Fastighetsägarna

Storstädernas stadskärnor tappade mer än hälften av sina besökare under april

Dela

Flödet av människor som rör sig i våra stadskärnor har minskat drastiskt under coronapandemin. Tappet är stort i alla typer av stadskärnor, men störst i storstäderna som tappade 55 procent av flödet i april jämfört med samma månad föregående år. Det visar flödesdata som tagits fram för den årliga rapporten Cityindex, som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research, och som tar fram unik data för alla Sveriges 107 stadskärnor.

Foto: Aleksey Andreev, Mostphotos
Foto: Aleksey Andreev, Mostphotos

Flödesdata över antalet besökare i våra svenska stadskärnor visar att flödena minskat kraftigt i alla typer av stadskärnor sedan covid-19 kom till Sverige och restriktioner började att införas. Allra störst är minskningen i storstäderna, som tappar 55 procent av flödet i april jämfört med samma månad föregående år. I de större städerna var tappet under samma månad cirka 38 procent. I de medelstora städerna var tappet 29 procent och i småstäderna cirka 24 procent. I snitt var tappet 40 procent. (se bifogad tabell)

– En förklaring till storstädernas stora tapp är myndighetsrestriktioner som en del av virusbekämpningen, att många på kontoren jobbar hemma och att reserestriktioner gör att folk inte rör sig i storstädernas centrum i lika hög grad, säger Christina Friberg, expert stadsutveckling, Fastighetsägarna MittNord.

Flödestappet för perioden januari till april mildras dock något, tack vare att både januari och februari visade på en positiv ökning i flödesstatistiken jämfört med förra årets två första månader. Under perioden januari till och med april blev minskningen cirka 18 procent i storstäderna, cirka 12 procent i de större städerna och 11 procent i de mindre städerna och småstäderna.

– Efterfrågan på kunskap om hur coronakrisen påverkat stadskärnornas försäljningsutveckling är stor. Därför har vi i år kompletterat rapporten Cityindex med flödesdata för att kunna mäta hur stort besökstappet blivit. I september kommer vi att presentera unika prognoser för hur detta påverkat omsättningen i stadskärnorna under första halvåret 2020. För att få en så snabb återhämtning som möjligt behöver fastighetsägare, kommuner och andra som arbetar med stadsutveckling kunna dra slutsatser om vilket erbjudande framtida stadskärnor ska ha, säger Christina Friberg.

Flödesdatan över antalet besökare i de svenska stadskärnorna har tagits fram av Telia Crowd Insight. Datan tas fram utifrån mobildata och räknas upp till befolkningen utifrån aktörens marknadstäckning för respektive plats.


Om Cityindex
Cityindex, som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research, är en rikstäckande kartläggning av alla Sveriges 107 stadskärnor och mäter utvecklingen för detaljhandeln, restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiell service. 

Eftersom coronapandemin har fått stora effekter på utvecklingen i stadskärnorna utökas rapporten i år med en mätning av hur besöksflödena till stadskärnorna har förändrats under våren 2020 och prognoser för hur försäljningen i stadskärnorna har påverkats av coronakrisen under samma period.

I september publiceras Cityindex branschrapport med nationell data och analys för 2019 och första halvåret 2020. I oktober kommer cityrapporter för enskilda stadskärnor att kunna presenteras.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Aleksey Andreev, Mostphotos
Foto: Aleksey Andreev, Mostphotos
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Fastighetsägarna Stockholm kraftsamlar för en öppen stad9.7.2020 11:31:31 CESTPressmeddelande

Initiativet Stockholmslöftet som nu sjösätts handlar om att vi tillsammans måste ta ansvar för att hålla Stockholm öppet och levande. Fastighetsägarna Stockholm, Svensk Handel, Visita Stockholm, City i Samverkan och Visit Stockholm står bakom initiativet som vänder sig direkt till såväl företag och organisationer som till besökare och invånare med uppropet ”Öppen stad – allas ansvar”.

Hela Stockholm ska leva - Fastighetsägarna kraftsamlar för att hålla Stockholm levande7.6.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

Varje dag mellan den 10 till 12 juni arrangerar Fastighetsägarna Stockholm ett timslångt livesänt seminarium i talkshowformat kring de utmaningar som Stockholm nu står inför. De tre webbsändningarna har olika teman och sänds live under rubriken ”Hela Stockholm ska leva”, som är en del av Fastighetsägarnas initiativ för att återstarta Stockholm efter coronakrisen.

Fastighetsägarna kartlägger coronapandemins effekter på stadskärnorna26.5.2020 11:23:03 CESTPressmeddelande

Coronapandemin har fått stora effekter på utvecklingen i stadskärnorna när myndighetsrestriktioner gjort att färre människor rör sig i våra städer. Fastighetsägarna kartlägger därför tillsammans med HUI Research försäljningsutvecklingen för olika branscher i stadskärnorna och tar dessutom fram prognoser för hur försäljningen i stadskärnorna kommer se ut under 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum