Stor oro bland idrotter som använder naturen som tränings- och tävlingsarena
Segling, orientering och andra friluftsidrotter som har naturen som tävlingsarena i Stockholmsregionen får allt svårare att bedriva sin verksamhet. Sämre tillgång till mark vid träning och tävling samt korta arrendetider gör att de känner stor oro inför framtiden.

Anläggningsbristen slår hårt mot nästan alla idrotter i Stockholmsregionen. Friluftsidrotterna är inget undantag. Men när de flesta idrotter behöver fler anläggningar brottas de här idrotterna med andra problem.
Gemensamt för friluftsidrotterna är att de nyttjar vatten, väg, skog, klippor och luft som sin tränings- och tävlingsarena, med andra ord platser utanför en traditionell fast anläggning i form av en idrottsplan eller idrottshall.
För seglingen är korta arrendetider en bromskloss och något som hindrar utvecklingen av idrotten.
– Vi önskar att kommuner och idrottsförvaltningar ser på behovet av sjösportsanläggningar på samma sätt som med fotbollsplaner eller inomhushallar. Även om vi inte är lika många så är behovet lika stort för dem som är med i en segling- eller kanotförening, säger Olof Granander, ordförande för Svenska Seglingsförbundet och fortsätter:
– Det finns en oro på grund av exploateringen, de korta arrendetiderna och att även livet på sjön ökar med fler vattenskotrar och ökad båttrafik. Det knuffar undan seglingen från bra kappseglingsvatten, vilket gör det svårare att träna och tävla.
Orienteringen har brottats med markproblem under många år och just nu ser Lennart Hävrén, ordförande i Stockholms Orienteringsförbund, ingen ljusning:
– Vi behöver stöd från politiskt håll och av privata markägare för att komma åt fler områden. Vi förstår att mark exploateras och att det byggs bostäder men de marker som finns måste vi få tillgång till.
– Jag känner mig jätteorolig. Vi kan ha ungdomstävlingar i några områden och vi får ihop ett program. Men det är för mycket restriktioner som hindrar vår idrott, den här utvecklingen får inte fortsätta.
Claes Thunblad, ordförande för RF-SISU Stockholm:
– Nästan alla idrotter i vår region kämpar för fler anläggningar och det gäller även de som använder idrottsytor som innefattar skog, mark, luft och vatten. Oavsett idrott är anläggningsfrågan det största hindret för att aktivera fler barn och unga inom idrottsrörelsen i Stockholmsdistriktet.
För mer information kontakta:
Claes Thunblad
Ordförande RF-SISU Stockholm
Tel: 072-206 11 95
Olof Granander
Ordförande Svenska Seglingsförbundet
Tel: 070-341 52 22
Lennart Hävrén
Ordförande Stockholms Orienteringsförbund
Tel: 076-033 82 22
Bilder
Om
RF-SISU Stockholms uppdrag är att utveckla, utbilda, företräda och stödja idrottsföreningarna samt Specialdistriktsförbunden i Stockholmsdistriktet. Vi är landets största distrikt med 3400 föreningar. Vår uppgift är att skapa bästa möjliga förutsättningar för idrotten i distriktet.
Följ RF/SISU
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från RF/SISU
50 miljoner kronor satsas på elitverksamhet17.5.2022 11:00:31 CEST | Pressmeddelande
50 miljoner kronor av återstartsstöd satsas på eliten under eliten. Stödet ska bland annat stärka juniorer i satsning mot seniorelit, utbilda och utveckla tränare och ledare.
500 miljoner kronor fördelas i återstartsstöd17.5.2022 10:52:44 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsstyrelsen har beslutat att fördela ytterligare 500 miljoner kronor i nya medel till idrottsrörelsen för att ge extra kraft i återstartsarbete efter pandemin.
Råd gällande ryska och belarusiska idrottsutövare som är barn och ungdomar och som vill delta vid tävlingar, cuper i Sverige13.5.2022 13:50:00 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsförbundet anser att barn och ungdomar som representerar ryska och belarusiska föreningar/klubbar eller deras nationella specialidrottsförbund (ungdomslandslag) inte bör få delta på internationella tävlingar i Sverige
Politiker i samtal om idrotten i Växjö11.5.2022 14:10:15 CEST | Pressmeddelande
Hur mår idrotten i Växjö? Vilka behov finns för att stärka den lokala föreningsidrotten? I ett panelsamtal den 16 maj diskuterar kommunens politiker den lokala idrottens heta frågor inför höstens val.
Parasportstipendium till Benny Jonsson i Kalmar FF6.5.2022 10:36:06 CEST | Pressmeddelande
Stipendiefonden är till för stöd till Parasportverksamhet i Kalmar län. Stipendiet som delas ut är en gåva från Föreningen Regionlabbet för idrott och hälsa. 2021 års stipendiat är Benny Jonsson som bedriver ett parasportlag i fotboll i Kalmar FF.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum