SGU varnar för låga grundvattennivåer
I Götaland och södra Svealand har grundvattennivåerna i de små magasinen som regel sjunkit, medan de i Norrland har stigit eller är oförändrade. I de stora magasinen har nivåerna vanligtvis stigit något som en fördröjd effekt av nederbörd och snösmältning under februari och mars.
Små grundvattenmagasin
I de små grundvattenmagasinen är nivåerna under de normala för årstiden i Götaland och södra delarna av Svealand. I övriga delar av landet är nivåerna nära eller över de normala.
De låga nivåerna i södra Sverige innebär att situationen inför sommaren kan bli ansträngd. Enskilda brunnsägare rekommenderas att vara uppmärksamma gällande sin vattentillgång. För att få en normal grundvattensituation i de små grundvattenmagasinen behövs mer nederbörd än normalt under den närmaste månaden.
Stora grundvattenmagasin
I de stora grundvattenmagasinen är nivåerna under de normala för årstiden i större delen av landet. Nivåer mycket under de normala återfinns främst i östra Svealand och nordligaste Götaland. I de nordvästliga och östligaste delarna av Götaland samt i nordöstra Norrland är nivåerna nära de normala.
På grund av att läget inför sommaren kan bli ansträngt rekommenderar SGU att kommunerna bevakar utvecklingen noggrant och vid behov överväger att införa åtgärder för att minska vattenförbrukningen. För att få en normal grundvattensituation i de stora grundvattenmagasinen behövs betydligt mer nederbörd än normalt under flera månader.
Se kartor över grundvattennivåer i april (länk till SGUs webbplats)
För mer information, kontakta
Bo Thunholm, statsgeolog SGU, 018-17 92 12, bo.thunholm@sgu.se
David Eveborn, statsgeolog SGU, 018-17 94 63, david.eveborn@sgu.se
Emil Vikberg Samuelsson, statsgeolog SGU, 018-17 90 25, emil.vikberg@sgu.se
Ellen Walger, enhetschef Grundvattenövervakning, 018-17 91 52, ellen.walger@sgu.se
Kontakter
Kaarina RingstadPresskontakt
Tel:018-179238kaarina.ringstad@sgu.seUlf BoiviePresskontakt
Tel:018179050ulf.boivie@sgu.seOm
Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Risk för vattenbrist13.5.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Landets grundvattennivåer är så låga att Sveriges geologiska undersökning i dag, den 13 maj, utfärdar ett meddelande om risk för vattenbrist för flera län i södra Sverige. I stora delar av landet är nivåerna långt under det normala för årstiden – och de sjunker dessutom i snabb takt.
SGU håller pressträff om landets grundvattensituation12.5.2025 13:37:51 CEST | Pressmeddelande
Ovanligt lite nederbörd sedan i höstas har lett till mycket lägre grundvattennivåer än vanligt i maj och ett dåligt utgångsläge inför sommaren på flera håll i landet. Med anledning av detta bjuder Sveriges geologiska undersökning (SGU) in till en digital pressträff i morgon, tisdag. SGU presenterar data över läget och berättar vad vi kan vänta oss framåt.
Så kartlägger vi Sverige – välkomna på pressträff14.4.2025 08:38:56 CEST | Pressmeddelande
Till havs, på marken, från luften – för koldioxidlagring, energiförsörjning och samhällets behov av kritiska råmaterial som sällsynta jordartsmetaller. Kom och ta del av hur Sveriges geologiska undersökning (SGU) arbetar med att kartlägga Sveriges geologi 2025. Vi hälsar välkommen till pressträff i morgon, den 15 april, ombord på vårt undersökningsfartyg Ocean Surveyor som dagen till ära ligger vid Skeppsbrokajen i Stockholm.
Nu startar Mineraljakten 2025 – tävla om 150 000 kronor10.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag, den 10 april, går startskottet för 2025 års upplaga av Mineraljakten. Bakom tävlingen, där du kan vara med och tävla om 150 000 kronor, står myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU). Syftet är att engagera allmänheten till att lära sig mer om Sveriges geologi och de metaller vi tar för givet i vår vardag.
Riksintresse för olivin detaljavgränsas1.4.2025 10:00:07 CEST | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har tagit fram en detaljavgränsning för olivinfyndigheten Kittelfjäll i Vilhelmina kommun. Fyndigheten pekades ut som riksintresse 1996, men får först nu fullt skydd för att säkra framtida behov av det viktiga industrimineralet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum