Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Satsa på förlossningsvården

Dela

Förlossningsvården är kraftigt eftersatt i Västra Götaland och personalen flyr regionen som arbetsgivare. På Hälso- och sjukvårdsstyrelsens möte den 27 april lade Vänsterpartiet därför ett förslag på åtgärder som efterfrågas av personalen. Detta för att bygga upp en bra arbetsmiljö från grunden. – En långsiktigt bra personalpolitik hade kunnat förhindra den här krisen för länge sedan, säger Carina Örgård (v), oppositionsråd i Västra Götaland.

Carina Örgård, regionråd (v). Fotograf Erik Järvelä
Carina Örgård, regionråd (v). Fotograf Erik Järvelä

Regionfullmäktige har beslutat om en löneförhöjning med 2000kr i månaden för barnmorskor. Vänsterpartiet tycker inte att det räcker. Lönenivån är viktig, men barnmorskorna vill framför allt få tid och möjlighet att arbeta med hög vårdkvalitet.

–Vi vågar gå före! Våra sjukhus har varit underfinansierade under flera år och det drabbar förlossningsklinikerna. Det synsätt som de blågröna anammat där allt ska mätas på längden och tvären gör att professionens kunskaper, dvs barnmorskornas, blir åsidosatta. De har fått nog och litar inte längre på oss som arbetsgivare, säger Carina Örgård (v), regionråd i Västra Götaland.

Projekt om sammanhållen vård

På Västra hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 28 april beslutades att starta ett projekt för en sammanhållen vårdkedja i hela förlossningsvården. Det ska också utredas vilka lösningar som krävs för att skapa högre kvalitet i förlossningsvården.

Projektet där samma barnmorskor träffar de födande genom hela graviditeten, förlossning och eftervård har haft god effekt i Stockholm och internationellt. Regionen har svårt att rekrytera barnmorskor till förlossningen, men det har inte varit svårt att rekrytera barnmorskor till den här vårdformen.
– Vänsterpartiet vill att Regionhälsan får detta i uppdrag, snarare än en extern utredare som de blågröna föreslagit, säger Carina Örgård (v).

Utvecklad förlossningsvård

På Hälso- och sjukvårdsstyrelsens möte den 27 april föreslog Vänsterpartiet också en satsning på förlossningsvården med 75 miljoner 2022. Pengarna ska gå till att utveckla förlossningsvården utifrån de punkter som Vänsterpartiet i Västra Götaland har tagit fram efter dialog med barnmorskor.

  • Differentierad vård
  • Kontinuitet i vårdkedjan
  • En barnmorska per förlossning
  • Arbetstidsmodeller
  • Administrativt stöd
  • Fler barnmorskor på ledande befattningar
  • Fler platser för betald fortbildning
  • Även BB- och mödravården måste garanteras

– Vi måste lyssna på dem och ge dem tillbaka de verktyg de behöver för att göra ett gott arbete för de födande, säger Carina Örgård (v).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Carina Örgård, regionråd (v). Fotograf Erik Järvelä
Carina Örgård, regionråd (v). Fotograf Erik Järvelä
Ladda ned bild

Om

Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Magasinsgatan
504 35 Borås

https://vastragotaland.vansterpartiet.se/

Vänsterpartiet Västra Götaland är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologiskt grund. Vi bedriver en konstruktiv oppositionspolitik i Västra Götalandsregionen, och vill se ett samhälle som präglas av medmänsklighet, solidaritet och rättvisa. Sveriges välfärd ska vara till för alla, oavsett vem du är eller var du bor.

Följ Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Förbättra förlossningsvården29.3.2022 14:59:44 CEST | Pressmeddelande

Västra Götalandsregionen är mitt i en kris, där barnmorskor flyr våra verksamheter och förlossningsvården är kraftigt eftersatt. Vänsterpartiet har idag lagt ett förslag på en rad åtgärder som efterfrågas av personalen, för att förbättra deras arbetsmiljö. – Utan hållbara arbetsvillkor kan vi aldrig locka tillräckligt med barnmorskor till förlossningsvården och utan fler barnmorskor kan vi aldrig skapa en hög vårdkvalitet, säger Louise Jeppsson (v), ersättande regionråd i Västra Götaland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum