Natur & Kultur

Satsning för att stärka forskningens röst i samhället

Dela

Natur & Kultur och Sveriges unga akademi (SUA) initierar en satsning för att öka intresset för forskning. Samarbetet innebär helt nya möjligheter för framstående yngre forskare att nå ut och bidra till ökad förståelse för vetenskapliga rön i samhällsutvecklingen och det offentliga samtalet.

Ledamöter i Sveriges unga akademi 2022. Foto: Erik Thor.
Ledamöter i Sveriges unga akademi 2022. Foto: Erik Thor.

– Att kunna förstå och värdera vetenskapliga nyheter är kanske viktigare än någonsin idag. Forskare har en viktig uppgift i att bidra med sin kunskap till allmänhet och beslutsfattare, och det arbetet vill vi på SUA stärka. Vi brinner särskilt för att engagera barn och unga, säger Mia Liinason, ordförande för Sveriges unga akademi.

SUA samlar yngre toppforskare med samhällsengagemang från alla forskningsområden och universitet i Sverige för att ge yngre forskare en stark röst i den forskningspolitiska debatten. Inom akademin möts yngre forskare över lärosätes- och ämnesgränser. SUA:s forskare är särskilt engagerade i att inspirera barn och unga, men vänder sig även till en bredare allmänhet.

Satsningen finansierar en nyinstiftad heltidstjänst med uppgift att bygga upp ett ledamotsprogram för utåtriktad verksamhet inom SUA. Med stödet från Natur & Kultur kan akademin också initiera nya och större samarbeten. SUA kommer även att vidareutveckla nya former för ett framtida akademiskt ledarskap som är bättre rustat att delta i offentligheten.

– Den vetenskapliga kunskap som SUAs ledamöter representerar är en mycket viktig del av det offentliga samtalet. Genom att stärka deras förmåga att dela sina resultat i bredare kanaler och sprida förståelsen för ett vetenskapligt förhållningssätt – inte minst bland barn och unga – främjar vi en fri och kunskapsbaserad åsiktsbildning i samhället, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur.

Nyckelord

Kontakter

Annika Moberg
Kommunikationsansvarig SUA
annika.moberg@sua.se
070-325 32 18

Bilder

Ledamöter i Sveriges unga akademi 2022. Foto: Erik Thor.
Ledamöter i Sveriges unga akademi 2022. Foto: Erik Thor.
Ladda ned bild
Per Almgren, vd för Natur & Kultur.  Foto: Kristian Pohl.
Per Almgren, vd för Natur & Kultur. Foto: Kristian Pohl.
Ladda ned bild
Mia Liinason, ordförande för Sveriges unga akademi. Foto: Erik Thor.
Mia Liinason, ordförande för Sveriges unga akademi. Foto: Erik Thor.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Natur & Kultur
Natur & KulturVarje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

Johan Rundbergs prisbelönta bok Nattkorpen blir film19.10.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Natur & Kulturs prisbelönta bokserie Månvind & Hoff av författaren Johan Rundberg ska filmatiseras. I serien ingår böckerna Nattkorpen, Tjuvdrottningen, Dödsängeln och Blodspakten. Böckerna handlar om den skarpsynta föräldralösa tjejen Mika som tillsammans med polisen Valdemar Hoff jagar mördare och löser brott i 1800-talets Stockholm. Först ut att filmatiseras är Nattkorpen, som kommer att produceras och distribueras av SF Studios.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum