Svenska institutet

Sara Arrhenius ny direktör för Svenska institutet i Paris

Dela
I januari 2023 tillträder Sara Arrhenius tjänsten som direktör för Svenska institutet i Paris, som är del av Svenska institutet och Sveriges enda kulturhus utomlands. Hon blir därmed även kulturråd vid svenska ambassaden i Paris.
Foto: Patrick Miller
Foto: Patrick Miller

Sara Arrhenius, nu rektor på Kungliga Konsthögskolan, tillträder tjänsten som direktör för Svenska institutet i Paris den 1 januari 2023. Hon blir även kulturråd vid svenska ambassaden i Paris.


– I Sara Arrhenius har vi fått precis det vi önskade: en erfaren ledare med solid bakgrund inom kultursektorn som dessutom verkat i Frankrike. Vi är otroligt glada över den erfarenhet, kraft och förmåga som hon kommer att tillföra verksamheten såväl i Paris som i Stockholm, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.


Sara Arrhenius har en lång bakgrund inom både konst och skrivande. Hon har arbetat som skribent, kritiker, konstkurator och författare. Mellan 2001 och 2005 ledde hon verksamheten på IASPIS. Därefter utsågs hon som den första chefen för Bonniers konsthall i Stockholm och tog konsthallen från uppbyggnad till dagens framträdande position fram till 2017. Samma år tillträdde hon som rektor på Kungliga Konsthögskolan, där hon sedan dess genomfört ett omfattande förändringsarbete. Under sin tid som rektor har Sara Arrhenius skapat en högskola som öppnat sig mot omvärlden och som präglas av konstnärlig utveckling och nyfikenhet.


– Jag är mycket hedrad och glad över att få förtroendet att leda Svenska institutet i Paris. I dagens Europa är internationellt kulturutbyte och relationskapande över nationella gränser viktigare än på mycket länge. Jag tror att institutet kan fylla en mycket viktig roll där genom att med kulturen i centrum verka för samarbete och brobyggande. Det ska bli oerhört spännande att tillsammans med medarbetarna utveckla den här unika platsen – ett svenskt kulturhus i hjärtat av Paris – och relationerna mellan det svenska och franska kulturlivet, säger Sara Arrhenius.

 

Svenska institutet i Paris

Svenska institutet i Paris är en del av Svenska institutet och Sveriges enda kulturhus utomlands. Verksamheten omfattar konst-, design- och fotoutställningar, filmvisningar, konserter, seminarier, en permanent konstsamling samt ett kafé. Institutet erbjuder även svenskkurser för vuxna samt organiserar event tillsammans med svenska företag inom kulturella och kreativa näringar. De sex gästbostäderna, som genomgick en betydande renovering 2019, är ett uppskattat tillfälligt hem för svenska forskare och kulturskapare som arbetar med projekt med anknytning till Frankrike. Byggnaden förvaltas av Statens fastighetsverk.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Patrick Miller
Foto: Patrick Miller
Ladda ned bild

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

L’Art Norén – en säsong om Lars Norén i Paris6.3.2023 09:11:47 CET | Pressmeddelande

Lars Norén har länge haft en särskild plats i fransmännens hjärta. Hans pjäser har satts upp över 80 gånger sedan 2005 och hans dramatik och lyrik har hyllats av den franska kulturvärlden. Den 9 mars öppnar Svenska institutet Paris utställningen Stilla Liv av Lars Norén. Då går också startskottet för en vårsäsong som helt tillägnas Norén och hans konstnärskap i samarbete med Comédie-Française och bokförlaget L’Arche.

Så uppfattades Sverige utomlands 2021 – årsrapport från Svenska institutet23.2.2022 09:54:17 CET | Pressmeddelande

Svenska institutet presenterar idag 2021 års rapport om bilden av Sverige utomlands. Året präglades till stor del av coronapandemin och hanteringen av den. Dock har inte rapporteringen om den svenska pandemihanteringen varit lika omfattande som 2020. Rapporteringen speglade mer varierade ämnen, till exempel idrott, inrikesfrågor som kriminalitet och säkerhetsfrågor samt politiska händelser. Rapporten konstaterar att bilden av Sverige i utlandet är fortsatt stabil och i regel positiv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum