En förfallen oljetanker som ligger förankrad utanför Jemens kust i Röda havet riskerar att orsaka en miljökatastrof med enorm påverkan på marint liv, jordbruk, fiske och människors hälsa. Analytiker bedömer att en läcka är nära förestående och den skulle kunna bli fyra gånger värre än den från oljetankern Exxon-Valdez i slutet av 1980-talet. Arbetet med att förhindra en katastrof brådskar, och biståndsmyndigheten Sida bidrar med 30 miljoner kronor till FN:s arbete för att förebygga katastrofen.

Pressinbjudan: Sida och 50 år av utvecklingssamarbete med Bangladesh28.4.2022 12:25:07 CEST | Pressinbjudan

Sverige har i 50 år haft utvecklingssamarbete med Bangladesh och stödet har genom åren varit omfattande till många av landets utmaningar. Biståndsmyndigheten Sida har bland annat finansierat framtagandet av koleravaccin, arbetat fram cyklonskydd som betydligt minskat riskerna för boende i översvämningsdrabbade områden och med ett gasnät som minskat både avskogning och konflikter i flyktinglägren för Rohingyas i Cox’s Bazar. Sida vill uppmärksamma denna milstolpe med ett panelsamtal där Sveriges ambassadör, Sidas biståndschef i Bangladesh, Bangladeshkännare och samarbetspartners inom civilsamhälle, akademi, myndigheter och näringsliv deltar.

Sverige ger miljardstöd till rekordstora behov i humanitära kriser6.4.2022 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

De senaste årens krig och utdragna konflikter, pandemin, cykloner, översvämningar, torka och matbrist har bidragit till att mer än 291 miljoner människor behöver akut humanitärt stöd för att klara sig. Biståndsmyndigheten Sida ger nu stöd på 3,3 miljarder till behövande i 29 av världens värsta kris- och konfliktområden till basala behov som mat och vatten, tak över huvudet och vård och mediciner.

Ytterligare humanitärt stöd till drabbade i Ukraina26.2.2022 05:40:00 CET | Pressmeddelande

Våldsamheterna under den ryska invasionen har lett till att hundratusentals människor redan lämnat sina hem och de humanitära behoven väntas öka kraftigt. Sida följer situationen noga och ger ytterligare stöd på 30 miljoner kronor till FN:s humanitära landfond i Ukraina. Pengarna går till snabba insatser för att ge skydd och hjälpa krisdrabbade människor. Det humanitära stödet från Sverige till krisen i Ukraina uppgår nu till 65 miljoner.

Stöd till drabbade av ”supertyfonen” Rai i Filippinerna5.1.2022 12:17:14 CET | Pressmeddelande

Behovet av hjälp är enormt efter att den kraftiga tyfonen slog in över land i Filippinerna för två veckor sedan. Biståndsmyndigheten Sida har beviljat ett stöd på 4,5 miljoner kronor till 11 750 drabbade genom organisationen Islamic Relief som finns på plats. Under tre månader ska de drabbade få förnödenheter som kärl för matlagning, rent vatten, tvål, reparationskit för att ordna med tak över huvudet, skyddsutrustning mot covid-19, samt skydd mot våld och övergrepp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum