Läkemedelsverket

Stor internationell insats mot olagliga läkemedel

Dela

Läkemedelsverket, Tullverket och Polisen har under slutet av maj genomfört en gemensam operation mot olagliga läkemedel som skickas till Sverige. Cirka 15 000 tabletter beslagtogs, främst narkotikaklassade läkemedel, dopingmedel, potenshöjande läkemedel och malarialäkemedel.

Beslagtaget pregabalin, ett narkotikaklassat läkemedel (förteckning V) som används vid epilepsi, generaliserat ångestsyndrom och neuropatisk smärta.
Beslagtaget pregabalin, ett narkotikaklassat läkemedel (förteckning V) som används vid epilepsi, generaliserat ångestsyndrom och neuropatisk smärta.

Operationen samordnades globalt av Interpol, och cirka 90 länder runt om i världen deltog i insatsen. Ett av målen med insatsen är att få en bild av hur den olagliga handeln ser ut. Ett annat mål är att förhindra att olagliga läkemedel når köpare.

– Att köpa och använda receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare innebär risk för att du får fel medicin, fel dos eller att behandlingseffekten uteblir. För att handla säkra och effektiva läkemedel på nätet är det viktigt att vända sig till godkända apotek, säger Eva-Lena Bergens, utredare, Läkemedelsverket.

Globala handeln ökar

Interpols preliminära sammanställning av Operation Pangea visar att den globala handeln har ökat, både på webbsidor och i sociala medier, och handeln omfattade läkemedel och produkter mot covid-19.

– Vi har i år sett tecken på att det är fler äldre personer som köper läkemedel på nätet än tidigare. Orsaken kan vara den snabba digitalisering som skett hos den här gruppen under pandemin, säger Eva-Lena Bergens, utredare på Läkemedelsverket.

15 000 tabletter i beslag

I Sverige beslagtogs ca 15 000 tabletter, främst narkotikaklassade läkemedel, potenshöjande läkemedel, dopningsmedel och antibiotika. Tullverket hittade även flera kilo oidentifierat pulver som har skickats för laboratorieanalys.

– Vi är mycket nöjda med resultatet av kontrolloperationen. Tullverket gjorde cirka 150 beslag där majoriteten av dessa beslag innehöll mindre mängder narkotikaklassade tabletter samt dopnings- och potensmedel, säger Rune Eriksson, ansvarig för operation Pangea på Tullverket.

Myndigheterna kommer att genomföra fortsatta utredningar av beslagen i form av laboratorieanalyser och, där det bedöms vara befogat, även överlämna ärenden till rättsväsendet. Polismyndigheten har även informerat internetleverantörer, webbhotell och domänägare om kunder som ägnar sig åt försäljning av illegala läkemedel.

Om Pangea

Pangea är en global insats för att gemensamt motverka illegal försäljning av olagliga läkemedel på nätet. Det primära syftet är att skydda folkhälsan och öka allmänhetens medvetenhet om riskerna med att köpa läkemedel från webbplatser som inte har tillstånd att sälja läkemedel. År 2008 genomfördes Pangea första gången. I år deltog sammanlagt 92 länder i den årligen återkommande internationella kontrolloperationen.

Olagliga läkemedel

Olagliga och förfalskade läkemedel är ett allvarligt och ökande globalt problem som rör alla länder i världen. Alla typer av läkemedel kan förfalskas. Svenska konsumenter kommer i kontakt med produkterna främst via köp från osäkra källor på internet.

Olagliga läkemedel kan vara produkter som innehåller läkemedelssubstanser, eller som säljs med påståenden om att lindra eller bota sjukdomar, och som inte är godkända för försäljning där de säljs. Det kan till exempel vara produkter som säljs som kosttillskott, kosmetika eller injektionspreparat med deklarerade eller odeklarerade läkemedelsubstanser. Ibland beskrivs detta som "spetsade" produkter.

Förfalskade läkemedel är läkemedel som utges för att vara godkända läkemedel.

Olagliga läkemedel kan leda till stora skador på grund av misslyckade behandlingsresultat, toxicitet, biverkningar eller genom att livshotande tillstånd förblir obehandlade.

Relaterad information


Köpa medicin på nätet

Interpol: Global operation sees a rise in fake medical products related to COVID-19

Nyckelord

Kontakter

Presskontakt Läkemedelsverket
Telefon: 018-18 36 25
E-post: press@lakemedelsverket.se

Tullverkets presstjänst
Telefon: 0771 450 590

Bilder

Beslagtaget pregabalin, ett narkotikaklassat läkemedel (förteckning V) som används vid epilepsi, generaliserat ångestsyndrom och neuropatisk smärta.
Beslagtaget pregabalin, ett narkotikaklassat läkemedel (förteckning V) som används vid epilepsi, generaliserat ångestsyndrom och neuropatisk smärta.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Ny modell föreslås för att fortsatt driva Läkemedelsboken15.9.2021 07:50:42 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterar Läkemedelsverket en utredning om hur en fortsatt förvaltning av Läkemedelsboken skulle kunna ske i Läkemedelsverkets regi. Läkemedelsboken riktar sig till vårdpersonal, apotekspersonal och studenter. Den är, och ska fortsätta vara, en producentobunden kunskapskälla med aktuell information om de vanligaste sjukdomarna, läkemedelsbehandling och relevanta föreskrifter i en svensk klinisk kontext.

Ny kunskap med fler behandlingsalternativ - uppdaterad behandlingsrekommendation för inflammatorisk tarmsjukdom14.9.2021 09:11:52 CEST | Pressmeddelande

Läkemedelsverkets uppdaterade behandlingsrekommendation för inflammatorisk tarmsjukdom omfattar tydligare stöd för optimering av läkemedelsbehandling, nya behandlingsprinciper och belyser mer utförligt säkerhetsaspekter. Exempelvis uppmuntras en helhetssyn i behandlingen där kontinuerligt utvärderade mål utformas tillsammans med patienten.

Välkomnar förslagen till stärkt försörjningsberedskap6.9.2021 12:59:00 CEST | Pressmeddelande

Läkemedelsverket ser positivt på de presenterade förslagen till en stärkt försörjningsberedskap för hälso- och sjukvården men menar samtidigt att förslagen behöver finansieras och att man genomför de i rätt takt och ordning. Myndigheten föreslås bland annat få möjlighet att ta ut en sanktionsavgift av företag som inte rapporterar in restnoteringar i tid, och att Läkemedelsverket ska upprätta och förvalta en samlad nationell lägesbild över tillgång, lokalisering och förbrukning av läkemedel och medicintekniska produkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum