Stor internationell insats mot olagliga läkemedel
Operationen samordnades globalt av Interpol, och cirka 90 länder runt om i världen deltog i insatsen. Ett av målen med insatsen är att få en bild av hur den olagliga handeln ser ut. Ett annat mål är att förhindra att olagliga läkemedel når köpare.
– Att köpa och använda receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare innebär risk för att du får fel medicin, fel dos eller att behandlingseffekten uteblir. För att handla säkra och effektiva läkemedel på nätet är det viktigt att vända sig till godkända apotek, säger Eva-Lena Bergens, utredare, Läkemedelsverket.
Globala handeln ökar
Interpols preliminära sammanställning av Operation Pangea visar att den globala handeln har ökat, både på webbsidor och i sociala medier, och handeln omfattade läkemedel och produkter mot covid-19.
– Vi har i år sett tecken på att det är fler äldre personer som köper läkemedel på nätet än tidigare. Orsaken kan vara den snabba digitalisering som skett hos den här gruppen under pandemin, säger Eva-Lena Bergens, utredare på Läkemedelsverket.
15 000 tabletter i beslag
I Sverige beslagtogs ca 15 000 tabletter, främst narkotikaklassade läkemedel, potenshöjande läkemedel, dopningsmedel och antibiotika. Tullverket hittade även flera kilo oidentifierat pulver som har skickats för laboratorieanalys.
– Vi är mycket nöjda med resultatet av kontrolloperationen. Tullverket gjorde cirka 150 beslag där majoriteten av dessa beslag innehöll mindre mängder narkotikaklassade tabletter samt dopnings- och potensmedel, säger Rune Eriksson, ansvarig för operation Pangea på Tullverket.
Myndigheterna kommer att genomföra fortsatta utredningar av beslagen i form av laboratorieanalyser och, där det bedöms vara befogat, även överlämna ärenden till rättsväsendet. Polismyndigheten har även informerat internetleverantörer, webbhotell och domänägare om kunder som ägnar sig åt försäljning av illegala läkemedel.
Om Pangea
Pangea är en global insats för att gemensamt motverka illegal försäljning av olagliga läkemedel på nätet. Det primära syftet är att skydda folkhälsan och öka allmänhetens medvetenhet om riskerna med att köpa läkemedel från webbplatser som inte har tillstånd att sälja läkemedel. År 2008 genomfördes Pangea första gången. I år deltog sammanlagt 92 länder i den årligen återkommande internationella kontrolloperationen.
Olagliga läkemedel
Olagliga och förfalskade läkemedel är ett allvarligt och ökande globalt problem som rör alla länder i världen. Alla typer av läkemedel kan förfalskas. Svenska konsumenter kommer i kontakt med produkterna främst via köp från osäkra källor på internet.
Olagliga läkemedel kan vara produkter som innehåller läkemedelssubstanser, eller som säljs med påståenden om att lindra eller bota sjukdomar, och som inte är godkända för försäljning där de säljs. Det kan till exempel vara produkter som säljs som kosttillskott, kosmetika eller injektionspreparat med deklarerade eller odeklarerade läkemedelsubstanser. Ibland beskrivs detta som "spetsade" produkter.
Förfalskade läkemedel är läkemedel som utges för att vara godkända läkemedel.
Olagliga läkemedel kan leda till stora skador på grund av misslyckade behandlingsresultat, toxicitet, biverkningar eller genom att livshotande tillstånd förblir obehandlade.
Relaterad information
Interpol: Global operation sees a rise in fake medical products related to COVID-19
Nyckelord
Kontakter
Presskontakt Läkemedelsverket
Telefon: 018-18 36 25
E-post: press@lakemedelsverket.se
Tullverkets presstjänst
Telefon: 0771 450 590
Bilder
Länkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
Leqembi rekommenderas för behandling av tidig Alzheimers sjukdom15.11.2024 14:03:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP har omprövat godkännandet av läkemedlet Leqembi. Slutsatsen i den nya rekommendationen är att fördelarna överväger riskerna i en begränsad patientpopulation av alzheimerpatienter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum