Svenska institutet

Statsbesök till Indien 2–6 december

Dela

Den 2–6 december avlägger kungaparet statsbesök i New Delhi och Mumbai i Indien. Syftet med statsbesöket är att stärka förbindelserna mellan Indien och Sverige. Svenska institutet ansvarar för två programpunkter under besöket. SI:s generaldirektör Madeleine Sjöstedt deltar.

Den 2–6 december besöker kungaparet Indien på inbjudan av president och statschef Ram Nath Kovind. Det blir det första statsbesöket av kungaparet i landet sedan 1993. Det officiella besöksutbytet mellan våra länder har dock varit frekvent de senaste åren. Så sent som 2015 besökte dåvarande president Mukherjee Sverige.

Sverige och Indien har under de senaste åren undertecknat flera bilaterala samarbetsavtal inom områden som till exempel tekniskt och vetenskapligt samarbete, hälsa, miljö och hållbar stadsutveckling.

Syftet med besöket är att ytterligare stärka den goda relationen mellan Sverige och Indien. Sverige vill vara en central partner för Indien i landets snabba utveckling och i arbetet med att möta gemensamma samhällsutmaningar.

Med vid besöket är även Svenska institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt. Svenska institutet ansvarar för två programpunkter under statsbesöket. Vid båda tillfällena kommer kungaparet och representanter för den svenska regeringen att närvara.

 

Svenska institutets programpunkter

Den 2 december står Madeleine Sjöstedt värd för en lunch i New Delhi för 25 alumner på temat jämställdhet och hållbarhet i samarbete med svenska ambassaden.

Den 4 december anordnar Svenska institutet och KTH i samarbete med svenska ambassaden och NITI, The National Institution for Transforming India, en TEKLA-workshop för indiska flickor mellan 11 och 15 år. Workshopen följs av ett panelsamtal, Tekla Dialogue, om kvinnor och tech.

”Tekla är ett svenskt initiativ, men Teklas värderingar är universella”, säger Madeleine Sjöstedt. ”Den ojämlika könsfördelningen inom tech-världen innebär förlorade möjligheter för miljoner flickor och kvinnor. Men det är inte bara en fråga om jämställdhet. Studier visar att ekonomin växer om kvinnor bidrar. Vi vill få fler flickor och kvinnor att delta i tech-sektorn. Det vinner alla på.”

 

Sweden Alumni Network India

Aktörer i Indien är viktiga samarbetspartners för SI inom bland annat innovation, hållbarhet, talangattraktion, demokrati och jämställdhet. Vårt alumnnätverk består av personer som studerat vid ett svenskt lärosäte eller gått något av SI:s program.

”Sweden Alumni Network India består av fler än 400 engagerade alumner, varav hälften är ledarskapsalumner”, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet. ”Svenska institutet fortsätter att stödja dessa värdefulla nätverk och alumnföreningarnas långsiktiga arbete för en hållbar, jämställd och demokratisk värld. Alumnerna utgör en utmärkt kompetensbas för svenska och indiska företag och skapar även möjligheter för svenska och indiska företag att växa och utvecklas.”

Under 2019 har alumnföreningarna anordnat 14 lokala evenemang. I anslutning till statsbesöket kommer fem evenemang att äga rum på temat jämställdhet och hållbarhet.

Kontakter

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Sverige och Indien utvecklar lösningar för framtidens transporter24.2.2021 14:53:29 CET | Pressmeddelande

Den 26–28 februari 2021 bjuder Svenska institutet in till ett 42-timmar långt digitalt hackaton: Sweden-India Mobility Hack – Changing the way we move. Ett femtiotal partners från internationella branschledande företag till startups, inkubatorer och forskningsinstitut från Indien och Sverige har anslutit sig. Målet är att gemensamt arbeta med viktiga frågor gällande säkra och hållbara transporter.

Svensk designbransch enas för att driva på mot ett hållbart samhälle4.2.2021 15:40:30 CET | Pressmeddelande

Swedish Design Movement enar aktörer inom svensk design, mode och arkitektur som driver på för en hållbar omställning. Syftet är att sätta Sverige på den internationella designkartan, öka synligheten för svenska hållbara företag och visa vägen globalt. Under Stockholms design- och modevecka medverkar Swedish Design Movement i flera aktiviteter tillsammans med partners från hela branschen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum