Så packar du midsommarbilen säkert

Midsommar är en av årets största trafikhelger. Med många bilar på vägen ökar risken för snabba inbromsningar och kollisioner. Packar du semesterbilen fel kan bagaget då bli en dödsfälla. En väska på 30 kg i baksätet kan väga 1 200 kg om bilen krockar eller tvärstannar vid 50 km/h. Om det händer vid en hastighet av 100 km/h blir den faktiska vikten av väskan 4 800 kg. Det är lika mycket som en afrikansk elefant väger.
– Till och med en mobiltelefon som ligger löst i bilen kan skada förare och passagerare allvarligt om man behöver bromsa kraftigt, eller är med om en krock, säger Dan Falconer, motorexpert på If.
Vid en krock i 100 km/h väger en mobiltelefon plötsligt 15-16 kg.
– Undvik också att låta lösa föremål som vattenflaskor och liknande ligga slängda i baksätet under bilresan. Det säkraste är stoppa ned dem i exempelvis fickan i stolsryggen eller lägga dem på golvet, säger Dan Falconer.
Det är särskilt när lösa föremål far iväg och träffar huvudet eller halsen på någon passagerare som skadan kan bli allvarlig.
Så packar du bilen
När semesterbilen ska packas är det, förutom att det är viktigt att göra det på rätt sätt för att skydda passagerarna, också viktigt att se till att bilens köregenskaper bevaras. Tyngdpunkten ska vara så låg som möjligt.
– Lägg alltid de tyngsta sakerna underst och i mitten. Stuva väskorna mot ryggstödet, men låt inte bagaget gå upp över ryggen på sätet. Lägg heller inga hårda saker på hatthyllan.
Har man en kombi eller SUV kan ett bagagenät bidra till extra säkerhet.
Med hund i bilen
Är hunden med till midsommarfirande är det viktigt att tänka på att hålla hunden sval och planera in pauser för rastning och vatten. Bind inte fast din hund i dragkroken och lämna aldrig hunden ensam i bilen.
Hundens vikt förändras dramatiskt om du krockar. Sedan 2010 finns en regel som säger att hundar måste sitta säkert när de reser i bil. Detta innebär de ska sitta i en fastspänd bur, sitta bakom ett galler eller nät eller fastspända i sele. En hund som sitter lös i baksätet blir extremt tung vid häftiga inbromsningar och kan skada både sig själv och andra. En chiuaua på 2 kg väger plöstligt 256 kg vid en krock i 90 km/h.
Var noga med takboxen
Det är frestande att fylla takboxen. Läs på om vilka viktgränser som tillverkaren anger och undvik att packa tunga saker i boxen. Med bagage på taket kan bilens köregenskaper förändras avsevärt. Se efter i bilens instruktionshandbok vilken maxvikt som gäller för biltaket.
– Säkra lasten i takboxen genom att packa lätta saker mot väggarna, vilket ger stabilitet. Och använd lastremmar så att packningen hålls på plats i boxen, säger Dan Falconer.
Ifs tips för hur du packar bilen säkert i midsommar
- Lägg de tyngsta sakerna underst och i mitten. Väskan med sillburkar och nubbeflaskan ska ligga längst ned.
- Förvara saker som behöver finnas till hans under resa på golvet eller i en stolsficka. Gäller både mobiltelefoner och barnens leksaker.
- Stuva väskorna mot ryggstödet.
- Låt inte bagaget gå över ryggen på sätet.
- Lägg inga tunga saker på hatthyllan. Låt ingen liten hund ligga där heller.
- Har man en kombi eller SUV är det en bra idé att skaffa ett bagagenät.
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum