Skogsstyrelsen

Stormfälld skog i Dalarna ökar risken för granbarkborre

Dela

De träd som fallit i Dalarna under vinterns stormar innebär en ökad risk för angrepp av granbarkborre. Skogsstyrelsen uppmanar nu alla skogsägare i Dalarna att få ut stormfällt virke som lockar till sig skadeinsekten för att inte situationen ska bli lika svår som i södra delarna av landet.

– Alla skogsägare i Dalarna bör se över sin skog nu och se till att få ut liggande virke. Längre söderut är det mycket allvarliga problem med angrepp av granbarkborren som skadar och dödar träd. Den situationen vill vi inte ha i Dalarna också, säger Magnus Hedspång, skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen i Dalarna.

Vid varje enskild storm har inte skogen drabbats så hårt, men det har varit ett flertal som tillsammans kan ha ställt till det med vindfällen. Liggande träd är mycket attraktiva för granbarkborren. Många vindfällen innebär att granbarkborrarna kan föröka sig i högre utsträckning och då ökar risken för angrepp på stående träd.

Nya vindfällen måste ut

Ett av de bästa sätten att bekämpa skadeinsekter är att ta ut vindfällen ur skogen. Det är dock de vindfällen som har grönbarr som behövs tas omhand, äldre utgör ingen risk.

I Dalarna är det så långt relativt små skador på skog orsakade av granbarkborre, men det finns problem i framförallt i Smedjebacken, Avesta och Hedemora kommuner.

Skogsägare som hittar större volymer stormfälld skog bör kontakta virkesköpare i god tid för att de stormfällda granarna ska kunna transporteras bort i tid. Om det är enstaka granar som ligger på otillgängliga platser i skogen kan ett alternativ vara att ta bort barken på träden eftersom det minskar risken för angrepp av granbarkborren.

Riskfyllt arbeta i drabbad skog

Att arbeta i stormfälld skog är mycket riskfyllt och kräver både specialkunskaper och komplett utrustning. Skogsstyrelsen rekommenderar därför att aldrig arbeta ensam.

Mer information om granbarkborren finns här: www.skogsstyrelsen.se/granbarkborre

Mer information:
Magnus Hedspång, skogsskadesamordnare Dalarna, 0281-594744
magnus.hedspang@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

Nytt förslag: Skogsägarnas frivilliga avsättningar av skog ska redovisas tydligare i statistik1.10.2020 10:32:37 CESTPressmeddelande

Många av Sveriges skogsägare avstår frivilligt från skogsbruk på en del av sin skogsmark för att gynna natur- och kulturvärden, så kallade frivilliga avsättningar. Fakta om dessa områden behöver redovisas tydligare i statistiken. Nu föreslår Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket ett nytt system för hur det ska gå till. Bland annat blir det obligatoriskt för hela storskogsbruket att årligen bidra med digital information om sina frivilliga avsättningar, något som flera aktörer redan gör på frivillig väg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum