Så vill Akavia öka jämställdheten i it-branschen

Behovet av kompetens i it-branschen är stort. I slutet av 2020 uppskattade IT&Telekomföretagen att omkring 70 000 utvecklare, projektledare, it-arkitekter, testare, systemförvaltare, infrastrukturexperter och digitala ledare behöver anställas fram till 2024.
Men samtidigt som behovet av kvalificerad arbetskraft är stort ökar inte andelen kvinnor branschen. Enligt SBC:s statistik har andelen stadigt legat på 22 procent mellan 2014 och 2018. IT&Telekomföretagens siffror pekar på en stadig nivå mellan 28 och 29 procent. Det framgår av fackförbundet Akavias rapport Jämställdheten inom it-branschen som sammanställt tillgänglig fakta.
– Det behövs riktade insatser för att öka jämställdheten. Undersökningar från USA visar att kvinnor i betydligt större omfattning än männen väljer att lämna branschen. Icke-inkluderande arbetsmiljö anges som den främsta orsaken, säger Ida Inga, professionsanalytiker med fokus på it-akademiker på Akavia.
Enligt henne finns det flera tänkbara orsaker till den ojämna könsfördelningen. Bilden bekräftas även av undersökningar i Sverige där kvinnor vittnar om svårigheter med att bli tagna på allvar, okvalificerade arbetsuppgifter, sämre karriärmöjligheter och diskriminering på grund av kön.
– För att branschen ska bli mer attraktiv för fler kvinnor föreslår Akavia riktade insatser. Till exempel behöver medarbetare och ledningsgruppen utbildas i jämställdhet och i att använda data för att följa upp jämställdhet, säger Ida Inga.
Så vill Akavia öka jämställdheten i it-branschen:
1. Låt jämställdheten genomsyra hela organisationen, och arbetsplatsen. Jämställdhetsinitiativ behöver komma från ledningsgrupp och styrelse. Avsätt tid och resurser för ett långsiktigt arbete.
2. Arbetsgivare bör skapa strukturer i organisationen för att involvera medarbetarna i arbetet för en jämställd arbetsplats. Utbildning och kompetensutveckling kring jämställdhet bör tillhandahållas för medarbetare och ledningsgrupp på arbetsplatsen. Arbetsplatser behöver arbeta aktivt med en arbetsplatskultur där alla känner sig välkomna.
3. Arbetsgivare bör ha ett strategiskt fokus på att attrahera, rekrytera, utveckla, behålla kvinnor i tekniska roller. It-branschen är vana att arbeta datadrivet, använd data för att följa upp jämställdhet i frågor som rekrytering, befordringar, uppsägningar och trivsel. Inför mål för jämställdhet och välbefinnande.
4. Utveckla ett individanpassat arbetsmiljöarbete anpassat utifrån lokala förhållanden och enskilda medarbetares behov. Arbetsmiljön bör analyseras och åtgärder bör inriktas på att förbättra kvinnors möjligheter till utveckling i yrkesrollen och på arbetsplatsen. Arbeta systematiskt med frågor kring diskriminering, trakasserier, kränkningar samt kvinnor och mäns förutsättningar att göra karriär.
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder

Dokument
Om
Akavia är fack- och professionsförbundet för dig som vill mer, som tror på din kompetens och förmåga att få saker att hända. För dig som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavias lönestatistik visar: Nyutexaminerade kvinnor tjänar 1 000 kr mindre än män vid första jobbet16.4.2025 09:19:03 CEST | Pressmeddelande
Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyutexaminerade it-akademiker hade högst medianingångslön bland akademikerna under 2024 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyutexaminerade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i medianingångslön än manliga akademiker.
Akavia om vårbudgeten: Hög beredskapsförmåga kräver resurser15.4.2025 08:27:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia välkomnar specifika satsningar för att öka det civila försvaret, bland annat till MSB, men betonar vikten av långsiktig tydlighet kring resurstilldelningen av sådana till myndigheterna. Höjd beredskapsförmåga får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan it-akademikerna ökar mest7.4.2025 09:05:36 CEST | Pressmeddelande
Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 4,1% under 2024 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling av samtliga professioner hade it-akademikerna. Det visar ny lönestatistik från Akavia.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för telekomsektorn4.4.2025 09:15:12 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom telekomsektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och flexiblare förutsättningar för nattarbete.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för anställda i IT-sektorn3.4.2025 09:01:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom IT-sektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och ändring gällande arbete på mertid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum