Patent- och registreringsverket

Så undviker du piratkopior på sommarsemestern

Dela

Det blir allt svårare att skilja äkta varor från falska. Runt hälften av de svenska konsumenter som köper piratkopior blir lurade och tror att de köper original, motsvarande ett värde av 4,5 miljarder per år. Köp som dessutom kan innebära risker för enskildas hälsa och säkerhet. I samband med sommarsemestern riskerar många konsumenter att drabbas.

Expert piratkopiering
Expert piratkopiering

-          Vi har pratat mycket om riskerna att råka köpa piratkopior på nätet eftersom oseriösa aktörer tar till med alltmer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter. Och minst lika viktigt är det att vara på sin vakt på utlandssemestern. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det, säger Peter Hedin, expert på piratkopiering på PRV.

Piratkopiering är ett växande problem i Sverige och resten av världen. Importen av piratkopierade varor till Sverige under 2016 stod för så mycket som 18,3 miljarder kronor. Många förfalskade produkter uppfyller inte säkerhetskraven och som konsument har du inga garantier för vad exempelvis kosmetika och kläder verkligen innehåller eller att de har tillverkats på ett etiskt och hållbart sätt.

-          Eftersom piratkopior inte har genomgått de tester som krävs för att få säljas i Sverige kan de vara farliga att använda. Exempelvis har man sett att vattenresistenta piratkopierade produkter kan innehålla miljö- och hälsofarliga medel. Men beroende på produkt kan piratkopior orsaka alltifrån hudreaktioner till bränder, säger Peter Hedin.

Ekonomiskt är piratkopieringsindustrin förödande förlustaffär för svenska företag. Varje år förlorar svenska företag 17,1 miljarder kronor på piratkopiering, enligt en studie från OECD som gjorts på uppdrag av PRV.

Expertens tips

  1. Var uppmärksam på priset på kläder, smycken och klockor. Är priset för bra för att vara sant, är det oftast det.
  2. Undvik spontanshopping av leksaker och andra produkter på stranden eller i anslutning till den.
  3. Handla solskyddsprodukter från apotek eller före du åker utomlands.
  4. Var uppmärksam på om butiken säljer många olika lyxmärken. Då är det sannolikt piratkopior.
  5. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända affärer. 

För mer information om piratkopiering:  https://www.prv.se/globalassets/in-swedish/varfor-immaterialratt/forfalskning-och-piratkopiering-och-den-svenska-ekonomin-2019.pdf

Nyckelord

Kontakter

Peter Hedin, expert på piratkopiering, PRV
Presskontakt: 08 782 27 00, press@prv.se

Bilder

Expert piratkopiering
Expert piratkopiering
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Antalet patent ökar mest i Västernorrland2.10.2019 06:54:00 CESTPressmeddelande

I Västernorrlands län har antalet nationella patentansökningar ökat med 34 procent den senaste 10-årsperioden (2009-2018), vilket är högst i Sverige. För 2019 ser det fortsatt stabilt ut. Allra starkast utveckling i länet har Sundsvalls kommun, med Valmet i spetsen, haft. Totalt har antalet nationella patentansökningar minskat med 12 procent i Sverige under perioden. Det visar en sammanställning från PRV (Patent- och registreringsverket).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum