Läkemedelsverket

Stora risker med lustgas som berusningsmedel – nytt regeringsuppdrag ger stöd för utökade informationsinsatser

Dela
Användning av lustgas som berusningsmedel har blivit allt vanligare hos både unga och vuxna. Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna får nu i uppdrag att sprida information om riskerna vid berusning med lustgas.

– Upprepad användning av lustgas som berusningsmedel riskerar att vålla allvarliga och obotliga skador. Det behövs stora insatser i den här frågan och vi är glada att vi kan bidra med viktig kunskap i väntan på den pågående utredningen om reglering av icke-medicinsklustgas och vissa frågor inom alkohol- och tobaksområdet, säger Björn Eriksson, generaldirektör vid Läkemedelsverket.

Många tror att lustgas är ofarligt, men det kan vara beroendeframkallande och påverka din hälsa negativt. Att missbruka lustgas under längre tid kan orsaka psykiska problem och kroniska nervskador. Giftinformationscentralen har under 2022 arbetat intensivt med att sprida information till allmänheten och sjukvården.

Relaterad information

Uppdrag att sprida information om risker vid berusning med lustgas

Regeringen ger myndigheter i uppdrag att sprida information om risker vid berusning med lustgas

Utredningen om lustgas och vissa frågor inom alkohol- och tobaksområdet (S 2022:14)

Giftinformationscentralens information om lustgas

 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum