
Svenska storbolag inser vikten av biologisk mångfald – men saknar helhetsgrepp

– Det är bra att företag har frågan om biologisk mångfald på radarn, men rapporten visar tydligt att det arbete som görs är långt ifrån tillräckligt. Det är nu vi har chansen att vända den negativa trenden för naturen. Näringslivet borde jobba mer intensivt för att bidra till det, både för sina verksamheters skull såväl som för samhällets, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.
Rapporten ”Swedish Businesses and the Biodiversity Crisis” belyser hur svenska bolag på olika sätt påverkar den biologiska mångfalden i och utanför Sverige. Medan exempelvis svenskt skogsbruk har direkt påverkan på naturen, kan bolag som importerar produkter ha indirekt påverkan på naturen i olika delar av världen.
Av de 43 bolag som deltog i studien uppger 60 procent att de har låg eller ingen påverkan på den biologiska mångfalden i Sverige och 40 procent att de har låg eller ingen påverkan globalt. Endast var femte bolag bedömer sin påverkan på biologisk mångfald som stor. Genomgående är att företag i sektorer med direkt koppling till naturen, som skog, jordbruk och energi, i större utsträckning har insikt om sin påverkan på den biologiska mångfalden än vad företag i andra sektorer har, som industri och läkemedel.
– Våra studier visar att företag fortfarande är i ett tidigt skede med arbetet för biologisk mångfald, och att Sverige ligger efter våra nordiska grannar. Därför är den historiska överenskommelsen om ett globalt avtal för naturen under FN-toppmötet förra året så avgörande. Med ett sådant avtal på plats, kommer företagen att behöva agera, säger Johan Lundgren, Advisory Partner på Bain & Company i Sverige.
Företag som satsar på att främja den biologiska mångfalden kan även få fördelar som nya affärsmöjligheter, kostnadsbesparingar, innovationer och möjligheter att attrahera kapital. Men enligt rapporten reflekterar få svenska bolag över hur de kan dra nytta av sitt arbete.
– Företags arbete med biologisk mångfald handlar inte bara om risker utan också om möjligheter, men man behöver ta ett helhetsgrepp. Utöver att minska negativa påverkan behövs insatser som främjar naturen. För dem som gör det kan arbetet också bli en affärsmöjlighet, säger Margareta Renström-Lindhe, sakkunnig biologisk mångfald och företag på WWF.
Läs rapporten ”Swedish Businessess & the Biodiversity Crisis”.
Några resultat ur rapporten
- 40 procent av de tillfrågade bolagen har satt någon form av mål för biologisk mångfald. Knappt var tredje uppger att deras mål är konkreta.
- Jämfört med Finland och Danmark, där WWF och Bain & Company nyligen har genomfört liknande studier, ligger svenska bolag något efter med att agera på sin påverkan på biologisk mångfald; hela 45 procent av svenska bolag saknar initiativ medan motsvarande siffror för danska och finska bolag är 40 respektive 30 procent.
- Endast var femte bolag uppger att de vet hur de kan dra nytta av arbetet med att minska sin påverkan på naturen.
Om undersökningen & rapporten
Undersökningen gjordes via en enkät som skickades ut till hundra av Sveriges största bolag, sett till omsättning, varav 43 bolag svarade på enkäten. Enkätsvaren kompletterades med 13 djupintervjuer med företag. Både enkätsvar och djupintervjuer ligger till grund för rapporten. Respondenterna är verksamma inom sektorer som industri, infrastruktur, livsmedel, läkemedel, finans, energi, skog och jordbruk, där alla branscher har relevans för påverkan på och beroende av den biologiska mångfalden.
Om biologisk mångfald och företag
Alla företag är i någon grad beroende av naturen och de tjänster naturen ger. Risker kopplade till biologisk mångfald kan slå mot företag på flera sätt, till exempel genom råvarubrist eller skärpta miljölagar. Klimatförändringarna är en av orsakerna som spär på förlusten av biologisk mångfald, och ett fortsatt arbete med att minska klimatutsläppen parallellt med arbetet med biologisk mångfald är därför viktigt. Ett sätt att få bättre koll på sina risker är att använda WWFs riskfilter för biologisk mångfald och vatten som släpptes i januari 2023. Efter att analys har gjorts bör risker och åtgärder prioriteras. Viktigt är att bolag parallellt med att minska sin påverkan även gör insatser och projekt som främjar den biologiska mångfalden.
Läs mer om Bain & Company Sverige.
För mer information, kontakta:
Margareta Renström – Lindhe, sakkunnig biologisk mångfald och företag på WWF, på margareta.renstrom@wwf.se eller 070-755 16 60.
Katrine Petersson, Director Marketing & Communications, Bain & Company i Norden på +45 29686971 eller Katrine.Petersen@Bain.com
WWFs pressteam på 08-546 57500 eller press@wwf.se
Bilder



Om

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer.
Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
WWF: Varsågod regeringen, här är WWFs 37 klimatåtgärder, nu behövs snabba åtgärder!29.3.2023 09:57:12 CEST | Pressmeddelande
Dagens rapport från Klimatpolitiska rådet visar att Sverige kommer att missa klimatmålen om inte kraftfulla åtgärder vidtas för att minska utsläppen. Regeringen måste därför omedelbart öka takten i klimatomställningen. Som hjälp har WWF överlämnat en lista med 37 klimatåtgärder till Klimat- och näringslivsdepartementet.
Sverige och världen släcker ner – för arterna och klimatet24.3.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Lördag 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags för Earth Hour, världens största klimatmanifestation. Miljontals människor över hela jorden väntas delta genom den symboliska gesten att släcka ned.
WWFs tips för en hållbar påsk23.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Påskhelgen närmar sig, vilket innebär stora mängder mat och härliga påskaktiviteter för många. Men allt högre matpriser kan göra det svårt att hålla kostnaderna nere. WWF ger tips på hur du kan tänka både på planeten och plånboken inför helgen.
WWF: Lösningarna på klimatkrisen finns - dags att börja leverera!20.3.2023 12:59:49 CET | Pressmeddelande
FN:s klimatpanels nya rapport visar att klimatet på jorden förändras allt snabbare, havsnivåerna stiger och förekomsten av olika slags extremväder ökar. Tekniken och lösningarna för att hejda uppvärmningen finns redan, men det politiska ledarskapet saknas. Den enda möjligheten att begränsa klimatskadorna är att minska utsläppen här och nu – varje tiondels grad uppvärmning vi lyckas undvika gör skillnad, menar WWF.
Umeåskolor utvecklar hållbar och hälsosam mat med WWF15.3.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom det EU-finansierade projektet SchoolFood4Change får skolor i Umeå och Malmö och runt 3000 andra europeiska skolor chansen att skapa mer hållbar och hälsosam skolmat i samarbete med WWF. Hittills är 15 förskolor och grundskolor i Umeå engagerade – och Tomtebogårdsskolan är en av dem.