Rymdstyrelsen

Svensk bland Europas nya astronauter

Dela
Den europeiska rymdorganisationen ESA har valt ut 17 nya astronautkandidater bland mer än 22 500 sökande från alla 22 medlemsstater. Sverige finns representerad i reservtruppen med Marcus Wandt från Linköping.
Marcus Wandt. ESA - P. Sebirot
Marcus Wandt. ESA - P. Sebirot

Under två dagar, den 22 och 23 november, samlades ESA:s medlemsstater, associerade stater och observatörer från samarbetsstater i Paris för ministerrådsmöte och där diskutera hur Europas rymdsektor ska arbeta och fördela budget de kommande åren. Som en avslutning preseterades så även Europas nya astronautkandidater. 

Över 22 500 personer från hela Europa sökte till den åtråvärda drömmen om rymden och endast 17 valdes ut. Bland dessa ingår fem karriärastronauter, elva medlemmar av astronautreserven och en astronaut med en funktionshinder, vad Esa kallar paraastronaut.

Efter den 12 månader långa grundutbildningen kommer de nya astronauterna att vara redo att gå in i nästa träningsfas för rymdstationen och när de väl har tilldelats ett uppdrag kommer deras utbildning att anpassas till specifika uppdragsuppgifter.

För första gången har ESA inrättat en reservpool av astronauter. Denna reservlista består av astronautkandidater som klarade hela urvalsprocessen, men som inte kan rekryteras i nuläget. Astronauterna i reserven stannar hos sina nuvarande arbetsgivare och får ett konsultkontrakt och grundläggande stöd. De kommer att påbörja grundutbildningen om en flygning skulle komma i fråga. I denna grupp hittar vi svensken Marcus Wandt, testpilot och chef för flygverksamheten vid SAAB Aeronautics i Linköping.

ESA valde också ut en astronautkandidat med ett fysiskt funktionshinder. De kommer att delta i projektet Parastronaut Feasibility Project för att utveckla alternativ för att inkludera astronauter med fysiska funktionshinder i mänskliga rymdfärder och eventuella framtida uppdrag.

Läs mer om Marcus Wandt och astronautrekryteringen hos ESA

Bilder

Marcus Wandt. ESA - P. Sebirot
Marcus Wandt. ESA - P. Sebirot
Ladda ned bild

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

Första bilderna från den svenska forskningssatelliten Mats10.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 4 november sände den svensktillverkade forskningssatelliten Mats upp i rymden. Allt gick bra och nu har Mats levererat sina första bilder av atmosfären. Genom att studera jordens övre atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och klimatförändringarna.

Nytt datum för uppsändningen av den svenska satelliten Mats28.10.2022 14:31:04 CEST | Pressmeddelande

På grund av väderförhållanden flyttas uppsändningsdatum för den svenska satelliten Mats till fredag den 4 november. Genom att studera de övre delarna av jordens atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och för att förbättra prognoser för klimatförändringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum