Patent- och registreringsverket

Svensk teknologi i fokus när uppfinnarduo nomineras för nanosolceller som laddar sig själva

Dela

Henrik Lindström och Giovanni Fili är uppfinnarduon bakom en ny typ av solcellsteknik. Nu har deras vidareutveckling av nanocellsteknologi nominerats i EPO:s European Inventor Awards 2021. De nomineras för den tunna flexibla solcellsfilm som innehåller ett lager med 1000 gånger högre ledningsförmåga än tidigare solceller. Effekten blir att solcellerna kan bli en pålitlig energikälla även inomhus. Råvarorna i tillverkningen är billigare än traditionella solceller och skonsammare mot miljön. Materialet kan likna läder, borstat stål eller trä till exempel. De första konsumentprodukterna, ett par självladdande hörlurar och en cykelhjälm, lanseras nu i år.

- Vi på PRV är extra stolta att ett svenskt företag är nominerad i tuff konkurrens. Vi ser att det händer mycket i Sverige inom solcellsteknologin, och detta är såklart ytterligare ett bevis på det, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV.
- Vi önskar de nominerade lycka till såväl i denna tävling, som i sin fortsatta innovationsresa!

- Solcellsområdet är högaktuellt, vi på PRV har de senaste åren tagit emot ett flertal olika uppfinningar från flera olika sökanden på området, säger patentingenjör Fredrik Wahlin. Uppfinningarna kan till exempel avse nya material inuti solcellen för att göra dessa effektivare. Uppfinningarna kan också syfta till minskade kostnaderna för tillverkning av solceller bland att genom förenklade processer för att koppla ihop dem, avslutar han.

Om tävlingen:
EPO:s uppfinnar- och innovationspris European Inventor Award delas ut årligen och syftar till att lyfta fram enastående innovatörer och uppfinnare, vars arbete i olika former bidragit – och bidrar – till förbättringar för människor runt om i världen. Vinnarna utses av en internationell jury i kategorierna: Industri, Forskning, Icke EPO-länder, Små och medelstora företag/SME samt Livsgärning.
Den kategori som Exeger är nominerad inom är Små- och medelstora företag. Vinnarna av EPO European Inventor Awards presenteras vid en öppen, digital prisceremoni den 17 juni

Nyckelord

Kontakter

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Sverige i världstoppen över innovation inom tech-området10.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sverige ligger i världstoppen över antal internationella patentansökningar inom området smart teknologi, även kallad fjärde industriella revolutionens teknologier. I snitt ökade antalet patentansökningar på området smart teknologi med 22,6 procent under åren 2012–2018 vilket är högst bland alla Europas länder, och högre än den genomsnittliga ökningen globalt. Det visar den senaste studien från det europeiska patentverket EPO (European Patent Office).

”Det handlar om att ta tillvara Sveriges forskningsresultat” – PRV välkomnar Innovationsstödsutredningen16.10.2020 14:45:04 CEST | Pressmeddelande

Med Innovationsstödsutredningen stakar Sverige ut en ny väg mot ökad konkurrenskraft och ett starkare samhälle. PRV, Patent- och registreringsverket, har bidragit till utredningen genom att rikta fokus på immaterialrättens roll för hur forskning leder till innovation. Kompetent hantering av forskningsresultat med hjälp av immaterialrättsliga verktyg är en nyckel till framgångsrika resultat, både i form av kommersialisering och av samhällsförbättringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum