Svensk Handel

Stölder slår hårt mot handeln – ”för många handlare är läget akut”

Dela
Problemen med upprepade stölder är fortsatt stora bland svenska handlare. Svensk Handels Trygghetsbarometer för det fjärde kvartalet 2022 visar att mer än var tredje handlare uppger att de under den senaste tiden utsatts för stöld eller ringa stöld.

Svensk Handels Säkerhetsindex, som sammanfattar butikernas brottsutsatthet, minskar förvisso med två procentenheter jämfört med föregående kvartal, och befinner sig nu på 44 procent. Minskningen ska dock tas med en nypa salt, då indexet på senare tid ökat, och cementerat sig på höga nivåer mellan 40–50 procent.

- Tyvärr tvingas vi konstatera att handelns brottsutsatthet fortsatt befinner sig på allt för höga nivåer. Under senare tid har vi kunnat ta del av hur stölder av populära varor, till exempel kött, blivit ännu vanligare. Beslutsfattare måste förstå konsekvenserna av att inte agera på varningssignalerna. För många handlare är läget akut och butiker riskerar att stänga igen, säger Nina Jelver, tf säkerhetschef på Svensk Handel.

Rapporten visar även att benägenheten att anmäla stölder eller ringa stölder fortsatt befinner sig på allt för låga nivåer. Mindre än hälften av händelserna som ägt rum leder till en polisanmälan, vilket är ett resultat av att handlarna, visa av erfarenhet, tyvärr vet om att en anmälan sällan leder till en fällande dom.

- Det är lätt att vifta bort stölder som ett litet problem, men 2021 stals det för 8,5 miljarder inom den svenska handeln. Det är enorma siffror som innebär stora svårigheter för många av våra medlemmar, inte minst i dessa tuffa tider. Det måste till tydliga markeringar om att brott likt dessa inte kan begås ostraffat, annars kommer de tyvärr bara att fortsätta, och i värsta fall öka i frekvens, avslutar Nina Jelver.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Ladda ned bild
Nina Jelver är tillförordnad säkerhetschef på Svensk Handel.
Nina Jelver är tillförordnad säkerhetschef på Svensk Handel.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum