Strax över hälften av komvux- och folkhögskolestuderande har tillräckliga inkomster

I rapporten konstateras att 57 % av de studerande har inkomster som täcker utgifterna under en studiemånad. Svårast att få utgifterna att räcka till är studerande med barn, något som finns i högre utsträckning bland komvux- och folkhögskolestuderande än andra studerandegrupper.
– Vi ser att bland studerande med barn är inkomsterna förvisso högre, exempelvis genom barnbidrag, men också att utgifterna är högre, säger Peter Engberg, analytiker på CSN. I synnerhet ensamstående föräldrar har väldigt små marginaler
Ensamstående i hyresrätt lånar mest
Studiemedel utgör i genomsnitt 64 procent av den totala inkomsten per månad. Valet att ta studielån är ofta kopplat till livssituationen. Exempelvis har boende i hyresrätt har ofta högre boendekostnader och där är också lånebenägenheten högre. Lånebenägenheten är också högre bland studerande som är ensamstående.
– För ensamstående är studielånet särskilt betydelsefullt, säger Peter Engberg. Vi vet också att inom komvux och folkhögskola har andelen som tar studielån ökat de senaste åren. Det indikerar att behovet av ytterligare inkomster har ökat och att studiemedlet spelar en avgörande roll för mångas möjligheter att studera.
Kvinnor har både högre inkomster och utgifter än män och äldre studerande har både högre inkomster och högre utgifter än yngre studerande. Den enskilt största förklaringen till skillnaderna är att kvinnor och äldre oftare har barn.
Komvux- och folkhögskolestuderande har svårare att klara av oväntade utgifter
Studerande på komvux- och folkhögskola har sämre förutsättningar att klara av oväntade utgifter än både högskolestuderande och befolkningen som helhet. Ungefär 30 procent av de komvux- och folkhögskolestuderande med studiemedel skulle klara av att betala en oväntad utgift på 12 000 kronor utan att låna eller be om hjälp. Motsvarande andel bland högskolestuderande är 60 procent.
Läs rapporten komvux- och folkhögskolestuderandes inkomster och utgifter våren 2022 här.
Kontakter
Peter EngbergAnalytikerEnheten för kunskap om studiestödet
Tel:060-18 62 69Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
Tel:073 18 16 004pressekreterare@csn.seBilder
Länkar
Om
CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Snart öppnar höstterminens ansökan för omställningsstudiestödet – tänk på det här22.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 april öppnar ansökan för omställningsstudiestöd för höstterminen 2023. CSN förväntar sig ett högt söktryck och rekommenderar alla som tänker söka att titta igenom villkoren och sedan ta kontakt med en omställningsorganisation innan man skickar in sin ansökan.
CSN:s generaldirektör Christina Forsberg talar på konferensen Skills for the green transition – for a competitive Europe 23 mars21.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Det unika svenska omställningsstudiestödet uppmärksammas på konferensen Skills for the green transition – for a competititive Europe. Medverkar gör CSN:s generaldirektör Christina Forsberg som kommer att berätta om det halvår som gått sedan införandet.
Inkomst, utbildningsnivå och attityder viktigaste faktorerna bakom sämre återbetalning av studielån13.3.2023 07:30:00 CET | Nyheter
Personer med lägre inkomst, lägre utbildningsnivå och med låg vilja att betala är mest sannolika att inte betala tillbaka på sitt studielån. Det visar en ny artikel från CSN som tittat på återbetalningen från låntagare bosatta utomlands.
CSN publicerar årsredovisningen för 20228.3.2023 09:27:39 CET | Nyheter
CSN rapporterar sammanfattningsvis ett gott resultat under 2022 när myndighetens årsredovisning nu publicerats. Administrationen av det svenska studiestödet går bra med nöjda kunder och hög återbetalning. Kompetensförsörjningen och hanteringen av omställningsstudiestödet beskrivs dock som två utmaningar framåt.
Var fjärde studerande kan utöka studielånet1.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
För många äldre kan låga inkomster avskräcka från studier. Men om studiemedlet inte räcker till finns möjligheten till tilläggslån. En ny studie från CSN visar att en fjärdedel av alla studerande med studielån har rätt till kompletterande tilläggslån, men att det bara utnyttjas av hälften av dem. – Tilläggslånet kom till för att möjliggöra studier för äldre, just eftersom de har en annan ekonomisk situation än yngre, säger William Wedenberg, analytiker på CSN.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum