Miljömärkning Sverige

Svanenmärkt byggande vinner mark i Norden

Dela

Ny statistik från Nordisk Miljömärkning visar att antalet Svanenmärkta hus har trefaldigats på tre år. I dag finns närmare 50 000 lägenheter, hus, skolor och förskolor, varav merparten i Sverige.

–  Det är oerhört viktigt att byggbranschen minskar sitt klimatavtryck och bygger mer giftfritt om vi ska kunna nå såväl nationella som globala klimat- och miljömål. Därför känns det mycket tillfredsställande att så många byggbolag kommer till oss, så vi kan hjälpa dem att bygga så bra som möjligt för miljön och klimatet. Tillströmningen av bolag har inte avmattats, pandemin till trots. Därför ser vi framför oss hur det miljömärkta byggandet kommer att öka drastiskt framöver, säger Stefan Björling, chef för hus och renovering på Miljömärkning Sverige.

Svanens krav utvärderas löpande och skärps successivt. Kraven bygger på den senaste forskningen och följer noga utvecklingen på marknaden. Nya krav för hus, förskolor och skolor kommer att skickas ut på remiss efter sommaren, med sikte på lansering i början av 2022. Då kan byggföretagen ansöka på nytt för att få licens för Svanenmärkt byggande.

Hur mycket byggs det?

  • Från 2018 till 2021 har antalet Svanenmärkta bostadsenheter, dvs. hus, skolor och förskolor, trefaldigats i Norden. Det avser såväl färdigbyggda bostadsenheter, 18 000 st, som 31 000 st bostadsenheter under uppförande. En bostadsenhet=en lägenhet, ett hus, en förskola, en skola.
  • Motsvarande statistikför Sverige är 14 405 st färdigbyggda bostadsenheter, 24 193 st bostadsenheter under uppförande.

Vad innebär Svanenmärkt byggande?

  • Låg energiförbrukning.
  • Hälsosam inomhusmiljö.
  • Skarpa kemikaliekrav.
  • Stränga krav på hållbart, certifierat trä.
  • Kraven fastställs av en oberoende tredje part och kontrolleras på plats.
  • Goda möjligheter för återvinning och återanvändning av byggmaterial.

Läs mer om Svanenmärkt byggande här

För kommentarer: Stefan Björling, affärsområdeschef för Hus & Renovering +46 (0)8-55 55 24 23 stefan.bjorling@svanen.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Miljömärkning Sverige
Miljömärkning Sverige
Västgötagatan 2, plan 7
118 27 Stockholm

http://www.svanen.se

Svanen är Nordens officiella miljömärke. Svanen har ett livscykelperspektiv och ställer höga miljökrav, som revideras kontinuerligt. Det gör det enkelt för konsumenter att välja de miljömässigt bästa produkterna. Svanen är också ett verktyg för företag som vill bidra till arbetet för ett hållbart samhälle. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för Svanen och för EU:s officiella miljömärke EU Ecolabel. Läs mer på www.svanen.se

Följ Miljömärkning Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Miljömärkning Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum