Studerande mår sämre i spåren av pandemin
Andelen studerande som uppger att de mår bra eller mycket bra har minskat sedan 2017. Andelen som mår dåligt eller mycket dåligt har samtidigt ökat. En förklaring till det försämrade läget är pandemin, visar en ny undersökning från CSN.
I oktober 2020 svarade cirka 3 500 studerande med studiemedel på CSN:s frågor om deras hälsoläge. Av de svarande anger 58 procent att de mår bra eller mycket bra. I en motsvarande undersökning från 2017 svarade 67 procent samma sak.
Samtidigt har andelen studerande som anger att de mår dåligt eller mycket dåligt ökat, från 5 procent till 14 procent under motsvarande period. CSN konstaterar att studerande mår sämre än befolkningen i stort.
- Den pågående pandemin är en av flera orsaker till att hälsan upplevs sämre. Utbildningars studieupplägg har förändrats till distansstudier. Det har lett till minskade sociala kontakter mellan de studerande och har för många skapat en känsla av isolering och ensamhet, säger Carl-Johan Stolt, utredare hos CSN.
Vanligt med trötthet
Upplevelsen av olika besvär är fortsatt hög i studerandegruppen. 78 procent av de studerande som svarat på enkäten anger att de upplever trötthet. 70 procent upplever ängslan, oro eller ångest. Bland de som svarat här anger ungefär var femte studerande att besvären är svåra.
- Yngre studerande hänvisar i betydligt högre utsträckning till studiesituationen än till den ekonomiska situationen när de ska ange orsak till hälsobesvären. Äldres studerande upplever lika ofta att ekonomin under studietiden påverkar hälsan negativt, säger Carl-Johan Stolt.
Skillnader mellan könen
Undersökningen visar även att det finns skillnader när det gäller kön och ålder i upplevelsen av hälsan. Män upplever att de mår bättre än kvinnor. Yngres upplevda hälsa försämras förhållandevis ofta sedan de började studera, medan äldre oftare har en positiv hälsoutveckling när de börjar studera.
- För yngre kan studierna innebära att man flyttar hemifrån, skaffar sig en egen bostad och en egen ekonomi. Det är ett mycket nytt som kommer med studiestarten som kan bidra till oro och till att hälsan upplevs sämre. Äldre ser oftare studierna som en chans att ta sig vidare i yrkeslivet, vilket kan bidra till att hälsan förbättras, säger Carl-Johan Stolt.
För mer information: Carl-Johan Stolt, utredare CSN, 0480-447287.
Presskontakt: Klas Elfving, pressekreterare CSN, 076-1196551.
Nyckelord
Om
CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 40 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Stockholms län har de högsta studieskulderna22.1.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
De högsta genomsnittliga studieskulderna har personer som bor i Solna, Stockholm, Lund och Uppsala. Lägst skuldnivå har man i Filipstad, Ljusnarsberg, Perstorp och Olofström. I dagarna får knappt 1,7 miljoner personer besked om sina studielån.
Inga stora skillnader i boendekostnader för högskolestuderande - oavsett utbildningsort19.1.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Varje fjärde högskolestuderande med studiemedel anger att det har det svårt att hitta en bostad i samband med studierna. Däremot upplevs boendekostnaden vara liknande vare sig man bor i Stockholm, Malmö, Göteborg eller i mindre städer. Det visar en ny undersökning från CSN.
CSN föreslår att giltighetstiden för körkortslån förlängs22.12.2020 07:30:00 CET | Pressmeddelande
CSN vill att giltighetstiden för körkortslån förlängs från ett år till tre år. Myndigheten vill även utveckla sin information för att få fler personer att utnyttja lånet. Det redovisas i en ny rapport till regeringen.
Högst andel studerande lånar till undervisningsavgifter i Östeuropa och Australien11.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Merkostnadslånet i studiemedlet är vanligast bland studerande i länder med höga undervisningsavgifter. Högst andel studerande med merkostnadslånet finns i Östeuropa och Australien, visar en ny studie från CSN.
Låg kunskap om studiemedlet hos gymnasieungdomar28.10.2020 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Andelen gymnasieungdomar som studerar vidare är betydligt lägre än den andel som planerar att läsa på högskolan. Samtidigt är kännedomen om studiebidraget och studielånen bland gymnasieungdomar låg, visar en ny myndighetsgemensam rapport från CSN, UKÄ och UHR.
Antalet studerande i USA minskar kraftigt7.10.2020 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet som studerar med studiemedel i utlandet minskar kraftigt. USA sticker ut. Där har antalet minskat med 33 procent de senaste fem läsåren.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum