Patent- och registreringsverket

Så undviker du piratkopior på sommarsemestern

Dela

Det blir allt svårare att skilja äkta varor från falska. Runt hälften av de svenska konsumenter som köper piratkopior blir lurade och tror att de köper original, motsvarande ett värde av 4,5 miljarder per år. Köp som dessutom kan innebära risker för enskildas hälsa och säkerhet. I samband med sommarsemestern riskerar många konsumenter att drabbas.

Expert piratkopiering
Expert piratkopiering

-          Vi har pratat mycket om riskerna att råka köpa piratkopior på nätet eftersom oseriösa aktörer tar till med alltmer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter. Och minst lika viktigt är det att vara på sin vakt på utlandssemestern. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det, säger Peter Hedin, expert på piratkopiering på PRV.

Piratkopiering är ett växande problem i Sverige och resten av världen. Importen av piratkopierade varor till Sverige under 2016 stod för så mycket som 18,3 miljarder kronor. Många förfalskade produkter uppfyller inte säkerhetskraven och som konsument har du inga garantier för vad exempelvis kosmetika och kläder verkligen innehåller eller att de har tillverkats på ett etiskt och hållbart sätt.

-          Eftersom piratkopior inte har genomgått de tester som krävs för att få säljas i Sverige kan de vara farliga att använda. Exempelvis har man sett att vattenresistenta piratkopierade produkter kan innehålla miljö- och hälsofarliga medel. Men beroende på produkt kan piratkopior orsaka alltifrån hudreaktioner till bränder, säger Peter Hedin.

Ekonomiskt är piratkopieringsindustrin förödande förlustaffär för svenska företag. Varje år förlorar svenska företag 17,1 miljarder kronor på piratkopiering, enligt en studie från OECD som gjorts på uppdrag av PRV.

Expertens tips

  1. Var uppmärksam på priset på kläder, smycken och klockor. Är priset för bra för att vara sant, är det oftast det.
  2. Undvik spontanshopping av leksaker och andra produkter på stranden eller i anslutning till den.
  3. Handla solskyddsprodukter från apotek eller före du åker utomlands.
  4. Var uppmärksam på om butiken säljer många olika lyxmärken. Då är det sannolikt piratkopior.
  5. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända affärer. 

För mer information om piratkopiering:  https://www.prv.se/globalassets/in-swedish/varfor-immaterialratt/forfalskning-och-piratkopiering-och-den-svenska-ekonomin-2019.pdf

Nyckelord

Kontakter

Peter Hedin, expert på piratkopiering, PRV
Presskontakt: 08 782 27 00, press@prv.se

Bilder

Expert piratkopiering
Expert piratkopiering
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Patent inom klimatsmart teknik ökar snabbare i Sverige än globalt18.6.2019 07:25:21 CESTPressmeddelande

Tillväxten av internationella patentansökningar inom klimatsmart teknik är högre från svenska företag än globalt. För perioden 2006-2016 är den genomsnittliga årliga ökningen nio procent, fyra procentenheter högre än den globala. Även sett till antalet ansökningar ligger svenska företag bra till. Största andelen återfinns inom transport och frakt, följt av smart elektronik. Det visar en ny sammanställning från PRV (Patent- och registreringsverket).

Sverige främst i Europa med patent inom Industri 4.024.5.2019 07:05:00 CESTPressmeddelande

Sverige är det land i Europa som ansöker om flest internationella patent inom Industri 4.0. Även globalt sett står Sverige i framkant och placerar sig på en femteplats efter USA, Kina, Sydkorea och Japan. En klar majoritet av ansökningarna från Sverige rör kärnteknologi, där Ericsson helt dominerar, medan avsevärt färre rör möjliggörande teknik (såsom AI och geo-positionering) och tillämpande teknik för exempelvis personlig utrustning eller infrastruktur. Det visar statistik som PRV sammanställt.

Rapport: Så bidrar svenska företag till teknikutvecklingen inom självkörande fordon17.5.2019 13:26:48 CESTPressmeddelande

Självkörande fordon förväntas bli kommersiellt tillgängliga från år 2025 och har stor potential att medverka till en transportrevolution. Svenska företag ligger i framkant i Europa – bara Tyskland har fler patentansökningar inom området. PRV har studerat hur svenska företag bidrar till teknikutvecklingen mer i detalj. Rapporten visar att absolut flest patent inom självkörande fordon har sökts inom områdena säkerhet och nätverkskommunikation.

Ny OECD-rapport visar hur piratkopieringen slår mot Sverige10.5.2019 14:04:04 CESTPressmeddelande

För första gången har det kartlagts hur internationell piratkopiering av svenska produkter påverkar svenska företag och konsumenter. Enligt OECD, som gjort studien på uppdrag av PRV, är konsekvenserna av handeln med piratkopiorna alarmerande. I Sverige ger den årligen upphov till ekonomiska förluster på över 17 miljarder för de drabbade företagen och svenska konsumenter luras på nästan 4,5 miljarder, när de köper dyra kopior i tron att de är äkta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum