Så kan du motverka att människor utnyttjas på jobbet
– Det kan verka svårt att själv kontrollera om ett företag följer reglerna, men det finns några saker att tänka på som konsument och vi kan alla fundera en extra gång: Om ett erbjudande känns för bra att vara sant, så är det ofta det. Då finns en risk att människor råkar illa ut eller att seriösa företag slås ut, säger Arne Alfredsson, chef på Arbetsmiljöverkets avdelning för myndighetsgemensamma kontroller.
På senare år har åtta myndigheter intensifierat insatserna mot arbetslivskriminalitet, det vill säga när företag medvetet bryter mot olika regler i arbetslivet. Sedan 2018 har det gjorts över 5 000 myndighetsgemensamma kontroller i branscher som är särskilt utsatta: bygg, restaurang, skönhet, bilvård, städ och transport. Kontrollerna avslöjar företag som utnyttjar svart arbetskraft, inte betalar skatter eller avgifter, bryter mot arbetsmiljöregler och får bidrag som de inte har rätt till. Ungefär hälften av de företag som har kontrollerats hade brister i arbetsmiljön. Nära två av tio hade så allvarliga brister att verksamheten, eller delar av den, fick stänga.
– De flesta företag sköter sig och vi myndigheter gör allt vi kan för att störa de kriminella företagen, men för att stoppa dem måste alla hjälpas åt. Jag tror inte att någon vill att människor utnyttjas på jobbet, att seriösa företag ska slås ut av osund konkurrens eller att våra skattepengar hamnar i fel fickor. Även som privatperson och konsument kan du göra skillnad, när du köper tjänster, säger Arne Alfredsson.
Använd din konsumentmakt – exempel på vad du kan göra
- Be om kvitto. Om det är en tjänst du betalar för direkt ska du normalt alltid erbjudas kvitto. Om du inte erbjuds kvitto så be att få ett, även när du betalar med kort eller swishar.
- Se till att F-skatt finns. Är det en tjänst som ska faktureras, kolla hos Skatteverket att företaget har F-skatt.
- Kolla skyddet. Har de som utför arbetet skydd eller hjälpmedel så att de inte riskerar att skada sig? Det kan till exempel vara skydd mot att falla, skyddshandskar mot kemikalier, ansiktsmask mot damm eller hörselkåpor mot buller. Ser du något du reagerar på, ta upp det med det företag du anlitar.
- Fundera över priset. Jämför flera företag för det du vill ha gjort. Fundera på om priserna är rimliga. Om ett pris är mycket lägre än övriga, fråga företaget varför.
- Fem av tio tror att hälften av företagen i vissa branscher bryter mot regler
Inför informationsinsatsen har myndigheterna låtit göra en enkätundersökning bland allmänheten. Nära 900 personer i åldrarna 20 till 70 år har fått svara på frågor om hur de upplever förekomsten av arbetslivskriminalitet i fem utvalda branscher: bygg, städ, restaurang, bilvård och skönhet.
- Fem av tio personer som tillfrågats tror att hälften av företagen i dessa branscher inte sköter sig.
- En av tio personer som tillfrågats menar att de flesta företag i dessa branscher bryter mot regler.
En majoritet har låg tilltro till att arbetslivskriminaliteten kan bekämpas. Över hälften av de som deltog i undersökningen tror inte att samhället kan påverka den här typen av brottslighet särskilt mycket. Ännu färre, två av tio personer, tror att de själva kan göra något. Men det finns en stor vilja att stoppa arbetslivskriminalitet – människor vill att alla företag ska göra rätt för sig, enligt undersökningen.
Myndigheternas informationsinsats, som riktar sig till allmänheten, startar i november och är en del av ett regeringsuppdrag
Fakta
Dessa myndigheter ingår i det myndighetsgemensamma arbetet: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket. Enkätundersökningen har beställts av myndigheterna och genomförts av Le Bureau och Hector Consulting.
Läs mer om hur myndigheterna jobbar tillsammans mot arbetslivskriminalitet:
Kontakt
Presstjänsten, Arbetsmiljöverket: 010-730 91 55 eller media@av.se
Nyckelord
Kontakter
Anna-Lena ImmoPressekreterare
Tel:010-730 93 54anna-lena.immo@av.seBilder
Dokument
Länkar
Om
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Myndigheter bidrar till en renare städbransch12.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan 2018 har nio myndigheter utvecklat ett samarbete kring kontroller för att motverka fusk och regelöverträdelser i arbetslivet. Myndigheter mot arbetslivskriminalitet har tillsammans genomfört över 14 000 gemensamma kontroller. En del av kontrollerna har genomförts i städbranschen, som är en mycket svårgranskad bransch.
Myndighetskontroller motverkar avfallsbrottslighet11.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I september deltog Arbetsmiljöverket i en omfattande tillsynsinsats av avfallstransporter i Stockholms län, i samarbete med Länsstyrelsen, Polismyndigheten och 18 av länets kommuner. Resultatet visar att över hälften av de kontrollerade transporterna hade brister. Av de kontrollerade företagen fick 14 sanktionsavgifter på sammanlagt över en miljon kronor, varav största delen kopplades till obesiktade lyftanordningar.
Arbetsmiljöverket genomför samordnad kontrollinsats i Mariestad25.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Arbetsmiljöverket, i samverkan med flera andra myndigheter, genomfört en omfattande arbetsplatsinspektion på Metsä Tissue i Mariestad. Insatsen är en del av det nationella arbetet för att förebygga arbetslivskriminalitet, förbättra arbetsmiljön och säkerställa att lagar och regler följs. Mariestads bruk är en stor arbetsplats där flera parallella byggprojekt pågår.
Arbetsgivare brister i det digitala arbetsmiljöarbetet23.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Många arbetsgivare har stor kunskap om digitala system och hur de påverkar människan. Trots det finns det fortfarande en del att göra när det gäller det digitala arbetsmiljöarbetet. Det visar årets EU-kampanj där vi inspekterat ledarskapet i det digitala arbetslivet.
Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt15.10.2024 10:08:07 CEST | Pressmeddelande
Anmälningar till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan har ökat kraftigt de senaste åren. De flesta anmälningar gäller hot eller våld från elever riktade mot skolpersonal inom grundskolans ordinarie verksamhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum