Svenskt Trä

Svensk träindustri viktig för Europa

Dela

Efterfrågan på svenska trävaror är fortsatt stor. I mars var leveranserna de högsta någonsin för en enskild månad, och de fortsätter att ligga på en hög nivå. Dessutom har produktionen ökat med sju procent under första kvartalet 2022 och årstakten är nu till och med högre än förra årets produktionsrekord.

Foto: Fredrik Hjerling
Foto: Fredrik Hjerling

– Vi ser att många europeiska trävarukonsumenter vänder sig till svenska leverantörer när de söker alternativ för att ersätta de volymer som tidigare har köpts från Ryssland och Belarus, när nu sanktioner hindrar den ryska exporten, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker trävaror på Skogsindustrierna och tillägger:

– Svenska sågverk och den svenska trävaruindustrin spelar en viktig roll efterhand som ryska trävaror försvinner från marknaden.

Storbritannien har exempelvis mer än fördubblat sin import från Sverige i mars, för att fylla på sina lager.

– I det kortsiktiga perspektivet har efterfrågan på den europeiska trävarumarknaden ökat, precis som vi förutspådde. Hur faktorer som stigande priser på energi och brist på transporter kan komma att påverka exportflöden på längre sikt, återstår dock att se. Tydligt är att den inhemska svenska marknaden fortfarande är stabil med leveranser som täcker upp den inhemska efterfrågan, säger Mathias Fridholm, direktör på Svenskt Trä.

I veckan släpptes Skogsindustriernas rapport för maj, läs mer i “Så går det för skogsindustrin”. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Fredrik Hjerling
Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum