Svenska institutet

Svenska institutet analyserar bilden av Sverige under pandemin

Dela

Svenska institutet har utökat bevakningen av Sverigebilden i utlandet under coronapandemin. I veckovisa rapporter redovisar SI vad som sägs om Sverige i ett stort antal länder, på 12 språk i redaktionella och sociala medier. Veckorapporterna kommer att finnas tillgängliga på si.se.

Svenska institutet följer samtalet och rapporteringen internationellt om Sverige kopplat till coronapandemin. Vi bevakar nyhetsmedier på engelska, ryska, arabiska, spanska, italienska, franska, ungerska, polska och de nordiska språken. Samtalet i sociala medier följs på engelska, ryska, arabiska och spanska.


Rapporten som publiceras som en nyhet på si.se på torsdagar utgår från den senaste veckans publiceringar i nyhetsmedier på de tolv språken samt från de mest delade artiklarna i sociala medier.


– Genom att studera vad som sägs om Sverige får vi viktiga pusselbitar för att förstå hur svenska erfarenheter, samhällslösningar och synsätt tolkas. I ett längre perspektiv är detta avgörande för vår attraktionskraft, export och internationalisering. Vi ser nu ett stort engagemang kring det svenska vägvalet, säger generaldirektör Madeleine Sjöstedt.

Fyra faktorer brukar traditionellt vara drivkrafter för viljan att interagera med Sverige: det svenska samhällsstyret generellt, respekt för medborgares fri- och rättigheter, internationellt ansvarstagande samt jämlikhet.


I den senaste rapporteringen ser vi att det svenska samhällsstyret med självständiga myndigheter och höga tillit till institutioner väcker både förvåning och intresse.


– President Trump är bara en av många som berört den svenska strategin på sistone, säger Sofia Bard, chef för analysenheten. Vi ser en tydlig polarisering här: Sveriges hantering av krisen används på vissa håll som jämförelse med det egna landets strategi och som varnande exempel, på andra håll finns en nyfiken på om Sveriges strategi kan leda till att vi återhämtar oss snabbare när pandemin väl klingar av.

För mer information eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta: Tulle Durling, pressansvarig, tulle.durling@si.se, 08 410 186 72 elller 073 257 25 14.

Fakta
Svenska institutet är experter på hur Sverige uppfattas i olika frågor globalt. SI arbetar på uppdrag av regeringen med att följa och analysera bilden av Sverige i andra länder med särskilt fokus på att identifiera nya tendenser i informationsflöden och desinformation som berör Sverige och svenska förhållanden. Sedan den 1 januari har SI utökat kapaciteten för analysverksamheten.
Läs mer om hur vi arbetar med att analysera Sverigebilden.

Nyckelord

Dokument

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svenska institutet bjuder på globalt digitalt nationaldagsfirande i 24 timmar3.6.2020 09:02:46 CESTPressmeddelande

På Sveriges nationaldag den 6 juni arrangerar Svenska institutet en 24 timmar lång livesändning, Sweden live: National Day @ home. Dagen kommer att bjuda på musikuppträdanden, kulturevenemang, hemma-hos-inslag och museivisningar anpassade för en internationell publik i alla världens olika tidszoner. Under dagen möter vi bland många andra Kronprinsessan med familj och statsminister Stefan Löfven samt artisten Oscar Zia och kocken Camilla Hamid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum