Statens Institutionsstyrelse

SiS unga berättar 2020 är här!

Dela

Ungdomarnas egen bok ”Svär, det kommer bli bra” handlar om det som varit, men framför allt om framtiden, om ungdomarnas tro och vilja att förändra sin bana i livet. Att framtiden kommer att bli bra.

På tema framtid har ungdomarna som placerats på SiS skrivit dikter och berättelser där de berättar om sin resa, sitt hopp och sina drömmar. Ungdomarna berättar om ett liv där utsatthet, droger, våld och kriminalitet har varit vardag. Men framförallt om viljan att skapa sig en grund att bygga sin framtid på.


”Många bilder, tankar och scenarion spelas upp om och om igen som teater i huvudet på mig. Och jag är på väg till den sista scenen i denna teaterpjäs. Det är dags att få ett avslut, jag kan ta mig vart som helst bara jag själv vill.” Skriver en av ungdomar som varit placerad på SiS.


Boken är ungdomarnas plattform
Texterna har skrivits inom SiS skolverksamhet, lärarna har funnits med som stöd men vi har aktivt valt att inte redigera grammatik, form eller ord. Den här boken är ungdomarnas plattform, där berättelsen är det viktigaste. Att under kreativ frihet sätta ord på tankar, känslor och erfarenheter är en del av förändringsarbetet.


– Boken är jätteviktiga av flera anledningar; för många ungdomar är det den första bok de läser, det är en bra bok att närma sig texter på ett ofarligt sätt, att använda för att visa hur poesi och dikter kan vara. För många ungdomar är det motiverande att skriva en text som kommer att stå i en bok och läsas av många, säger Yvonne Nordlund, lärare och Studie-och yrkesvägledare på Eknäs ungdomshem.
– Det är en viktig bok liten bok som fyller en stor funktion för många och jag använder den mycket i undervisningen.

Ungdomarna skriver för att du som läser ska förstå, men också för sig själva, för att bearbeta och reflektera över det liv de levt och det liv de vill leva. När du läser boken får du ta del av deras mod och styrka.

Pocketboken är gratis och finns att läsa och beställa på SiS webbplats: 

Kontakter

Bilder

Om

Statens Institutionsstyrelse
Statens Institutionsstyrelse
Svetsarvägen 10
171 22 Solna

010-453 40 00https://www.stat-inst.se

SiS, Statens institutionsstyrelse, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 22 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.

Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till socialdepartementets verksamhetsområde.

Följ Statens Institutionsstyrelse

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse

Två av SiS ungdomshem får en ny högsta säkerhetsnivå18.1.2021 11:08:26 CETPressmeddelande

SiS höjer säkerheten på sina ungdomshem. Det presenterar SiS generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark och socialminister Lena Hallengren på en pressträff idag. Två av hemmen, Tysslinge i Södertälje och SiS ungdomshem Johannisberg i Kalix, får högre nivå på säkerheten än vad som funnits tidigare på SiS. Dessutom ska LVU- och LSU-ungdomar separeras så att de aldrig är på samma avdelning.

SiS satsar stort på vård och behandling för flickor och kvinnor28.10.2020 08:49:21 CETPressmeddelande

Nu har SiS generaldirektör fattat beslut om intagningsstopp på SiS ungdomshem Björkbacken i Göteborg. Det handlar om att säkra en trygg och säker vård och behandling i en fungerande miljö. Samtidigt tillsätter Statens Institutionsstyrelse SiS en utredning för att se över möjligheten att minska storleken på alla myndighetens avdelningar för flickor och kvinnor. Det ska leda till ökad säkerhet och trygghet samt höjd kvalitet på vården och behandlingen. Syftet är även att förbättra arbetsmiljön.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum