DramatenDramaten

SAFE av den hyllade regissören Falk Richter inleder Bergmanfestivalen

Dela

Den 23 augusti öppnar Bergmanfestivalen 2018 med urpremiären av scenkonstverket SAFE. Fem dansare, sex skådespelare och den isländske singer-songwritern Helgi Jónsson på Stora scenen i ett verk skapat av Falk Richter.

Repetition av SAFE på Dramaten 2018. Björn Vårsjö, Electra Hallman, Razmus Nyström, Ruth Rebekka Hansen, Ninos Josef. Foto: Hans Malm.
Repetition av SAFE på Dramaten 2018. Björn Vårsjö, Electra Hallman, Razmus Nyström, Ruth Rebekka Hansen, Ninos Josef. Foto: Hans Malm.

Vart leder denna tilltagande längtan efter skenbar säkerhet, när det bara är rädsla som kan mobilisera oss?

Europa befinner sig i beredskapsläge. Kontinenten glider isär. Värderingar förskjuts. Det går inte ett år utan att det inträffar händelser som utlöser undantagstillstånd. Vare sig det handlar om terrorism, klimat, politik eller ekonomi, så hörs ropen efter trygghet från alla håll i radikalt förändrade tider.

SAFE är en rasande samtidsbetraktelse och ett visuellt koreografiskt verk med nykomponerad musik av Helgi Jónsson och Valgeir Sigurðsson, som tidigare har samarbetat med artister som Björk och CocoRosie.

Falk Richter är en av Tysklands främsta regissörer och dramatiker och sedan år 2000 husdramatiker på Schaubühne i Berlin, men han har även varit verksam på Burgtheater i Wien, Melbourne Theatre Company, Maxim Gorki Theater i Berlin och Nationaltheatret i Oslo. Med ett flöde av video, text, dans och musik tänjer hans uppsättningar på gränserna för vad teater kan vara. Han skildrar samtidens kontraster mellan å ena sidan global populärkultur och omedelbar tillgång på internet och å andra sidan mänskliga tillkortakommanden, ensamhet och sorg. Hans verk rör sig ofta inom brännheta ämnessfärer som rasism, nationalism och homofobi.

Hans pjäser är översatta till 25 språk och spelas världen över men bara en av dem har tidigare satts upp i Sverige – Trust i regi av Annika Silkeberg på Teater Galeasen 2013. Med pjäsen Fear, om hotet mot det öppna samhället, på Schaubühne i Berlin 2015 försökte den kristna extremhögern, utan framgång, stoppa pjäsen i olika rättsprocesser samtidigt som han fick ta emot många hot- och hatmejl.

Medverkande: Ulriqa Fernqvist, Ana Gil de Melo Nascimento, Electra Hallman, Ruth Rebekka Hansen, Helgi Jónsson, Ninos Josef, David Lagerqvist, Razmus Nyström, Magnus Roosmann, Reuben Sallmander, Alexander Salzberger, Björn Vårsjö.

Översättning: Magnus Lindman 
Regi: Falk Richter 
Koreografi: Falk Richter och Johanna Lemke
Video: Christopher Kondek 
Scenografi: Katrin Hoffmann 
Kostym: Daniela Selig 
Musik: Helgi Jónsson och Valgeir Sigurðsson 
Ljusdesign: Carsten Sander
Ljuddesign: Daniel Rejmer
Peruk och mask: Melanie Åberg

Introduktion före föreställning
Dramaturgen Emma Meyer Dunér berättar om Falk Richter.
Den 12 september, 28 september och 12 oktober kl. 18.30 i Marmorfoajén.
Fri entré, öppet för alla (även de utan biljett till kvällens föreställning).

SAFE, urpremiär den 23 augusti, Stora scenen.
Del av Bergmanfestivalen 2018.
I samarbete med Goethe Institutet.

Den 15 augusti ordnas en pressträff med möjlighet att närvara under repetition av SAFE. Mer information kommer inom kort.

 

 

Falk Richter om SAFE
Fler videor

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Repetition av SAFE på Dramaten 2018. Björn Vårsjö, Electra Hallman, Razmus Nyström, Ruth Rebekka Hansen, Ninos Josef. Foto: Hans Malm.
Repetition av SAFE på Dramaten 2018. Björn Vårsjö, Electra Hallman, Razmus Nyström, Ruth Rebekka Hansen, Ninos Josef. Foto: Hans Malm.
Ladda ned bild
David Lagerqvist/SAFE. Foto Kristian Bengtsson.
David Lagerqvist/SAFE. Foto Kristian Bengtsson.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar våren 201914.11.2018 10:15Pressmeddelande

Våren 2019 bjuder Dramaten på Shakespeares Hamlet på Stora scenen i regi av Sofia Jupither, med Adam Lundgren i huvudrollen. Lars Norén är tillbaka på Dramaten med urpremiären av den första delen i trilogin om åldrande och avsked, Andante, och Cirkus Cirkör gör i samarbete med Dramaten och Malmö Stadsteater en föreställning av Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben. Senare i vår görs en unik samproduktion mellan fem teatrar i Europa i föreställningen I am Europe i regi av Falk Richter. Stefan Larsson regisserar den moderna klassikern Linje lusta av Tennessee Williams och Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat Selma Lagerlöfs Bortbytingen. HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris regisseras av Lena Endre och både Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg medverkar i en nyskriven pjäs, Hugh och Nancys många världar, skriven och regisserad av Lars Rudolfsson. På Elverket regisserar Runar Hodne Orfeus stiger ner. I samarbete med Nobel Center görs en ny Performance Lecture: Om lycka - med Micael Dahlen, profess

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum