RF/SISU

Stärkt stöd till specialidrottsförbunden

Dela

Idrottens utmaningar i form av att nå fler barn och ungdomar, en starkare parasport, idrott hela livet och en elitsatsning värd namnet står i fokus när Riksidrottsmötet beslutat om mer resurser till förbunden.

En lång debatt med flera talare föregick RF-stämmans beslut att stärka stödet till specialidrottsförbunden. Ett flerårigt arbete inleds för att minska kostnaderna för Riksidrottsförbundets nationella och regionala verksamhet och därigenom kunna öka stödet till specialidrottsförbunden med 100 miljoner kronor under perioden 2022-2025. Det ingår i strategin att också försöka öka såväl statsbidrag som övriga intäkter. Det beslutade Riksidrottsmötet idag

– Specialidrottsförbunden ges här ett ökat utrymme för att stärka rekryteringen, främst bland barn och ungdomar, och öka tillgängligheten. Helt enkelt se till att svensk idrott är världens bästa. Det blir ytterligare ett tydligt steg i idrottsrörelsens gemensamma strategi för att fortsätta utveckla idrotten mot målen i Strategi 2025, säger Tommy Ohlström, vice ordförande Riksidrottsförbundet.

Beslutet innebär att:

  1. Stöd till specialidrottsförbunden ska öka med minst 60 mkr under perioden fram till nästa riksidrottsmöte. Ökningen ska ske kontinuerligt under perioden med målet på 30 mkr 2022 och 30 mkr 2023.
  2. Riksidrottsstyrelsen ska föreslå ytterligare ökningar vid stämman 2023 avseende 2024 och 2025 där målet är ytterligare 40 mkr uppdelat på 20 mkr per år. Totalt ska stöd till specialidrottsförbunden öka med 100 mkr för perioden 2022 till 2025.
  3. Stöd till specialidrottsförbund ska i så stor utsträckning som möjligt vara fritt från styrande riktlinjer och ge förutsättningar för en förenklad administration och rapportering.
  4. Det direkta stödet till idrottsföreningar ska inte minskas till och med 2025.
  5. Idrottsrörelsen ska också gemensamt inleda en idrottspolitisk offensiv för ökade statsbidrag men också för att öka övriga intäkter. Ambitionen är att nå 100 mkr under en fyraårsperiod.

Riksidrottsstyrelsens kommer, vilket redovisades på Riksidrottsmötet, att inrätta ett råd med förtroendevalda från medlemsförbunden som ska kopplas till arbetet med att stärka stödet till förbunden.

Följ @RFidrotten på twitter för att ha koll på beslut under RF-stämman

På Riksidrottsmötets hemsida kommer beslut att uppdateras efter mötet – här finns nu förslag till beslut och möteshandlingar.
https://www.rf.se/Arbetsrum/riksidrottsmotet

För mer information kontakta

Anna Setzman
Pressansvarig Riksidrottsförbundet
070-564 52 16

Nyckelord

Kontakter

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum