Svensk designbransch enas för att driva på mot ett hållbart samhälle
Swedish Design Movement enar aktörer inom svensk design, mode och arkitektur som driver på för en hållbar omställning. Syftet är att sätta Sverige på den internationella designkartan, öka synligheten för svenska hållbara företag och visa vägen globalt. Under Stockholms design- och modevecka medverkar Swedish Design Movement i flera aktiviteter tillsammans med partners från hela branschen.

Design har en nyckelroll i omställningen till ett hållbart samhälle, både i Sverige och globalt. Genom att mobilisera kraften hos svenska modeskapare, möbeldesigner, arkitekter, producenter och forskare vill Swedish Design Movement ta en drivande roll i den omställningen.
Initiativet är sedan 2016 en del av regeringens export- och investeringsstrategi men vi gör nu en kraftfull omstart. Målet är att stärka omvärldens nyfikenhet på svensk design och bidra till en ökad efterfrågan på hållbara varor och tjänster från Sverige. Ett första steg är att synliggöra designnationen Sverige med kommunikation som lyfter innovativa, banbrytande företag och aktörer från olika designområden och delar av landet.
Swedish Design Movement leds av Svenska institutet i samarbete med Svensk Form, Sveriges Arkitekter, Swedish Fashion Association och Trä- och Möbelföretagen samt flera svenska städer, regioner och företag.
– Svensk design är efterfrågad utomlands och ligger långt fram ur ett hållbarhetsperspektiv. Ett viktigt uppdrag för Svenska institutet är att skapa ännu större synlighet för Sveriges alla fantastiska formgivare, modeskapare och arkitekter. Med Swedish Design Movement vill vi bygga en attraktiv plattform för branschaktörer som vill stärka sin internationella närvaro och gynna en global hållbar utveckling, vilket också främjar svensk export, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.
Programmen under Stockholm Design Week och Stockholm Fashion Week är ett tillfälle att visa på hur svensk design med gemensam kraft kan verka för ett hållbart samhälle.
Stockholm Furniture & Light Fair är sedan länge en av de viktigaste arenorna för svensk möbelbransch. Möbel- och inredningssektorn går i bräschen för hållbar design och sysselsätter nästan 53 000 personer i Sverige, har en omsättning på 177 miljarder kronor och exporterar upp till 70% av det som tillverkas i Sverige. Exempel på det finns i utställningen Inside Swedish Design som Interior Cluster Sweden visar under veckan på Auktionsverket.
Hållbarhetsfrågorna står högt på agendan även under Stockholm Fashion Week. Inom ramarna för modeveckans program genomför Swedish Design Movement en serie om sex seminarier med inriktning på hållbarhet och export. Med en export på 272 miljarder kronor utgör den svenska modebranschens export mer än 11 % av Sveriges totala export.
Exemplen på innovativa svenska företag som fokuserar på hållbar produktion är otaliga. Ett av många företag i framkant är textilbolaget Renewcell, vars teknik går ut på att bryta ner cellulosan i bomull och viskos vilket gör att textilier kan återvinnas i stor skala. Ett annat är Claesson Koivisto Rune, som intog förstaplatsen på Dodds & Shutes lista över designers som arbetar med hållbara tillverkare. Och i Skellefteå står arkitektbyrån White Arkitekters Sara kulturhus snart klart, ett 20 våningar högt hus byggt helt i trä, enligt den senaste högteknologiska ingenjörskonsten.
Genom att mobilisera kraften hos den svenska designbranschen vill Swedish Design Movement ta en ledande roll för att minska branschens miljöavtryck och visa vägen framåt.
Tre webinarier om nylanseringen av Swedish Design Movement:
Tisdag 9/2 kl 10.00–10.30
Webinarium på Inside Swedish Design – Presence and Innovation, utställning och seminarier på Auktionsverket.
Svenska möbler i The Green Deal – Regeringssatsning ska stötta designföretagens export (svenska)
Deltagare: Madeleine Sjöstedt, Generaldirektör Svenska institutet, Cecilia Ask Engström, Chef Branschutveckling TMF, Dag Klockby, VD Gärsnäs, Johan Lindau, CEO Blå Station
Moderator: Mats Widbom, VD Svensk Form
Mer info
Onsdag 10/2 kl 12.20–12:50
Webinarium på Stockholm Design & Architecture Talk
Swedish Design Movement – positioning Sweden internationally through sustainable design (engelska)
Cecilia Ask Engström, Director Industrial development, Swedish Federation of Wood and Furniture Industry, Jenny Bergström, Project Manager, Swedish Institute
Mats Widbom, CEO, Svensk Form (the Swedish Society of Crafts and Design)
Moderator: Mark Isitt
Mer info
Torsdag 11/2 kl 12.30–13:00
Webinarium på Stockholm Fashion Week
Designing for sustainability – The Swedish Design Movement (engelska)
Deltagare: Jenny Bergström, Svenska institutet, Tobias Olsson, Sveriges Arkitekter,
Eva Lilja, IKEA och Ann-Sofie Johansson, H&M
Moderator: Catarina Midby, Swedish Fashion Association
Mer info
Under Stockholm Design Week och Stockholm Fashion Week 8–14 februari medverkar Swedish Design Movement i ett flertal utställningar, panelsamtal och seminarier.
Partners Swedish Design Movement
Sveriges Arkitekter
Svensk Form
Swedish Fashion Association (SFA)
Trä- och Möbelföretagen (TMF)
I styrgruppen ingår Visit Sweden, Business Sweden samt representanter för regionerna Stockholm, Västerbotten, Göteborg, Västra Götaland samt Malmö.
För mer information om Swedish Design Movement och fler aktiviteter under Stockholm Design & Fashion Week
Om Swedish Design Movement
Swedish Design Movement är en satsning inom regeringens export- och investeringsstrategi. I enlighet med den ska Sverige vara ledande i det globala arbetet med att förverkliga Parisavtalets målsättningar, för att nå klimatmålen och ställa om till en cirkulär och biobaserad ekonomi. Fokusmarknader för satsningen är Tyskland, Frankrike, Storbritannien, USA och Japan. Programmet stöttas under 2021 med 5 miljoner och förhoppningen är att det ska pågå i ytterligare två år.
Om du vill komma i kontakt med Svenska institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt, projektledare Jenny Bergström eller samarbetspartners, hör av dig till pressansvarig Tulle Durling, tulle.durling@si.se, 08 410 86 72.
Nyckelord
Bilder



Om
Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se.
Följ Svenska institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet
Sverige och Indien utvecklar lösningar för framtidens transporter24.2.2021 14:53:29 CET | Pressmeddelande
Den 26–28 februari 2021 bjuder Svenska institutet in till ett 42-timmar långt digitalt hackaton: Sweden-India Mobility Hack – Changing the way we move. Ett femtiotal partners från internationella branschledande företag till startups, inkubatorer och forskningsinstitut från Indien och Sverige har anslutit sig. Målet är att gemensamt arbeta med viktiga frågor gällande säkra och hållbara transporter.
Vänskap i centrum när Svenska institutet i Paris firar 50 år19.1.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I år är det 50 år sedan Svenska institutet i Paris invigdes. I centrum för jubileumsåret 2021 står vänskapen mellan Sverige och Frankrike, men också begreppet vänskap i bred bemärkelse, som korsar generationer och konstnärliga uttryck. Välkommen till ett år i vänskapens tecken!
Nordic Smart City Hack – Norden möts i onlinehackaton för att skapa smarta städer28.10.2020 13:45:00 CET | Pressmeddelande
Den 2–6 november arrangerar Svenska institutet ett nordiskt hackaton i samarbete med H22. Målet är att skapa innovativa och hållbara digitala lösningar för de städer vi alla vill leva i idag – och imorgon.
Sverige fortsatt på plats 9 av 50 i 2020 års Nation Brands Index27.10.2020 15:00:00 CET | Pressmeddelande
I Nation Brands Index 2020 hamnar Sverige liksom förra året på plats 9 av 50 länder och samsas med några av världens största ekonomier på topp tio-listan. Den årliga undersökningen bedömer styrkorna i 50 nationsvarumärken och bygger på resultaten från 20 000 respondenter från 20 länder.
Kids Hack the Crisis – globalt onlinehackaton för barn19.10.2020 15:09:34 CEST | Pressmeddelande
Den 23–25 oktober arrangerar Svenska Institutet ett globalt onlinehackaton för barn i samarbete med UNICEF Sverige. Målet är att ge barn möjlighet att skapa lösningar på de utmaningar som har drabbat dem till följd av pandemin. Kids Hack the Crisis skapas för barn, med barn och av barn.
Sverige på plats 15 av 50 i studie om länders hantering av hälsokriser25.8.2020 19:01:55 CEST | Pressmeddelande
I den första delen av årets Nation Brands Index (NBI) som publiceras i dag mäts styrkan i 50 länders nationsvarumärken kopplad till deras hantering av hälsokriser såsom coronapandemin. I enkätundersökningen där 20 000 personer från 20 länder tillfrågats placerar sig Sverige på plats 15 av 50 länder. Studien visar även att benägenheten att besöka ett land under de närmaste åren kommer att vara avhängig hur väl landet hanterat coronapandemin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum