Fackförbundet ST

Statsförvaltningen är urholkad

Dela
Den svenska statsförvaltningen har under lång tid urholkats av det årliga produktivitetsavdraget. En undersökning av Fackförbundet ST visar att avdragets effekter gör att svenska myndigheters förvaltningsanslag kapades med 62 miljarder kronor 2021. Det motsvarar tiotusentals statliga jobb och innebär att myndigheternas förmåga att hantera kriser har kraftigt reducerats.

 - Det finns politiska krafter som beskyller den statliga sektorn för ett stort mått av slöseri. Faktum är att det är tvärtom. Staten har levt på svältkost under flera decennier, och vi ser idag konsekvenserna av det när myndigheter får kritik för att de ger dålig service eller har svårt att hantera kriser, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST

Produktivitetsavdraget är en mekanism som infördes i statens budgetarbete 1994 och som innebär att varje år minskas statens lönekostnader jämfört med index för att skapa ett omvandlingstryck mot högre produktivitet. Som referenspunkt används produktivitetsutvecklingen i den privata tjänstesektorn. Men att använda produktivitetsökningen i privat sektor som utgångspunkt för statlig verksamhet är problematiskt. Ett grundläggande problem är att privata vinstdrivande företag och offentlig verksamhet skiljer sig åt i både uppdrag och förutsättningar. Effektiviseringar som kan anses rimliga och rationella i privat sektor kan vara varken önskvärda eller möjliga för staten som i grunden har att ta hänsyn inte bara till effektivitet utan också till rättssäkerhet, öppenhet och hela det demokratiska grunduppdraget.

I rapporten ”Urholkad stat” visar ST att produktivitetsavdraget har lett till en gradvis urholkning av myndigheternas löneanslag sedan 1994. Om avdraget aldrig hade införts hade anslagen för lönekostnader i staten varit 44 procent högre 2021, det motsvarar ca 62 miljarder kronor. Det har inte påverkat lönenivåerna utan troligen antalet sysselsatta i staten, vilket indikerar att tiotusentals jobb i den svenska statsförvaltningen gått förlorade. Inom många statliga verksamhetsområden vittnar anställda idag om ökad stress, och allt sämre förutsättningar att bedriva verksamhet av hög kvalitet.

Fackförbundet ST anser att kraven på statens verksamhet gör att produktivitetsavdraget riskerar att bli ett hinder för en myndighet att utföra sitt uppdrag på ett tillfredställande sätt.

 - Vi menar att det är olyckligt att tro att generella besparingar automatiskt leder till högre effektivitet. Det leder till att fokus blir att spara pengar, inte att förbättra verksamheten i sig., säger Britta Lejon.

Slutsatserna i rapporten ”Urholkad stat” går därmed i motsatt riktning från Riksrevisionen, som nyligen gjorde en granskning av hur produktivitetsavdraget fungerar. Slutsatsen där blev att avdraget i stora drag fungerar väl.

 - En märklig slutsats, dels för att flera myndigheter faktiskt framhåller att avdraget är ett problem, men också för att Riksrevisionen främst tittade på effekterna på kort tid och hävdade att avdraget bara har lett till en besparing på ca en miljard om året. I verkligheten är det den ackumulerade effekten som är intressant och då landar man i de betydligt högre belopp som vi skriver om i vår rapport, säger Britta Lejon.

Fackförbundet ST vill därför se att produktivitetsavdraget avskaffas och att effektivisering och utveckling istället sker utifrån varje myndighets specifika förutsättningar.

Läs rapporten här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Fackförbundet ST
Fackförbundet ST
Sturegatan 15
Box 5308 102 47 Stockholm

0771-555 444https://st.org/

ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

Fackförbundet ST kommenterar vårbudgeten - Tillskotten visar att sparkrav var ett misstag15.4.2024 10:05:58 CEST | Pressmeddelande

Vårbudgeten indikerar att regeringen har insett att extrema sparkrav inte är vägen framåt, och att myndigheterna behöver bättre ekonomiska förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Den slutsatsen drar Fackförbundet ST efter att bland andra Försäkringskassan nu tillförs mer resurser. Men regeringens tidigare spariver har skapat problem på fler ställen i statsförvaltningen som också behöver åtgärdas.

Fackförbundet ST ifrågasätter Energimyndighetens agerande12.4.2024 15:25:09 CEST | Pressmeddelande

Uppsägningen av en ST-medlem på Energimyndigheten väcker grundläggande frågor om vad en statligt anställd får och inte får göra utanför arbetstid. Arbetsgivarens har omprövat en säkerhetsklassning efter vad som kan misstänkas vara politiska påtryckningar, och avslutat anställningen med motiveringen att medarbetaren inte uppfyller säkerhetskraven. Därför kräver nu fackförbundet ST överläggning med arbetsgivaren i ärendet och överväger även att anmäla fallet till Justitieombudsmannen.

ST överklagar ensamarbetet på pendeltåg4.4.2024 13:58:52 CEST | Pressmeddelande

Fackförbundet ST överklagar domen i förvaltningsrätten att upphäva skyddsstoppet på Stockholms pendeltåg. Beslutet innebar att dåvarande operatören MTR kunde fortsätta att låta tågförare köra pendeltågen ensamma utan tågvärdar, trots de risker för arbetsmiljön som de fackliga organisationerna och skyddsombuden uppmärksammat. Skyddsombuden begär nu att kammarrätten ger prövningstillstånd till att målet tas upp på nytt.

Fackförbundet ST står upp för och firar kollektivavtalet i Uppsala18.3.2024 11:19:47 CET | Pressmeddelande

Kollektivavtalet har mött motstånd den senaste tiden. Stora internationella företag har ifrågasatt den svenska modellen med kollektivavtal och hävdat att det inte behövs eftersom företagen ändå har så goda villkor. Fackförbundet ST, som deltar i sympatiåtgärderna mot Tesla genom blockad av postutdelning på PostNord, delar inte den bilden. I samband med kollektivavtalets dag vill Fackförbundet ST därför samla medlemmar, förtroendevalda och kanslipersonal runt om i landet för att hylla och stå upp för kollektivavtalet och den svenska modellen.

Fackförbundet ST står upp för och firar kollektivavtalet i Sundsvall18.3.2024 11:17:09 CET | Pressmeddelande

Kollektivavtalet har mött motstånd den senaste tiden. Stora internationella företag har ifrågasatt den svenska modellen med kollektivavtal och hävdat att det inte behövs eftersom företagen ändå har så goda villkor. Fackförbundet ST, som deltar i sympatiåtgärderna mot Tesla genom blockad av postutdelning på PostNord, delar inte den bilden. I samband med kollektivavtalets dag vill Fackförbundet ST därför samla medlemmar, förtroendevalda och kanslipersonal runt om i landet för att hylla och stå upp för kollektivavtalet och den svenska modellen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye