Svensk Handel

Stölder för över 8,5 miljarder drabbar handeln årligen

Dela
Svenska handlares brottsutsatthet är oroväckande hög. De externa stölderna gentemot handeln har ökat med cirka 1,7 miljarder kronor sedan 2018. Konsekvenserna inom såväl dagligvaruhandeln som sällanköpshandeln blir nu allt mer påtagliga. Det visar en ny rapport från Svensk Handel.

- Externa stölder, alltså stölder som begås av kunder och besökare, står för den största andelen av svinnet inom både dagligvaru- och sällanköpshandeln. Vi har länge varnat för den ökning av stölder vi ser i våra mätningar och i samtal med våra handlare. Denna undersökning visar på mycket höga nivåer och en stadig, negativ utveckling sedan mätningarna startade. Den utvecklingen måste brytas, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Nio av tio företag utsattes för ringa stöld under 2021

Ringa stöld var det brott flest handlare utsattes för under föregående år. Nio av tio handlare uppger att de blivit utsatta under året som gick. Rapporten visar att anställda inom dagligvaruhandeln generellt är mer utsatta. Sex av tio dagligvaruhandlare uppger att de haft anställda som blivit utsatta för hot under sitt arbetspass.

- Handeln ska vara en säker plats för alla. Resultaten i rapporten visar varför lagar likt tillträdesförbudet måste användas som verktyg för att stävja handelns brottsutsatthet. Vi vet att den har stor effekt och vi hoppas nu att Åklagarmyndigheten förstår vilken nytta den faktiskt kan göra för att öka säkerheten inom handeln, säger Per Geijer.

Mer än var fjärde handlare funderar på att flytta eller lägga ned verksamheten

Den brottslighet handeln utsätts för innebär stora konsekvenser. Både för handlaren, de anställda och för samhället i övrigt. Många handlare väljer att anpassa sitt sortiment, och tar bort varor som kriminella ofta riktar in sig på. Inom dagligvaruhandeln är problemet som störst, där 76 procent anger att de ändrat sortiment, jämfört med 43 procent inom sällanköpshandeln.

- Något är uppenbart fel när butikerna måste anpassa sig efter kriminella element. Att ta bort varor för att minska stölderna, eller att överväga att flytta alternativt lägga ned verksamheten på grund av upprepad brottslighet är alarmerande. Det är hög tid att mängdbrotten tas på allvar, för annars kommer mycket av den handel vi tar för givet att försvinna, säger Per Geijer.

De fem vanligaste stölderna inom dagligvaruhandeln är:

1. Kött

2. Energidryck

3. Choklad

4. Godis

5. Smink

De fem vanligaste stölderna inom sällanköpshandeln är:

1. Kläder

2. Smycken

3. Inredning

4. Parfym

5. Elektronik

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Ladda ned bild
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: Svensk Handel.
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: Svensk Handel.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum