Svenska institutet

Stockholm Forum on Gender Equality samlar toppnamn från över 100 länder

Dela

Den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie, UN Women-chefen Phumzile Mlambo-Ngcuka och människorättsjuristen Colin Gonsalves är några av de 500 jämställdhetsaktörer som deltar i den globala jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality den 15-17 april. Konferensen handlar om att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och tillgång till resurser.

Stockholm Forum on Gender Equality samlar drygt 500 deltagare från över 100 länder, från gräsrots- till ministernivå. Bland dessa ingår politiker, liksom företrädare för akademi, näringsliv och civilsamhälle. Även företrädare för internationella organisationer deltar, inklusive chefer för flera FN-organ, kommissionärer från EU och Afrikanska unionen och Internationella brottmålsdomstolens chefsåklagare. Konferensen syftar till att mobilisera arbetet för global jämställdhet genom alliansbyggande och utbyte av metoder och resultat.

Stockholm Forum on Gender Equality arrangeras av Utrikesdepartementet och Svenska institutet, i samarbete med Sida och Folke Bernadotteakademin (FBA). Från regeringen deltar utrikesminister Margot Wallström, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat och vice statsminister Isabella Lövin och EU- och handelsminister Ann Linde. Ministrarna kommer bland annat att dela med sig av erfarenheter från arbetet med regeringens feministiska utrikespolitik.

Programmet har utformats i samarbete med en rad svenska och internationella jämställdhetsaktörer och rymmer en stor bredd av ämnen. Till exempel diskuteras metoder för att öka kvinnors och flickors deltagande i fredsprocesser, hur vi ska säkra kvinnors och flickors rätt att bestämma över sin egen kropp och hur olika aktörer kan bana väg för kvinnors ekonomiska egenmakt. Deltagarna kommer också att få höra initierade vittnesmål från Colombia om arbetet med det som ibland kallas världens mest jämställda fredsavtal, och kunna föra interaktiva diskussioner om hot och hat mot kvinnor på internet.

www.genderequalworld.com finns programmet i sin helhet, detaljerad pressinformation och information om ackreditering. 

Ett stort antal internationella profiler kommer att delta i konferensen, bland andra:

Chimamanda Ngozi Adichie är mångfaldigt prisbelönad författare från Nigeria. Har rönt stor internationell uppmärksamhet med sin bok Alla borde vara feminister (2014), baserad på TED-föredraget med samma namn. Hon är även känd för romanerna En halv gul sol (2006) och Americanah (2013).

Phumzile Mlambo-Ngcuka är chef för UN Women och var den första kvinnan på posten som Sydafrikas vicepresident 2005–2008. Hon är en mångårig försvarare av kvinnors rättigheter och aktiv i flera organisationer som ägnar sig åt utbildning, kvinnors egenmakt och jämställdhet.

Colin Gonsalves är en av de främsta människorättsjuristerna i sin generation och mottog förra årets Right Livelihood-pris. Han är senior advokat vid Indiens högsta domstol och grundare av Human Rights Law Network (HRLN), ett nationellt indiskt nätverk av jurister som driver rättsprocesser i allmänhetens intresse. Mest känd är han för att ha drivit det så kallade Right to Food-fallet, världens största grupptalan som innebar att 300 miljoner människor fick rätt till nödlivsmedel.

Nyckelord

Kontakter

Ulrika Horn af Rantzien

ulrika.hornafrantzien@si.se

+4684537889

+46733368933

Bilder

Ladda ned bild
Ladda ned bild
Phumzile Mlambo-Ngcuka is Executive Director of UN Women.
Phumzile Mlambo-Ngcuka is Executive Director of UN Women.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Sverige på plats 15 av 50 i studie om länders hantering av hälsokriser25.8.2020 19:01:55 CESTPressmeddelande

I den första delen av årets Nation Brands Index (NBI) som publiceras i dag mäts styrkan i 50 länders nationsvarumärken kopplad till deras hantering av hälsokriser såsom coronapandemin. I enkätundersökningen där 20 000 personer från 20 länder tillfrågats placerar sig Sverige på plats 15 av 50 länder. Studien visar även att benägenheten att besöka ett land under de närmaste åren kommer att vara avhängig hur väl landet hanterat coronapandemin.

Svenska institutet bjuder på globalt digitalt nationaldagsfirande i 24 timmar3.6.2020 09:02:46 CESTPressmeddelande

På Sveriges nationaldag den 6 juni arrangerar Svenska institutet en 24 timmar lång livesändning, Sweden live: National Day @ home. Dagen kommer att bjuda på musikuppträdanden, kulturevenemang, hemma-hos-inslag och museivisningar anpassade för en internationell publik i alla världens olika tidszoner. Under dagen möter vi bland många andra Kronprinsessan med familj och statsminister Stefan Löfven samt artisten Oscar Zia och kocken Camilla Hamid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum