Värmdö Kommun

Socialtjänsten ser framgångar och resultat med att arbeta med Signs of safety

Dela

För att stötta utsatta familjer använder socialtjänsten ett förhållningssätt som kallas Signs of safety, som innehåller både konkreta pedagogiska strategier, ett tillitsbaserat bemötande och involvering av viktiga personer för familjen.

I somras kom socialtjänsten på nytt i kontakt med en familj som de tidigare jobbat med under flera år där det varit svårt att nå fram och åstadkomma någon hållbar förändring för barnen. Den här gången påbörjades kontakten i form av väldigt konkret socialt arbete, att åka hem med mat till hungriga barn. Genom ett respektfullt bemötande, en tilltro till mammans förmågor och täta uppföljningar kan socialtjänsten nu, 6 månader senare, avsluta hela ärendet och vara helt trygga med att barnen får sina behov tillgodosedda i sin hemmiljö.

-          Signs of Safety är en modell som innehåller ett antal konkreta arbetssätt för att utreda och bedöma risk och skydd i de familjer där det finns oro för att barn far illa, liksom för att jobba med föräldrar och andra vuxna runt barnet. Det är också en modell som förmedlar ett förhållningssätt som lyfts fram som viktigt för att utföra ett framgångsrikt socialt arbete. Att arbeta utifrån Signs of safety innebär att ha fokus på lösningar, att vara riktigt bra på samarbete och att ha en kritisk blick på det egna arbetet och organisationen. Det här är verkligen socialt arbete när det är som bäst!, säger Birgitta Zaar, socialchef.

Med tydlighet och genom att delaktiggöra både mamma, barn och familjens nätverk kan idag mamman med fyra barn hantera sin vardag utan socialtjänstens involvering.

-          Den största framgångsfaktorn var den tydliga riktningen om vad som behövdes uppnås med konkreta och mätbara mål vilket bidragit till att socialtjänsten idag kan dra sig ur och avsluta utredning och insats, säger Annie Ståhl, gruppledare Individ- och familjeomsorgskontoret.

Kontakter

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

Havsbandets mest svårtillgängliga pärlor synliggörs globalt via Google17.11.2022 08:38:07 CET | Pressmeddelande

Oavsett vart i världen någon befinner sig så börjar de allra flesta resor med en googling. I ett unikt samarbete mellan Stockholm Archipelago, Skärgårdsstiftelsen och Google synliggörs nu ytterskärgården i sin höstskrud genom en 360-gradersvy i tjänsten Street View. Enligt analysfirman WSP har en förlängning av säsongen potential att generera ytterligare 50 miljoner kronor i direkta intäkter och 45 nya jobbtillfällen i Stockholms skärgård.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum