Rymdstyrelsen

Solar Orbiter närmar sig solen

Dela

Solar Orbiter passerade den 15 juni 77 miljoner kilometer från solens yta, ungefär halva avståndet mellan solen och jorden. Där tog den de närmaste bilderna av solen någonsin, bilderna kommer publiceras i mitten av juli.

Solar Oriter. Illustration: ESA/Medialab
Solar Oriter. Illustration: ESA/Medialab

Solar Orbiter kommer att studera solen och dess dynamiska solvindar på nära håll. Den kommer ge oss mer detaljerade bilder av solen än vad som tidigare varit möjligt och förhoppningsvis ger det oss bättre förståelse för vår närmaste stjärna och hur den påverkar rymden och miljön runt jorden. Ruag Space Sverige har varit med och tagit fram styrdatorn ombord på satelliten. Datorn kontrollerar alla satellitfunktioner, lagrar all vetenskapliga data och kommunicerar med jorden.

Solar Orbiters väg mot solen

Forskarna använder Venus gravitation för att accelerera Solar Orbiter ut mot och närmare solen. Under veckan efter denna första perihelium, punkten i omloppsbana som är närmast solen, kommer forskarna testa rymdskeppets tio vetenskapliga instrument, inklusive de sex teleskopen ombord, som kommer att ta närbilder av solen för första gången. Enligt Daniel Müller, forskare på ESA, kommer bilderna att vara de närmaste som hittills tagits av solen.

- Vi har aldrig tagit bilder av solen på ett närmare avstånd än detta. Det har tagits närbilder med högre upplösning, till exempel av det fyra meter långa Daniel K. Inouye solteleskopet på Hawaii tidigare i år. Men från jorden, med atmosfären mellan teleskopet och solen, kan du bara se en liten del av solspektrumet som du kan se från rymden, säger Daniel Müller.

Bilderna kommer publiceras i mitten av juli. Under den huvudsakliga vetenskapliga fasen kommer Solar Orbiter att komma så nära som 42 miljoner kilometer till solens yta, närmare än planeten Merkurius. Satelliten kommer att nå sin nästa perihelium i början av 2021.

Läs mer hos ESA

Nyckelord

Bilder

Solar Oriter. Illustration: ESA/Medialab
Solar Oriter. Illustration: ESA/Medialab
Ladda ned bild

Länkar

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet med ansvar för statligt finansierad nationell och internationell rymdverksamhet i Sverige vad gäller forskning och utveckling. Rymdstyrelsen är kontaktorgan för internationellt rymdsamarbete.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum