CSN

Strax över hälften av komvux- och folkhögskolestuderande har tillräckliga inkomster

Dela
Komvux- och folkhögskolestuderande med studiemedel har inkomster på 13 800 kronor i månaden och utgifter på 13 600 kronor i genomsnitt. Gruppen har svårare än andra studerande att klara av oväntade utgifter. Det visar CSN:s rapport Komvux- och folkhögskolestuderandes inkomster och utgifter våren 2022.

I rapporten konstateras att 57 % av de studerande har inkomster som täcker utgifterna under en studiemånad. Svårast att få utgifterna att räcka till är studerande med barn, något som finns i högre utsträckning bland komvux- och folkhögskolestuderande än andra studerande­grupper.

– Vi ser att bland studerande med barn är inkomsterna förvisso högre, exempelvis genom barnbidrag, men också att utgifterna är högre, säger Peter Engberg, analytiker på CSN. I synnerhet ensamstående föräldrar har väldigt små marginaler

Ensamstående i hyresrätt lånar mest

Studiemedel utgör i genomsnitt 64 procent av den totala inkomsten per månad. Valet att ta studielån är ofta kopplat till livssituationen. Exempelvis har boende i hyresrätt har ofta högre boendekostnader och där är också lånebenägenheten högre. Lånebenägenheten är också högre bland studerande som är ensamstående.

– För ensamstående är studielånet särskilt betydelsefullt, säger Peter Engberg. Vi vet också att inom komvux och folkhögskola har andelen som tar studielån ökat de senaste åren. Det indikerar att behovet av ytterligare inkomster har ökat och att studiemedlet spelar en avgörande roll för mångas möjligheter att studera.

Kvinnor har både högre inkomster och utgifter än män och äldre studerande har både högre inkomster och högre utgifter än yngre studerande. Den enskilt största förklaringen till skillnaderna är att kvinnor och äldre oftare har barn.

Komvux- och folkhögskolestuderande har svårare att klara av oväntade utgifter

Studerande på komvux- och folkhögskola har sämre förutsättningar att klara av oväntade utgifter än både högskolestuderande och befolkningen som helhet. Ungefär 30 procent av de komvux- och folkhögskole­studerande med studiemedel skulle klara av att betala en oväntad utgift på 12 000 kronor utan att låna eller be om hjälp. Motsvarande andel bland högskolestuderande är 60 procent.

Läs rapporten komvux- och folkhögskolestuderandes inkomster och utgifter våren 2022 här.

Kontakter

Peter EngbergAnalytikerEnheten för kunskap om studiestödet

Tel:060-18 62 69

Bilder

Länkar

Om

CSN
CSN
Norra Tjärngatan 6
851 82 Sundsvall

http://www.csn.se

CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.

 

 

Följ CSN

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CSN

Var fjärde studerande kan utöka studielånet1.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

För många äldre kan låga inkomster avskräcka från studier. Men om studiemedlet inte räcker till finns möjligheten till tilläggslån. En ny studie från CSN visar att en fjärdedel av alla studerande med studielån har rätt till kompletterande tilläggslån, men att det bara utnyttjas av hälften av dem. – Tilläggslånet kom till för att möjliggöra studier för äldre, just eftersom de har en annan ekonomisk situation än yngre, säger William Wedenberg, analytiker på CSN.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum