Svenska institutet

Svenska institutet delar ut stipendier till 371 utländska studenter för studier i Sverige

Dela

Svenska institutet delar varje år ut stipendier till utomeuropeiska studenter för studier vid svenska lärosäten. Nu beviljas 371 personer från 43 länder stipendier inför kommande läsår.

Svenska institutets stipendier delas ut på såväl akademiska meriter som ledaregenskaper och förutsättningar att bidra till en hållbar global utveckling. Syftet är att hitta och stärka framtidens ledare som ska verka för ett demokratiskt, rättvist och hållbart samhälle i sina hemländer och regioner efter studierna i Sverige.

Inför läsåret 2021/2022 inkom över 9298 ansökningar. Ryssland, Nigeria och Azerbajdzjan är några av länderna med flest beviljade stipendier. Stipendiaterna ska studera vid 28 lärosäten i Sverige och de mest eftertraktade ämnena är samhällsvetenskap och teknik.

– Det är glädjande att intresset för stipendieprogrammet SI Scholarship for Global Professionals inte har minskat trots pandemin. Internationella samarbeten och kontakter kommer fortsatt att vara viktiga för Sverige och de utomeuropeiska studenter som kommer hit etablerar under studietiden livslånga relationer med Sverige. Studierna i Sverige ger dessa talanger ökad kompetens och erfarenheter för att kunna bidra till arbetet med Agenda 2030, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Svenska institutet utlyser och förmedlar ett stipendieprogram för inresande studeranden på mastersnivå. Stödet omfattar 167 900 000 kronor inför kommande läsår.

Svenska institutet har även i uppdrag att marknadsföra Sverige som studiedestination bl.a. med plattformen Study In Sweden samt ge stöd till utländska universitet som erbjuder undervisning i svenska runt om i världen, samt att skapa och stödja alumnnätverk.

Digital diplomeringsceremoni 29 maj
Den 29 maj 2021 arrangeras årets diplomeringsceremoni för de studenter som avslutar sin stipendieperiod till sommaren. Cirka 410 personer från 49 länder kommer att, för andra året i rad, diplomeras under en digital ceremoni.

För mer information, kontakta Livia Podestà, livia.podesta@si.se

Nyckelord

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Så uppfattades Sverige utomlands 2021 – årsrapport från Svenska institutet23.2.2022 09:54:17 CET | Pressmeddelande

Svenska institutet presenterar idag 2021 års rapport om bilden av Sverige utomlands. Året präglades till stor del av coronapandemin och hanteringen av den. Dock har inte rapporteringen om den svenska pandemihanteringen varit lika omfattande som 2020. Rapporteringen speglade mer varierade ämnen, till exempel idrott, inrikesfrågor som kriminalitet och säkerhetsfrågor samt politiska händelser. Rapporten konstaterar att bilden av Sverige i utlandet är fortsatt stabil och i regel positiv.

Sveriges styrkor som kunskapsnation lyfts i Dubai13.12.2021 13:57:50 CET | Pressmeddelande

Under ”Knowledge & Learning Week” 12–18 december ansvarar Svenska institutet för programmet i den svenska paviljongen på Expo 2020 i Dubai. SI samlar då aktörer inom högre utbildning, forskning och innovation för att presentera en bred bild av Sveriges erbjudande som Kunskapsnation. Syftet är att öka kunskapen och väcka intresse hos internationella företag, talanger och studenter att verka i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum