Konkurrensverket

Sundbyberg gjorde flera felaktiga köp av städtjänster

Dela

Sundbybergs kommun gjorde en otillåten direktupphandling av lokalvård till stadshuset. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att kommunen döms att betala en miljon kronor i upphandlingsskadeavgift.

I april 2020 ingick Sundbybergs kommun avtal om lokalvård i stadshuset utan att först ha annonserat upphandlingen enligt lagen om offentlig upphandling. Upphandlingens värde uppgår till cirka 12 miljoner kronor. Konkurrensverket anser att avtalet är en otillåten direktupphandling.

Konkurrensverkets utredning visar att Sundbybergs kommun återkommande har tillgodosett sitt behov av städtjänster genom direktupphandlingar. Kommunen saknar upphandlade avtal vad gäller lokalvård för flera verksamhetsområden. Utöver det nu aktuella avtalet gäller det bland annat för äldreförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen. Konkurrensverket konstaterar också att det finns brister i kommunens dokumentation av ingångna avtal. För vissa tidsperioder och verksamhetsområden saknas dokumentation helt och hållet.

– En upphandlande myndighet måste planera och organisera sina upphandlingar på ett sådant sätt att myndigheten följer lagen om offentlig upphandling. Det inkluderar såväl god framförhållning inför ett köp som en väl fungerande avtalsuppföljning, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Stockholm och yrkar att Sundbybergs kommun ska betala en miljon kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 076-542 15 92, Marie.StrombergLindvall@kkv.se
Maria Andersson Müller, processråd, 08-700 15 65, maria.anderssonmuller@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Svensk Mäklarstatistik ska fortsätta leverera data om bostadsmarknaden1.7.2021 17:19:07 CEST | Pressmeddelande

Konkurrensverket ålägger tillfälligt Svensk Mäklarstatistik att fortsätta leverera data om bostadsaffärer i Sverige till företaget Valueguard Index Sweden, inklusive rätten för företaget att publicera egen statistik baserad på dessa data. Beslutet gäller fram till dess att Konkurrensverket har avgjort om Svensk Mäklarstatistiks leveransvägran är ett brott mot konkurrenslagen, eller fattat annat beslut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum