Jernkontoret

Stort genomslag för kampanj om #stålnytta

Dela

Under hela hösten har Jernkontoret synliggjort exempel på #stålnytta. Mottagandet har varit över all förväntan och förutom att ge ökad kunskap om var det svenska stålet finns och gör nytta, har kampanjen närt stoltheten som många människor på stålorter och inom svensk stålindustri känner.

Kampanjen #stålnytta syftar till att sprida exempel på nytta som stålet bidrar med när det används.
Kampanjen #stålnytta syftar till att sprida exempel på nytta som stålet bidrar med när det används.

Stålföretagen i Sverige tillverkar högt förädlade stålsorter och produkter. Stålindustrin ligger i framkant när det kommer till innovation och svenskt stål efterfrågas över hela världen. När stålprodukterna används bidrar de till en mer hållbar utveckling. Det kallar vi i branschen för #stålnytta.

Under hela hösten har Jernkontoret synliggjort #stålnytta genom en stor informationskampanj med filmer och djupintervjuer med personer i branschen som delger olika synvinklar på #stålnytta. Materialet har samlats på en kampanjsida, www.stålnytta.se, och skapat engagemang i sociala kanaler.

– Mottagandet har varit väldigt positivt. Inte minst har engagemanget varit stort på de stålorter som syns i filmerna. Även om målgrupperna är personer som inte känner till hur eller var det svenska stålet används, har ett annat viktigt syfte varit att bidra till stolthet inom stålindustrin och på våra viktiga orter, säger Maja Boström, kommunikationsdirektör på Jernkontoret.

Stålet och den cirkulära ekonomin

Stål är 100 procent återvinningsbart. I dag är mycket av tillverkningen inom många industrier traditionellt linjär. Produkten tillverkas för att säljas och sedan slängs den när den är uttjänt, utan en tanke på högkvalitativ återvinning. Cirkulär ekonomi och produktion handlar om att återvinna alla komponenter i produkten.

– Den konsumtion och höjning av levnadsstandard som alla länder i världen strävar efter gör att vi måste tänka cirkulärt. Förlänga och utöka nyttan för materialet som används. Det har stålindustrin hållit på med länge. Inte för att det är ädelt utan för att det är smart, förklarar Karin Östman, rådgivare i miljöfrågor på Jernkontoret.

Klimatet tjänar på mer svenskt stål. Därför behöver vi en konkurrenskraftig stålindustri i Sverige. Hela basindustrin är viktig för Sveriges del, vår välfärd och totala konkurrenskraft. Redan idag har svenska stålprodukter ett lågt klimatavtryck internationellt sett och Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

– Det är ganska enkelt. Hållbar produktion är mer produktion i Sverige. Svensktillverkat stål bidrar till samhällsnytta både i de samhällen vi verkar, genom ett gediget miljöarbete i varje företag och i användningen av produkterna världen över. Det är stålnytta, säger Eva Blixt, forskningschef och rådgivare på Jernkontoret.

Ta del av mer materiel på stålnytta.se.

Och välkommen tillbaka den 1 december för att ta del av decemberupplagan av stålnytta.se (Jernkontorets julkalender).

En konkurrenskrafrig stålindustri skapar #stålnytta.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kampanjen #stålnytta syftar till att sprida exempel på nytta som stålet bidrar med när det används.
Kampanjen #stålnytta syftar till att sprida exempel på nytta som stålet bidrar med när det används.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Jernkontoret
Jernkontoret
Box 1721
111 87 Stockholm

https://www.jernkontoret.se

Om Jernkontoret

Jernkontoret är den svenska stålindustrins branschorganisation. Organisationen grundades 1747 och ägs sedan dess av de svenska stålföretagen. Jernkontoret företräder stålindustrin i frågor som berör handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor. Jernkontoret leder den gemensamma nordiska stålforskningen. Dessutom utarbetar Jernkontoret branschstatistik och bedriver bergshistorisk forskning.

Hantering av personuppgifter

Du har rätt att när som helst avregistrera dig från våra utskick och/eller radera dina personuppgifter i våra register. Du kan läsa om dina rättigheter och om hur Jernkontoret hanterar dina personuppgifter på jernkontoret.se/dataskydd.

Följ Jernkontoret

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jernkontoret

Studentlaget Stålarna tog hem stålarna i Framtidsstipendiet16.11.2020 06:30:00 CETPressmeddelande

Fredagen den 13 november avgjordes CRE8® the Future helt digitalt via Jernkontoret. Det handlar om kreativitetstävlingen för studenter, som löser ett verkligt företagscase, i år stod Ovako AB för caset. Årets vinnare är Stålarna med studenter från Linköpings universitet, Stockholms universitet, Luleå tekniska universitet och Göteborgs universitet som därmed erhåller Framtidsstipendiet 2020.

Oklart hur stålindustrin påverkas av valresultatet i USA9.11.2020 07:00:00 CETPressmeddelande

Det är för tidigt att säga hur handelsförhållanden och svensk stålindustri kommer att påverkas när Joe Biden tillträder som president i USA efter årsskiftet. Förhoppningen är, utan att vara naiva, bättre internationella relationer och stabila handelsavtal. Jernkontorets Bo-Erik Pers och Mathias Ternell lämnar en kort kommentar om stålindustrins förväntningar på den nya presidenten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum