Stillasittande växande hot mot akademikers hälsa

Stillasittande håller på att utvecklas till ett allt allvarligare problem för folkhälsan och är en av de vanligaste orsakerna till arbetsrelaterade besvär enligt Arbetsmiljöverket.
En färsk undersökning som fackförbundet Akavia gjort bland sina medlemmar, som alla är yrkesverksamma akademiker, bekräftar den dystra bilden.
Ungefär var fjärde sitter 10−15 timmar ett normalt dygn och var tionde sitter så gott som hela dagen. Ungefär tre av tio har fått fysiska besvär till följd av långvarigt stillasittande. Exempel som nämns är besvär med axlar, nacke och ryggont men även viktuppgångar till följd av stillasittande.
− Det är oroväckande att så många upplever fysiska besvär som en konsekvens av sitt stillasittande, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.
Undersökningen visar att ungefär hälften rör sig för lite. Cirka sju av tio svarar att de har möjlighet till att träna på arbetstid och fyra av tio svarar att deras arbetsgivare erbjuder friskvårdstimme. Samtidigt beskriver många att även om de har möjligheten att träna på arbetstid att de inte har tid att utnyttja den till följd av hög arbetsbelastning och tidsbrist.
− Det behövs ökad spridning av kunskap om det långvariga stillasittandets konsekvenser och fördelarna med hälsosamma vanor för att på så sätt skapa ett långsiktigt hållbart arbetsliv. Därför bör chefer i sin regelbundna dialog med medarbetare lyfta vikten av rörelse och variation i arbetslivet, säger Patrik Nilsson.
Resultat från undersökningen (urval):
- Ungefär var fjärde sitter 10-15 timmar ett normalt dygn
- Var tionde sitter så gott som hela dagen
- Fyra av tio upplever att deras arbetsgivare inte främjar rörelse på arbetstid
- 33 procent har fått fysiska besvär av långvarigt stillasittande
- 92 procent svarar att de hade utnyttjat en friskvårdstimme om arbetsgivaren erbjöd en sådan
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Akavia. Frågorna ställdes till en panel av 3 972 medlemmar genom en webbenkät under hösten 2022. Svarsfrekvensen var 41 procent och resultaten är vägda utifrån kön, ålder, arbetsmarknadssektor och profession. Målgruppen är ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer.
Nyckelord
Kontakter
Torbjörn AskmanPressfrågorAkavia
Tel:0702662769torbjorn.askman@akavia.seBilder


Om
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Lönegapet mellan kvinnliga och manliga akademiker fortsatt högt8.3.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Löneskillnaderna mellan könen är fortsatt höga bland akademiker – till kvinnors nackdel. Det visar Akavias årliga löneenkät bland sina medlemmar. Störst är skillnaderna för kvinnliga ekonomer och chefer.
Branscherna med högst och lägst ingångslöner6.3.2023 12:30:13 CET | Pressmeddelande
Akavias årliga löneenkät bland sina medlemmar visar att ingångslönerna för akademiker kan skilja sig stort mellan olika branscher. I topp hamnar myndigheter inom utbildning och tjänsteföretag. Revision och domstolar placerar sig i botten.
Dubbla roller pressar kommunikatörer22.2.2023 08:11:00 CET | Pressmeddelande
En färsk rapport från Akavia visar att många kommunikatörer har svårt att få arbetstiden att räcka till och att rollen omfattar allt fler arbetsuppgifter. – Kommunikatören förväntas både vara generalist och specialist. Det är orimligt, säger Ida Inga, professionsanalytiker på Akavia.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i topp medan kommunikatörer halkar efter21.2.2023 08:10:35 CET | Pressmeddelande
Medianlönen för ekonomer ökade med 2 200 kronor under 2022 jämfört med året innan, vilket placerar dem i lönetoppen bland akademikerna. Samtidigt halkar kommunikatörer efter i utvecklingen jämfört med övriga professioner. Det visar ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia som släpps idag.
Expertrådgivning och trygghet får fler att bli medlemmar i Akavia15.2.2023 08:00:44 CET | Pressmeddelande
Sedan starten för tre år sedan har fack- och professionsförbundet Akavia växt med närmare fem procent. Nu är antalet medlemmar uppe i 135 000, ett resultat av att både fler yrkesverksamma och studenter sökt sig till förbundet, inte minst under 2022.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum