Svenska institutet

Svensk designbransch enas för att driva på mot ett hållbart samhälle

Dela

Swedish Design Movement enar aktörer inom svensk design, mode och arkitektur som driver på för en hållbar omställning. Syftet är att sätta Sverige på den internationella designkartan, öka synligheten för svenska hållbara företag och visa vägen globalt. Under Stockholms design- och modevecka medverkar Swedish Design Movement i flera aktiviteter tillsammans med partners från hela branschen.

Design har en nyckelroll i omställningen till ett hållbart samhälle, både i Sverige och globalt. Genom att mobilisera kraften hos svenska modeskapare, möbeldesigner, arkitekter, producenter och forskare vill Swedish Design Movement ta en drivande roll i den omställningen.

Initiativet är sedan 2016 en del av regeringens export- och investeringsstrategi men vi gör nu en kraftfull omstart. Målet är att stärka omvärldens nyfikenhet på svensk design och bidra till en ökad efterfrågan på hållbara varor och tjänster från Sverige. Ett första steg är att synliggöra designnationen Sverige med kommunikation som lyfter innovativa, banbrytande företag och aktörer från olika designområden och delar av landet.

Swedish Design Movement leds av Svenska institutet i samarbete med Svensk Form, Sveriges Arkitekter, Swedish Fashion Association och Trä- och Möbelföretagen samt flera svenska städer, regioner och företag.

– Svensk design är efterfrågad utomlands och ligger långt fram ur ett hållbarhetsperspektiv. Ett viktigt uppdrag för Svenska institutet är att skapa ännu större synlighet för Sveriges alla fantastiska formgivare, modeskapare och arkitekter. Med Swedish Design Movement vill vi bygga en attraktiv plattform för branschaktörer som vill stärka sin internationella närvaro och gynna en global hållbar utveckling, vilket också främjar svensk export, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Programmen under Stockholm Design Week och Stockholm Fashion Week är ett tillfälle att visa på hur svensk design med gemensam kraft kan verka för ett hållbart samhälle.

Stockholm Furniture & Light Fair är sedan länge en av de viktigaste arenorna för svensk möbelbransch. Möbel- och inredningssektorn går i bräschen för hållbar design och sysselsätter nästan 53 000 personer i Sverige, har en omsättning på 177 miljarder kronor och exporterar upp till 70% av det som tillverkas i Sverige. Exempel på det finns i utställningen Inside Swedish Design som Interior Cluster Sweden visar under veckan på Auktionsverket.

Hållbarhetsfrågorna står högt på agendan även under Stockholm Fashion Week. Inom ramarna för modeveckans program genomför Swedish Design Movement en serie om sex seminarier med inriktning på hållbarhet och export. Med en export på 272 miljarder kronor utgör den svenska modebranschens export mer än 11 % av Sveriges totala export.

Exemplen på innovativa svenska företag som fokuserar på hållbar produktion är otaliga. Ett av många företag i framkant är textilbolaget Renewcell, vars teknik går ut på att bryta ner cellulosan i bomull och viskos vilket gör att textilier kan återvinnas i stor skala. Ett annat är Claesson Koivisto Rune, som intog förstaplatsen på Dodds & Shutes lista över designers som arbetar med hållbara tillverkare. Och i Skellefteå står arkitektbyrån White Arkitekters Sara kulturhus snart klart, ett 20 våningar högt hus byggt helt i trä, enligt den senaste högteknologiska ingenjörskonsten.

Genom att mobilisera kraften hos den svenska designbranschen vill Swedish Design Movement ta en ledande roll för att minska branschens miljöavtryck och visa vägen framåt.

Tre webinarier om nylanseringen av Swedish Design Movement:

Tisdag 9/2 kl 10.00–10.30
Webinarium på Inside Swedish Design – Presence and Innovation, utställning och seminarier på Auktionsverket.
Svenska möbler i The Green Deal – Regeringssatsning ska stötta designföretagens export (svenska)
Deltagare: Madeleine Sjöstedt, Generaldirektör Svenska institutet, Cecilia Ask Engström, Chef Branschutveckling TMF, Dag Klockby, VD Gärsnäs, Johan Lindau, CEO Blå Station
Moderator: Mats Widbom, VD Svensk Form
Mer info 

Onsdag 10/2 kl 12.20–12:50
Webinarium på Stockholm Design & Architecture Talk
Swedish Design Movement – positioning Sweden internationally through sustainable design (engelska)
Cecilia Ask Engström, Director Industrial development, Swedish Federation of Wood and Furniture Industry, Jenny Bergström, Project Manager, Swedish Institute
Mats Widbom, CEO, Svensk Form (the Swedish Society of Crafts and Design)
Moderator: Mark Isitt
Mer info

Torsdag 11/2 kl 12.30–13:00
Webinarium på Stockholm Fashion Week
Designing for sustainability – The Swedish Design Movement (engelska)
Deltagare: Jenny Bergström, Svenska institutet, Tobias Olsson, Sveriges Arkitekter,
Eva Lilja, IKEA och Ann-Sofie Johansson, H&M
Moderator: Catarina Midby, Swedish Fashion Association
Mer info 

Under Stockholm Design Week och Stockholm Fashion Week 8–14 februari medverkar Swedish Design Movement i ett flertal utställningar, panelsamtal och seminarier.

Partners Swedish Design Movement

Sveriges Arkitekter 
Svensk Form
Swedish Fashion Association (SFA) 
Trä- och Möbelföretagen (TMF) 

 
I styrgruppen ingår Visit Sweden, Business Sweden samt representanter för regionerna Stockholm, Västerbotten, Göteborg, Västra Götaland samt Malmö.

För mer information om Swedish Design Movement och fler aktiviteter under Stockholm Design & Fashion Week 

Om Swedish Design Movement

Swedish Design Movement är en satsning inom regeringens export- och investeringsstrategi. I enlighet med den ska Sverige vara ledande i det globala arbetet med att förverkliga Parisavtalets målsättningar, för att nå klimatmålen och ställa om till en cirkulär och biobaserad ekonomi. Fokusmarknader för satsningen är Tyskland, Frankrike, Storbritannien, USA och Japan. Programmet stöttas under 2021 med 5 miljoner och förhoppningen är att det ska pågå i ytterligare två år.


Om du vill komma i kontakt med Svenska institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt, projektledare Jenny Bergström eller samarbetspartners, hör av dig till pressansvarig Tulle Durling, tulle.durling@si.se, 08 410 86 72.

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Foto: Blå station
Foto: Blå station
Ladda ned bild
Foto: Claesson Koivisto Rune, från möbelkollektionen the Hand.
Foto: Claesson Koivisto Rune, från möbelkollektionen the Hand.
Ladda ned bild

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Swedish Design Movement – en hållbar designrörelse tar plats i Paris31.8.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kan design vara nyckeln till en hållbar framtid? För första gången presenteras nya Swedish Design Movement samlat för en internationell publik. Under september går över trettio svenska formgivare och designföretag samman i en gemensam manifestation på Svenska institutet i Paris. I utställningar och seminarier möter de branschkollegor och diskuterar hur design kan bidra till en hållbar omställning.

Sverige och Indien utvecklar lösningar för framtidens transporter24.2.2021 14:53:29 CET | Pressmeddelande

Den 26–28 februari 2021 bjuder Svenska institutet in till ett 42-timmar långt digitalt hackaton: Sweden-India Mobility Hack – Changing the way we move. Ett femtiotal partners från internationella branschledande företag till startups, inkubatorer och forskningsinstitut från Indien och Sverige har anslutit sig. Målet är att gemensamt arbeta med viktiga frågor gällande säkra och hållbara transporter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum