Svenskt Trä

Stort digitalt engagemang - Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä

Dela

Över 1 400 personer har redan tagit del av branschorganisationen Svenskt Träs fem avsnitt under temat Enkelhet och trygghet om bland annat hållbart stadsbyggande, fukt och brand, god träarkitektur och framtiden för trä. Samtalen finns tillgängliga både som filmavsnitt och att lyssna på i Svenskt Trä-podden.

Från vänster: Tomas Alsmarker, Katarina Lundeberg, Gunnar Wetterberg. Fotograf Tomas Johansson.
Från vänster: Tomas Alsmarker, Katarina Lundeberg, Gunnar Wetterberg. Fotograf Tomas Johansson.

- Det bästa med digitala samtal är att de går att lyssna och se på när man vill och flera gånger om. Samtalen vänder sig främst till dig som arbetar eller vill arbeta mer med trä som bygg- och konstruktionsmaterial, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Den årliga seminariedagen Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä blev i år till fem digitala avsnitten. Årets tema, Enkelhet och trygghet, genomsyrade de fem samtalen för att poängtera att det inte behöver vara varken dyrare eller mer komplicerat att bygga med trä.

I Nordamerika har man förstått att trä inte per automatik betyder högre kostnader. Där byggs ungefär 80 procent av alla bostadshus upp till 6 våningar i trä främst av ekonomiska skäl. I ett av avsnitten diskuterar Mikael Krüger, vd, Stenmarks Bygg i Skaraborg och Rikard Sjöqvist, energi-, miljö- och teknikchef, Midroc, just förutfattade meningar om att träbyggande skulle vara dyrare eller svårare.

- Det finns en del förutfattade meningar om träbyggande. Genom att bjuda in experter på olika områden vill vi slå hål på myterna och visa att det vissa gånger kan vara raka motsatsen, säger Petter Werner som är konstruktör på Svenskt Trä.

I ett annat avsnitt deltar Gunnar Wetterberg, historiker och författare, och Katarina Lundeberg, arkitekt, In Praise of Shadows Arkitektur. De pratar om traditionen med trä men också om framtiden för materialet.

- Det vore jättebra om vi fick en återbeskogning av Europa, det skulle bidra till fler kolsänkor. Träbyggande är ett sätt att förlänga kolsänkorna med åtminstone hundra år och om efterfrågan blir så stor att skogen stiger i pris då betyder det att fler kommer att plantera mer skog, säger Gunnar Wetterberg i avsnittet.

Svenskt Trä pratar också med Marcus Horning som är stadsbyggnadsdirektör hos Malmö stad och diskuterar hur Malmö och Sveriges övriga 290 kommuner kan nå klimatmålen till 2030. Björn Yndemark, brandskydds- och riskhanteringskonsult, WSP och Martin Höjer, akustiker, Tyréns berättar om träets egenskaper i förhållande till akustik och brand. I ett annat avsnitt ger Åsa Kallstenius, Kod Arkitekter AB och Rahel Belatchew, Belatchew Arkitekter sin syn på industriellt byggande och menar att det inte behöver vara en motsättning till att bygga vackra städer.

Om Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä
Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä har i sex år arrangerats av Svenskt Trä. Totalt under de sex åren har Svenskt Trä haft över 2 800 besökare. Varje år har seminariedagen lockat flera hundra besökare som antigen bygger, projekterar, designar, konstruerar, utbildar eller på annat sätt är intresserade av träbyggande. Ta del av avsnitten här.

Läs pressmeddelandet på Svenskt Träs webbplats här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Från vänster: Tomas Alsmarker, Katarina Lundeberg, Gunnar Wetterberg. Fotograf Tomas Johansson.
Från vänster: Tomas Alsmarker, Katarina Lundeberg, Gunnar Wetterberg. Fotograf Tomas Johansson.
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Limträ – En självklarhet i den cirkulära ekonomin8.4.2021 15:07:41 CEST | Pressmeddelande

DEBATT I januari beslutade regeringen om en första handlingsplan för cirkulär ekonomi med drygt hundra åtgärder inom områden som industriomställning, materialförsörjning, teknikutveckling och avfallshantering. Ett av de fyra fokusområden som lyfts fram i handlingsplanen är cirkulär ekonomi genom hållbara sätt att konsumera och använda material, produkter och tjänster. Här är användandet av trä i allmänhet och limträ i synnerhet ett viktigt steg på vägen.

Med trä kan vi bygga och må bättre22.12.2020 09:37:50 CET | Pressmeddelande

Hållbart byggande är idag lika med miljöanpassat och klimatsmart. Och det stämmer så klart, men det är en lite snäv definition. För visst borde begreppet även spegla hur byggandet påverkar individens välbefinnande – hur vi mår helt enkelt? Här kan Sveriges kommuner göra en värdefull insats. Byggde kommunerna mer i limträ skulle de bidra till både minskad klimatpåverkan och ökat välmående. Det skulle vara äkta hållbarhet och göra skillnad som både syns och märks.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum