Skara stift

Skara stift får 6 nya diakoner och 7 nya präster

Dela
Helgen 19-20 juni får Skara stift 6 nya diakoner och 7 nya präster när det är diakon- och prästvigning samt mottagande av präst i Skara domkyrka under ledning av biskop Åke Bonnier. Det är den största vigningen på länge. Med anledning av pandemin sker den vid fyra tillfällen och det finns möjlighet att följa via webben.
Foto: Anna Theander
Foto: Anna Theander

I vanliga fall är Skara domkyrka fylld till sista plats vid dessa tillfällen, men under pandemin har det inte varit möjligt att samla så många vid dessa tillfällen. Därför kommer endast ett fåtal inbjudna att kunna närvara på plats i domkyrkan. Vigningsmässorna kommer att direktsändas på webben via Skara stifts youtubekanal

Präst- och diakonvigningen sker vid fyra tillfällen under helgen tack vare det stora antalet kandidater. Lördag 19 juni kl. 11.00 och 15.00 och söndag 20 juni kl. 11.00 och 15.00. 

Lördagens mässa kl. 15.00 blir en kombinerad vignings- och mottagningsmässa då Anette Svensson tas emot som präst. Hon är ordinerad pastor för Equmeniakyrkan och avger sina prästlöften inför domkapitlet i Skara stift fredag 18 juni. Samma dag är det examen för präst- respektive diakonkandidaterna inför domkapitlet.

- I helgen sänds 13 nya präster och diakoner ut till tjänst i Svenska kyrkan, vilket är otroligt roligt. Roligt för att det är den största vigningen på många år men också för att det är stor variation på ålder, livserfarenhet och kunskaper. Bredden visar på att kallelsen kan nå oss oavsett vad vi bär på och var i livet vi befinner oss, säger stiftsadjunkt Anders Mulec.

Sex diakoner
Sex personer kommer att vigas till diakoner och sedan träda i tjänst i olika församlingar och pastorat i Skara stift. De är följande:

Eddy Normark, född 1969, bor i Mariestad. Bagare/konditor med lång erfarenhet från livsmedelsbranschen. Mångårig erfarenhet som ideell medarbetare och ledare i Svenska kyrkan. Filosofie kandidat i Folkhälsovetenskap. Vigs för tjänst i Mariestads församling.

Eleonore Hjerpe Svensäter, född 1981, bor i Dalsjöfors. Magisterexamen i vårdvetenskap; specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot distriktssköterska. Arbetat som barnhälsovårdssköterska i Borås. Vigs för tjänst i Borås pastorat.

Ing-Marie Johansson, född 1967, bor i Hultafors. Textilutbildad bl a på Stenebyskolan och Borås Högskola, Församlingspedagog. Fackutbildning i Socialt arbete. Sedan 2014 verksamhetsledare för diakonicenter Vägkorset, Bollebygds pastorat. Vigs för tjänst i Borås pastorat.

Lena-Carin Ängslycke, född 1983, bor i Alingsås. Lärarexamen äldre åldrar samt specialpedagogik. Församlingspedagog. Arbetat som församlingspedagog i Alingsås pastorat sedan 2008. 2018-2019 arbetat som familjepedagog på Göteborgs räddningsmission. Fackutbildning i socialt arbete. Vigs för tjänst i Alingsås pastorat.

Louise Sahlin, född 1987, bor i Trollhättan. Filosofie kandidatexamen i pedagogik med inriktning på fritidens kulturer och fritidens organisering. Arbetat som församlingspedagog i Trollhättans pastorat men också som verksamhetsutvecklare på Sensus. Fackutbildning i socialt arbete. Vigs för tjänst i Trollhättans pastorat.

Sofia Levander, född 1970, bor i Dalum. Filosofie kandidat som textilekonom. Studerat bl a psykologi, arbetsrätt och värdegrund. Arbetat som enhetschef inom äldreomsorg och som socialsekreterare med inriktning försörjningsstöd. Vigs för tjänst i Borås pastorat.

Sju präster
De nya prästerna arbetar sitt första år i en församling eller pastorat som de tilldelats av stiftet. Under detta år får de också extra handledning. De är:

Helge Antonsson, född 1989 och uppvuxen i Ulricehamn men numera boende med sin fru Sandra och barn i Jönköping. Helge har läst på Göteborgs universitet och hans stora intresse är musik. Han är missiverad till Mullsjö-Sandhems församling.

Johanna Carlsson, född 1994, är född och uppväxt i Tidaholm. Varit mycket aktiv i olika kyrkliga barn och ungdomsgrupper och hennes stora fritidsintresse är musik. Hon sjunger, spelar gitarr och piano. Hon flyttade i juni ner till Skara och är missiverad till Mariestads församling.

Carl Eric Ericsson, föddes 1995 Gustavsberg. Hans stora intresse är fotografering, körsång samt tåg och buss. I juni flyttade han från Uppsala tillsammans med sin sambo Johanna till Skara pastorat där han också fått sitt missiv.

Jenny Elfwering, född 1988 och uppväxt i Skövde. Hon lever idag tillsammans med sin man i Mölndal. Hon utbildade sig först till guldsmed och har jobbat som det. Hon missiveras till Vänersborg och Väne-Ryrs församling.

Johannes Kannas, född 1988 i Melbourne men uppväxt i Ornunga utanför Vårgårda kommun. I dagarna går flytten från Uppsala där han bott det senaste året tillsammans med sin hustru och två barn. Flytten går till Fåglum och han missiveras till Essunga pastorat.

Veronica Pålsson, född 1993, och uppväxt i Skövde. Som ung engagerade hon sig Svenska kyrkans utbytesprogram Ung i världsvida kyrkan. Stipendiet förde henne till Brasilien och ett engagemang för internationella frågor. Hon missiveras till Borås pastorat.

Anette Svensson, född 1961, har tidigare jobbat som pastor i Equmeniakyrkan men välkomnas den 19 juni som präst i Svenska kyrkan. Anette bor sedan 2007 i Asklanda tillsammans med sin man och kommer att göra sitt missivår i Fristads församling.

Mer information om vigningshelgen och webbsändningarna finns på Skara stifts hemsida

Nyckelord

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Kontaktperson för biskop Åke Bonnier samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar i Skara stift och besvarar frågor gällande kyrkovalet.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Bilder

Foto: Anna Theander
Foto: Anna Theander
Ladda ned bild

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

62 miljoner i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag till kyrkliga kulturarv26.4.2024 17:07:41 CEST | Pressmeddelande

Nu är det klart vilka kyrkor i Skara stift som beviljats bidrag till renoveringar 2025. Det handlar om ca 47 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning som stiftsstyrelsen fördelat till antikvariskt motiverade åtgärder, med syfte att det kyrkliga kulturarvet ska förvaltas för framtiden. Dessutom fördelas ytterligare drygt 15 miljoner i kyrkounderhållsbidrag, som är ett inomkyrkligt bidrag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye