Konkurrensverket

Sölvesborg gjorde fel när socionomtjänster köptes in

Dela

Sölvesborgs kommun har gjort otillåtna direktupphandlingar av socionomtjänster. Därför krävs kommunen på 250 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift av Konkurrensverket.

Under 2017 träffade Sölvesborgs kommun 12 olika avtal med fyra olika leverantörer av bemanningstjänster för socialt utredningsarbete (socionomer). Det sammanlagda värdet av avtalen uppgick till drygt 3,5 miljoner kronor, vilket överstiger gränsen för när direktupphandling kan vara möjlig att göra.

Inköp av varor eller tjänster av samma slag ska, enligt lagen om offentlig upphandling, LOU, räknas samman när det bedöms om de når gränsen för när en upphandling ska annonseras. Detta skedde inte i Sölvesborg, enligt Konkurrensverket.

– Det är inte tillåtet att dela upp kontrakt och göra flera mindre upphandlingar  som var för sig ligger under gränsen för direktupphandling. Upphandlingar av samma slag ska räknas samman, och når de över gränsvärdet ska de annonseras, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Växjö med kravet att Sölvesborgs kommun döms att betala 250 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Natacha Otte Widgren, processråd, tfn 08-700 16 55

Kontakter

Länkar

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Bilägarna styrs av biltillverkare och försäkringsbolag12.6.2019 13:53:22 CESTPressmeddelande

Bilägarnas möjlighet att själva välja verkstad minskar genom att försäkringsbolagen bestämmer vilka skadeverkstäder som får utföra reparationerna. Försäkringsbolagen styr reparationerna till auktoriserade märkesverkstäder. Detta hämmar fristående verkstäders möjligheter att konkurrera. Även biltillverkarna och deras generalagenter bestämmer allt mer över bilarna efter köpet. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum