Sida

Stöd till översvämningsdrabbade i Pakistan

Dela

Sommarens kraftiga monsunregn i Pakistan har orsakat katastrofala översvämningar och jordskred. En stor del av landet står under vatten och runt 33 miljoner människor har drabbats på något sätt av de enorma vattenmängderna. Biståndsmyndigheten Sida ger nu stöd på sammanlagt 8,5 miljoner till drabbade med kontantstöd, vatten och sanitet, tak över huvudet, hälsostöd och skydd för kvinnor och barn.

Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära stöd. Foto: Sida
Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära stöd. Foto: Sida

-        De kraftiga regnen har gjort miljoner människor hemlösa, dödstalen stiger och det är svårt att nå drabbade eftersom vägar och broar skadats. Och situationen riskerar bli än värre eftersom monsunregnen fortsätter, vilket innebär stora utmaningar att komma ut med stöd till människor i områden som blivit svåra att nå fram till för hjälporganisationer, säger Jakob Wernerman, Sidas chef för det humanitära biståndet.

Siffrorna som rapporteras från Pakistan visar tydligt på katastrofens omfattning: runt 33 miljoner människor har drabbats och av dem är 6,4 miljoner i allra störst behov av humanitärt stöd, enligt OCHA, FN:s samordnare för humanitär hjälp. Mer än en halv miljon bostäder har skadats och 287 000 har förstörts helt, 700 000 boskap har gått förlorade precis som stora arealer av åkermark och fruktodlingar, och mer än 3 500 km vägar och 149 broar har skadats.

De organisationer som i nuläget får stöd från Sida är International Rescue Committee IRC (3,6 miljoner kronor) och Islamic Relief, IR (4,9 miljoner).

Den humanitära situationen i Pakistan riskerarar att förvärras eftersom kraftiga regn fortsätter att orsaka översvämningar och jordskred. Hela Pakistan är drabbat, i stort sett, och de värst drabbade provinserna är Balochistan och Sindh, men även Khyber Pakhtunkhwa (KP), Punjab, Gilgit-Balochistan, Azad Jammu och Kashmir är drabbade (i mindre skala) medan områden kring de stora städerna Islamabad, Rawalpindi, Lahore och Karachi än så länge kommit lindrigare undan.  

Läs mer här: Så fungerar humanitärt bistånd

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära stöd. Foto: Sida
Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära stöd. Foto: Sida
Ladda ned bild

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen. I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Mer stöd till Somalia på gränsen till svältkatastrof6.10.2022 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Somalia har drabbats av den värsta torkan på 40 år och 6,4 miljoner människor är i behov av mat enligt FN:s kontor för humanitärt bistånd - som nu varnar för en svältkatastrof, mer allvarlig än under svältkatastrofen 2010–2011 på Afrikas Horn då mer än 250 000 somalier dog. Situationen är mycket allvarlig och biståndsmyndigheten Sida har nu beslutat om humanitärt stöd på 40 miljoner kronor, och har hittills i år bidragit med 226 miljoner till den svåra krisen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum