Audi

Sportigare, kraftfullare och med ännu mer körglädje - Audi S3 Sportback och Audi S3 Sedan

Dela

För över 20 år sedan, när den första S3:an lanserades, var Audi först i ett nytt segment med sportmodeller i premiumkompaktklassen. Nu presenteras en helt ny generation av S3 Sportback och S3 Sedan. 2.0 TFSI-motorn levererar 310 hk och 400 Nm i vridmoment och båda modellerna gör 0-100 km/h på 4.8 sekunder. Med sjustegad S tronic, quattro och S-sportchassi med dämparreglering som tillval överförs kraften effektivt till vägen. Audi S3 lanseras dessutom med en rad avancerade och uppkopplade tekniklösningar för infotainment och assistanssystem.

Audi S3 Sedan och S3 Sportback Edition One
Audi S3 Sedan och S3 Sportback Edition One

Design och strålkastare med karaktär

De sportiga S3-modellerna känns direkt igen på den rombmönstrade insatsen i grillen med markerade luftintag och backspeglar med aluminiumoptik. I sidoprofil sträcker sig en kraftfull linje från strålkastarna till bakljusen, där den nedre delen är konkav för att betona hjulhusen ännu mer. Nya S3 Sportback och S3 Sedan kan dessutom utrustas med matrix LED-strålkastare vars dagsljus består av ett pixelfält med femton LED-segment, där tio av dem bildar två vertikala linjer. Bakifrån dominerar den stora diffusorn och de fyra ändrören som förstärker den sportiga profilen.

Kraftfull framdrivning med quattro

Båda S-modellerna är utrustade med en 2.0-liters TFSI-motor på 310 hk och 400 Nm i vridmoment. High-tech-lösningar som Audi valvelift system (AVS) gör att förbränningskammaren fylls optimalt och temperaturreglersystemet säkerställer att det görs så effektivt som möjligt. Båda modellerna gör 0-100 km/h på 4.8 sekunder på väg till den elektroniskt reglerade topphastigheten på 250 km/h. Med Audi drive select som standard kan föraren dessutom välja att göra ljudet från den fyrcylindriga turbomotorn ännu krispigare.

Kraften överförs till vägbanan tack vare quattro fyrhjulsdrift och den sjustegade S tronic-lådan med blixtsnabba växlingar och frihjulsfunktion. Den hydrauliska multilamellkopplingen framför bakaxeln är helt variabel och flyttar kraften mellan fram- och bakaxel efter behov för att ge både sportig prestanda och stabila och effektiva köregenskaper. Den styrs via ett nytt reglersystem som integrerar quattrodrivningen med den elektroniska stabiliseringskontrollen (ESC) och den nya dämparregleringen (tillval). 

Dynamiskt sportchassi med dämparreglering

Med fyrlänkad bakaxel och progressiv styrning ger redan det sänkta standardsportchassit (-15 mm) goda förutsättningar för sann körglädje. Som tillval erbjuds dessutom ett S-sportchassi med dämparreglering. Ventiler i stötdämparna styr oljeflödet så att de på några få tusendels sekunder anpassas individuellt och kontinuerligt till vägen, körsituation och förarens krav. Spannet mellan komfort och sport har även blivit ännu större jämfört med föregångaren. Den nya elektroniska bromskraftsförstärkaren säkerställer dessutom kraftfulla inbromsningar. Alla fyra bromsskivor är ventilerade med svarta bromsok som standard och röda som tillval. 18-tumshjul är standard och 19-tums erbjuds som tillval.

Generöst med utrymme

De nya S3:orna har vuxit jämfört med föregångarna. S3 Sportback med tre centimeter i längd och S3 Sedan med fyra centimeter. Båda har dessutom breddats med tre centimeter. Femdörrarsversionen är nu 4.34 meter lång och fyradörrarsversionen 4.50 meter lång. Med minimala skillnader är båda identiska i bredd (1.82 m), höjd (1.43 m) och axelavstånd (2.64 m). Interiören bjuder därmed på större axel- och armbågsutrymme. Bagageutrymmet i S3 Sportback rymmer mellan 325 och 1145 liter beroende på om bakre ryggstödet fälls medan Sedanen rymmer 370 liter.

Förarorienterad digital interiör och nya sportstolar

Den sportiga exteriören följs upp på insidan med den nya kompakta växelväljaren för den sjustegade S tronic-lådan och dekorativa aluminium- eller kolfiberinlägg samt dörrhandtag vars design påminner om strålkastarna. Miljön är förarorienterad med markerade luftutblås som integrerats med instrumentbrädan för att förstärka den sportiga karaktären. En 10.25-tums digital skärm ingår som standard och kan uppgraderas till 12.3 tum i Audi virtual cockpit som i ”plus”-versionen även har tre olika skärmlayouter. Sportstolarna är nyutvecklade och standardklädseln är till stora delar tillverkad av återvunna PET-flaskor med kontrastsömmar.

Centralt placerat på instrumentpanelen finns även en 10.1-tums pekskärm som är integrerad i en svart panel. Den känner igen handskrift och ger akustisk återkoppling för att göra det så enkelt som möjligt att t.ex. skriva in en adress. Systemet är dessutom intelligent och prioriterar tidigare val. Som tillval erbjuds även head-up display.

En ny generation infotainment med uppkopplade tjänster

Audi´s MMI har uppdaterats med den tredje generationen av den modulära infotainment plattformen (MIB 3). Beräkningshastigheten är tio gånger snabbare än i föregångaren och alla uppkopplade tjänster sker med hastigheten i LTE Advanced. Dessutom finns en integrerad Wi-Fi hotspot. Ruttplaneraren är både flexibel och träffsäker. Navigationen ger prognoser på hur trafiksituationen utvecklas, har högupplösta satellitbilder från Google Earth och ger information om trafikflödet. Upp till sex olika förare kan dessutom ställa in sina egna profiler som bl.a. lagrar frekvent använda resmål och inställningar på klimatanläggningen.

Car2X-tjänster som ger grön våg

Uppkopplade Audi connect inkluderar även s.k. Car2X-tjänster, som hjälper till att hitta tillgängliga parkeringsplatser längs vägen eller surfa på en grön våg tack vare att bilen kommunicerar med trafikljusen i städer som Düsseldorf och Ingolstadt. Kommunikationen mellan Audi S3 och användarens mobil sker kostnadsfritt via myAudi-appen, men kan även ske via Apple CarPlay, Android Auto, och Audi phone box – som ansluter mobilen till bilens antenn och laddar den induktivt förutsatt att mobilen är anpassad för det. Med Audi connect key, kan föraren låsa upp bilen och starta motorn via Android-mobilen. För HiFi-entusiaster erbjuds även Bang & Olufsen premium sound system med 3D-ljud.

Förarassistanssystem för säkrare körning

Förarassistanssystemen i S3-modellerna ger också prov på Audi tekniska kompetens. Audi pre sense front autobroms, undanmanöverassistent, turn assist (vid vänstersväng) och lane departure warning har potentialen att förhindra olyckor och ingår som standard. Som standard ingår även adaptiv farthållare. Som tillval erbjuds filbytes- och urstigningsvarnare liksom korsnings- och parkeringsassistent. Den adaptiva förarassistenten (tillval) hjälper till att hålla hastigheten och bilen på rätt avstånd till framförvarande bil och inom sitt körfält med hjälp av små rattjusteringar. Med effektivitetsassistenten får föraren dessutom hjälp att köra så bränslesnålt som möjligt.

Lansering och priser

Försäljningen av de nya S3-modellerna startar i augusti med leverans av de första bilarna till återförsäljarna i mitten av oktober. De svenska ca-priserna: S3 Sportback från 474.000 kr och S3 Sedan från 483.000 kr.  I samband med lanseringen erbjuds även en begränsad serie av “Edition one" i pytongul (Sportback) eller tangoröd (Sedan) lackering med svarta detaljer, 19-tumshjul och sportstolar i finnappaläder.

Bränsleförbrukning och CO2-utsläpp enligt WLTP
De angivna värdena baseras på standardutrustningsnivå

Audi S3 Sportback: Blandad förbrukning 8.1 l/100 km, CO2-utsläpp 183 g/km
Audi S3 Sedan: Blandad förbrukning 7.8 l/100 km, CO2-utsläpp 178 g/km

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Audi S3 Sedan och S3 Sportback Edition One
Audi S3 Sedan och S3 Sportback Edition One
Ladda ned bild
Audi S3 Sportback
Audi S3 Sportback
Ladda ned bild
Audi S3 Sportback
Audi S3 Sportback
Ladda ned bild
Audi S3 Sportback
Audi S3 Sportback
Ladda ned bild
Audi S3 Sportback
Audi S3 Sportback
Ladda ned bild
Audi S3 Sportback
Audi S3 Sportback
Ladda ned bild
Detalj Audi S3 Sportback
Detalj Audi S3 Sportback
Ladda ned bild
Audi S3 Sedan
Audi S3 Sedan
Ladda ned bild
Audi S3 Sedan
Audi S3 Sedan
Ladda ned bild
Interiör Audi S3 Sportback
Interiör Audi S3 Sportback
Ladda ned bild
Interiör Audi S3 Sportback
Interiör Audi S3 Sportback
Ladda ned bild
Interiör Audi S3 Sportback
Interiör Audi S3 Sportback
Ladda ned bild

Länkar

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,845 miljoner nya bilar 2019. Företaget omsatte 55,7 miljarder euro 2019 och har över 90.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och producerar bilar i 16 anläggningar i 11 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet.  Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Marc Lichte: ”Estetik uppstår ur effektivitet”21.1.2021 09:30:49 CETPressmeddelande

”Den snyggaste bil jag någonsin designat.” Det var orden som Marc Lichte, chef för designavdelningen på Audi, använde hösten 2018 när konceptversionen av Audi e-tron GT visades på bilsalongen i Los Angeles. Två år senare, är det nu snart dags för den serietillverkade versionen av den helt eldrivna GT-modellen att ha världspremiär. Ett utmärkt tillfälle alltså för att ställa några frågor till Marc Lichte om vilken betydelse e-tron GT har.

Audi avslutade 2020 med bästa kvartalet i företagets historia13.1.2021 17:05:13 CETPressmeddelande

AUDI AG avslutade 2020 med det försäljningsmässigt mest framgångsrika kvartalet i företagets historia. Mellan oktober och december levererades 505.583 bilar. Det var första gången som Audi levererade över en halv miljon bilar under ett kvartal. Under ett utmanade år, märkt av restriktioner under corondapandemin, levererade Audi totalt 1.692.773 bilar, vilket var en minskning på 8,3 procent jämfört med föregående år. I Kina hade Audi däremot en högstnotering med totalt 727.358 bilar (+5,4 procent).

Audi ökar med eldrivna e-tron som draglok4.1.2021 10:49:06 CETPressmeddelande

Audi summerar ett starkt 2020 där marknadsandelarna ökade ordentligt. På en pandemidrabbad bilmarknad kunde premiummärket med de fyra ringarna öka marknadsandelen till 6,2 procent med totalt 18 051 registrerade bilar. Elsuven Audi e-tron bidrog till ökningen med 2067 leveranser till kunder under året. Med elbilarna Audi e-tron GT, Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron ser märket fram emot ett ännu mer elektrifierat 2021.

Säljstart för laddbara A3 Sportback 45 TFSI e10.12.2020 19:13:27 CETPressmeddelande

Audi fortsätter bredda programmet med laddbara alternativ. A3 Sportback 45 TFSI e finns nu att beställa hos de svenska återförsäljarna. Laddhybriden är en sportiga karaktär med 245 hk och 400 Nm i vridmoment. Räckvidden på upp till 63 km enligt WLTP-standarden gör att de flesta dagliga resor kan köras på eldrift. I priset på 427.000 kr ingår en hög utrustningsnivå med S line-exteriör som matchar bilens prestanda.

Koldioxidneutral tillverkning av Audi e-tron GT i Böllinger Höfe9.12.2020 14:36:44 CETPressmeddelande

Vid fabriken i Böllinger Höfe går passion hand i hand med precision, innovation och hållbarhet. Här startar nu serietillverkningen av eldrivna Audi e-tron GT, där hög prestanda kombineras med hög miljömedvetenhet. 100% grön el och värme från förnybara källor bidrar till att produktionen av Audi e-tron GT är koldioxidneutral. Den resursbesparande tillverkningen undviker också förpackningar och använder sig av slutna kretslopp för aluminium och plast. Dessutom har den nya bilen, som första modell, planerats helt utan några fysiska prototyper.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum