Djurens Rätt

Stark opinion för att begränsa fyrverkerier

Dela

Stora kedjor slutar sälja fyrverkerier, kommuner inför begränsningar eller ersätter med tysta alternativ och hotell där djuren får följa med blir fullbokade över nyårshelgen. Åtgärder mot fyrverkerier som skräms blir allt fler och nu visar en färsk opinionsundersökning att 7 av 10 svenskar tycker att fyrverkerier borde förbjudas helt.

Djurens Rätt har i många års tid arbetat för att begränsa fyrverkerier som skrämmer och skadar djur och en ny opinionsundersökning från Novus visar nu att det folkliga stödet för ett förbud är starkt. Drygt nio av tio (92 %) svenskar tror att fyrverkerier påverkar djur negativt och nästan sju av tio (68 %) anser att det bör finnas ett förbud mot fyrverkerier eftersom de kan skrämma och skada djur.

– Folk är idag medvetna om fyrverkeriers negativa påverkan på både människor och djur. Det är svårt att se argument för att dagens fria användning av fyrverkerier ska få fortsätta.  Försäljningen och användningen av fyrverkerier för privatpersoner bör förbjudas och enbart stat, kommuner eller föreningar bör få anordna fyrverkerier på fastställda tider och platser, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

Många familjedjur skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Vilda djur kan chockas, fly i panik eller gömma sig i dödsångest. Under nyåret 2016-2017 var det stökigt på många håll i landet gällande fyrverkerianvändning, både människor och djur for illa. Många upprördes bland annat av ett uppmärksammat fall där hunden Diesel skrämdes till döds av smällandet. 

FAKTA Fyrverkerier

  • Den 1 februari 2016 lämnades 102 977 namnunderskrifter över till regeringen med krav på begränsningar av användandet av fyrverkerier. Bakom uppropet stod organisationerna Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige, Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben.
  • Flera butikskedjor har tagit ställning mot fyrverkerier och slutat sälja dem till privatpersoner – bland dessa finns Bauhaus, City Gross, Ica Maxi, Coop, Willys och Hemköp.
  • Flera kommuner har tagit steg för att begränsa användningen av fyrverkerier i år. Bland dem finns Arvika, Boden, Borås, Enköping, Hässleholm, Kungsör, Lidköping, Ljusdal, Nynäshamn, Piteå och Ånge.
  • Svenska Kennelklubben uppskattar att så många som 35 000 hundar medicineras med psykofarmaka på grund av fyrverkerier.
  • Regeringen tillsatte redan i december 1998 en pyrotekniska utredning med anledning av att riksdagen ville ha en översyn gällande reglerna för hantering av pyrotekniska varor.
  • Regeringen beslutade i oktober 2000 om att förbjuda smällare, eller ”fyrverkeriprodukter som har ett huvudsakligt syfte att avge knall”.
  • I december 2001 blev lägsta åldersgräns för tillåtna fyrverkerier satt till 18 år.
  • Den 1 mars 2009 förbjöds de största fyrverkeripjäserna, de så kallade fyratumsbomberna, att säljas till privatpersoner.
  • 2014 förbjöds raketer med en satsvikt på över 75 gram att säljas till konsumenter i Sverige eftersom det var för kraftfulla.
  • I början av 2017 håll fyrverkeribranschen ett ”krismöte” efter ett stökigt nyår. Ett förslag om att om att försäljningen av raketer med pinne och drivladdning skulle stoppas presenterades då av SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 40 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för ett en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Future of fashion - Sveriges första djurvänliga modevisning12.10.2018 07:30Pressmeddelande

På Djurens Rätts mässa Vegovision som äger rum på Münchenbryggeriet i Stockholm, anordnas Sveriges första djurvänliga modevisning. Modeindustrin är en komplex industri som inte bara bidrar till en stor klimatpåverkan men som också orsakar lidande för miljontals djur. Djurens Rätt vill ändra på detta och med Future of fashion visar organisationen det senaste inom en växande skara modeföretag som arbetar hållbart både när det kommer till djur och natur.

1 miljon EU-medborgare kräver förbättringar för Europas grisar10.10.2018 16:43Pressmeddelande

För att nå ökad lönsamhet bryter grisuppfödningen i Europa regelbundet mot lagstiftningen, liksom mot allmänhetens uppfattning om hur uppfödning av grisar bör gå till. Fram till nu har lagstiftarna valt att titta åt andra hållet. Djurens Rätt, Eurogroup for Animals och de mer än en miljoner personer som har skrivit under uppropet “End Pig Pain” kräver nu att EU-kommissionen agerar.

Rikstäckande annonskampanj visar svenska kycklingars verklighet21.9.2018 15:12Pressmeddelande

Med start den 24 september visar Djurens Rätt upp verkligheten i den svenska kycklingindustrin genom en omfattande annonskampanj på 50 helsidor i både rikstäckande och lokala tidningar. Annonserna är en del av kampanjen “99 miljoner”, vars namn syftar till det antal kycklingar som föds upp och slaktas i Sverige varje år. Trots att bilderna i annonserna visar kycklingarnas vardag har ett flertal dagstidningar valt att inte publicera dem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum