Svenska institutet

Svenska institutet delar ut stipendier till 475 utländska studenter och forskare

Dela

Svenska institutet delar varje år ut stipendier till utomeuropeiska studenter, doktorander och forskare för studier och forskning vid svenska lärosäten. Nu beviljas 475 personer från 50 länder stipendier inför kommande läsår.

Svenska institutets stipendier delas ut baserat på såväl akademiska meriter som ledaregenskaper och förutsättningar att bidra till en hållbar global utveckling. Syftet är att hitta och stärka framtidens ledare som ska verka för ett demokratiskt, rättvist och hållbart samhälle.

Inför läsår 2019/2020 inkom över 19 000 ansökningar. Bland de länder med flest beviljade stipendier är bland annat Bangladesh, Georgien, Ghana, Turkiet, och Ukraina. Stipendiaterna ska studera eller forska vid 29 lärosäten i Sverige där Lund, Uppsala och Göteborgs universitet ligger i topp.

- Sverige är ett litet land, beroende av internationella samarbeten och kontakter. Stipendier är viktiga för möjligheten att rekrytera utomeuropeiska studenter och forskare i en tid präglad av ökande global konkurrens. Under studietiden etablerar dessa talanger även livslånga relationer med Sverige, vilket långsiktigt stärker Sveriges intressen och position, säger Mikaela Fredriksén Tollin, vikarierande generaldirektör för Svenska institutet..  

Svenska institutet utlyser och förmedlar flera olika program för både in- och utresande stipendiater. Stipendier delas ut till studerande från master- till forskarnivå. Stödet till stipendierna omfattar 186 miljoner kronor inför kommande läsår.

Svenska institutet har även i uppdrag, marknadsföra Sverige som studiedestination samt ge stöd till utländska universitet som erbjuder undervisning i svenska. Vi arbetar även med att bygga och stödja alumnnätverk.

Diplomeringsceremoni 25 maj

Den 25 maj 2019 arrangeras årets diplomeringsceremoni för de stipendiater som avslutar sina stipendieperiod till sommaren. Ca 480 stipendiater från 65 länder kommer att diplomeras på ceremonin i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm.  

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum