Svensk bland Europas nya astronauter

Under två dagar, den 22 och 23 november, samlades ESA:s medlemsstater, associerade stater och observatörer från samarbetsstater i Paris för ministerrådsmöte och där diskutera hur Europas rymdsektor ska arbeta och fördela budget de kommande åren. Som en avslutning preseterades så även Europas nya astronautkandidater.
Över 22 500 personer från hela Europa sökte till den åtråvärda drömmen om rymden och endast 17 valdes ut. Bland dessa ingår fem karriärastronauter, elva medlemmar av astronautreserven och en astronaut med en funktionshinder, vad Esa kallar paraastronaut.
Efter den 12 månader långa grundutbildningen kommer de nya astronauterna att vara redo att gå in i nästa träningsfas för rymdstationen och när de väl har tilldelats ett uppdrag kommer deras utbildning att anpassas till specifika uppdragsuppgifter.
För första gången har ESA inrättat en reservpool av astronauter. Denna reservlista består av astronautkandidater som klarade hela urvalsprocessen, men som inte kan rekryteras i nuläget. Astronauterna i reserven stannar hos sina nuvarande arbetsgivare och får ett konsultkontrakt och grundläggande stöd. De kommer att påbörja grundutbildningen om en flygning skulle komma i fråga. I denna grupp hittar vi svensken Marcus Wandt, testpilot och chef för flygverksamheten vid SAAB Aeronautics i Linköping.
ESA valde också ut en astronautkandidat med ett fysiskt funktionshinder. De kommer att delta i projektet Parastronaut Feasibility Project för att utveckla alternativ för att inkludera astronauter med fysiska funktionshinder i mänskliga rymdfärder och eventuella framtida uppdrag.
Bilder

Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Ett första steg mot en ny svensk astronaut i rymden19.4.2023 21:10:00 CEST | Pressmeddelande
Rymdstyrelsen har skrivit under en avsiktsförklaring med den europeiska rymdorganisationen ESA om en bemannad rymdfärd för Sveriges räkning. När rymdfärden går av stapeln blir astronauten den tredje svensken i rymden någonsin.
Följ uppsändningen av rymdsonden Juice tillsammans med oss5.4.2023 14:30:22 CEST | Pressmeddelande
Rymdstyrelsen i samarbete med Institutet för rymdfysik bjuder in till rymdvaka under uppsändningen av rymdsonden Juice. Detta är Europas största rymdprojekt hittills och två av de vetenskapliga instrumenten som ska studera Jupiters isiga månar är framtagna och konstruerade i Sverige.
Träffa Sveriges nya astronaut18.1.2023 10:42:05 CET | Pressmeddelande
Sverige har fått en ny framtida rymdfarare. Marcus Wandt från Linköping antogs som astronaut inom den europeiska rymdorganisationen ESA i slutet av förra året. Nu har du möjlighet att träffa honom och höra han berätta sin historia. Kom till ABF-huset i Stockholm den 25 januari klockan 17:00.
Första bilderna från den svenska forskningssatelliten Mats10.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 4 november sände den svensktillverkade forskningssatelliten Mats upp i rymden. Allt gick bra och nu har Mats levererat sina första bilder av atmosfären. Genom att studera jordens övre atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och klimatförändringarna.
Nytt datum för uppsändningen av den svenska satelliten Mats28.10.2022 14:31:04 CEST | Pressmeddelande
På grund av väderförhållanden flyttas uppsändningsdatum för den svenska satelliten Mats till fredag den 4 november. Genom att studera de övre delarna av jordens atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och för att förbättra prognoser för klimatförändringar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum