Sida

Sida ökar stödet till den svåra matbristen i Zimbabwe

Dela

Allt fler drabbas av den svåra torkan i Zimbabwe. Matbristen i landet är den svåraste på mycket länge och hälften av befolkningen på 14 miljoner är i behov av humanitärt stöd. Sida ger stöd till drabbade på totalt 33,5 miljoner kronor till akut hjälp med mat och till nytt utsäde till kommande odlingssäsong.

- Utmaningarna är enorma för den fattiga befolkningen. De har verkligen drabbats hårt av både torka och skenande matpriser och det är viktigt att ge stöd för att inte förvärra situationen ytterligare, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin som besökte Zimbabwe tidigare i december.

Det råder mycket svår matbrist i en stor del av landet, särskilt i de norra och södra landsdelarna samt i de östra delarna som fortfarande inte återhämtat sig efter cyklonen Idai’s härjningar i våras. De extremt höga, nästa rekordhöga, temperaturerna har lett till svår torka.

- Det här kommer att ta lång tid att komma tillrätta med. Risken finns att flera skördar framåt kan påverkas eftersom regnen kommit väldigt sent för odlingssäsongen, säger Carin Jämtin.

Boskapen har också drabbats hårt och i många fall dött. Åsnor som normalt är mycket tåliga och motståndskraftiga djur har dukat under och det är svårt att hitta bete och vatten till får och getter.

Sida ger ett stöd på 30 miljoner kronor till FN:s livsmedelsorgan World Food Program, WFP, som kommer att dela ut matolja och majs, men också utsäde och odlingsredskap inför nästa odlingssäsong.

Biståndsorganisationen Action Against Hunger får ett Sida-stöd på 3,5 miljoner kronor och ska rikta sina insatser till utsatta hushåll med äldre personer, änkor med barn, till gravida eller ammande kvinnor och till funktionsnedsatta. Dessa hushåll kommer att få kontantstöd till att köpa mat på lokala marknaden.

Krisen i Zimbabwe beror inte främst på klimatrelaterade problem utan är den största ”skapade” hungersnöden jämfört med de största konflikterna som pågår just nu på flera håll i världen men självfallet har krisen spätts på av torkan. En viktig faktor som påverkat matbristen negativt är den ekonomiska situationen i landet med en skenande inflation, dåligt fungerande banksystem och svårigheter med att få tillgång till sedlar och mynt. Många som redan är fattiga har inte råd med de kraftigt stigande matpriserna, att köpa utsäde eller till bensin för att kunna åka till marknader och sälja sina varor och få en inkomst, vilket förvärrar deras fattigdom. Andra utmaningar i Zimbabwe är korruption, bensinbrist, förstörd infrastruktur och uteblivna löneutbetalningar till statsanställda.  

Sida har tidigare i år gett ett stöd på sammanlagt 21,8 miljoner kronor till cyklondrabbade i Zimbabwe fördelat på WFP, Unicef, Plan Sverige, IRC, Svenska Kyrkan och Svenska Missionsrådet.

Under året har också stöd som gäller matosäkerhet getts till Svenska Röda Korset och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, på drygt 5,8 miljoner kronor.

Nyckelord

Kontakter

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Sida omfördelar utbildningsstöd för att barn i fattiga länder inte ska missa skolgång4.4.2020 09:08:47 CESTPressmeddelande

Miljontals skolbarn i fattiga länder drabbas hårt av Covid-19 pandemin, när skolorna stänger för att minska smittspridningen. Det handlar både om att missa undervisning, men också skolmat, säkerhet och information om hygien. Nu anpassar biståndsmyndigheten Sida ett stort utbildningsstöd för att upprätthålla lärandet för 383 miljoner skolbarn som annars skulle gå miste om delar av sin utbildning.

Development Talks: Att jobba med demokrati i biståndet, hur gör man det?14.2.2020 15:44:47 CETPressinbjudan

Demokratin är tillbakagång i världen och det demokratiska utrymmet krymper. Det bor för närvarande fler människor i länder med auktoritära tendenser än i länder som gör demokratiska framsteg. Den svenska regeringen har nu lanserat Drive for Democracy för att motverka den negativa trenden - att stå upp för demokratiska principer och de modiga människor som försvarar dem. Detta kommer att både genomsyra Sveriges utrikespolitik och stärka demokratistödet genom det svenska biståndet. På seminariet får vi lyssna till olika exempel från Sidas partnerländer Guatemala och Sudan samt Mellanöstern, om strategier för att motverka en förvärrad säkerhetssituation för förändringsaktörer och presentera Sidas egna slutsatser om hur Sveriges strävan efter demokrati kan stärka utvecklingssamarbetet. När: tisdag den 18 februari, Tid: kl. 09.00-12.00 (registrering från kl. 08.30) Var: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm Anmälan: Maila till press@sida.se eller ring presstjänsten på tel. 08-698 55 55. Modera

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum