Svenska Orienteringsförbundet

Svenskt brons på VM i mountainbikeorientering

Dela

Det blev svenskt brons när sprinten på VM i mountainbikeorientering avgjordes i finländska Kuortane. - Jag har märkt att jag blivit starkare till den här säsongen, men detta är mina första internationella tävlingar så det var svårt att veta hur långt det skulle kunna räcka, säger bronsmedaljösen Anna Tiderman.

FRI BILD. Anna Tiderman tog brons på VM i mountainbikeorientering. Foto: Mia Eronn
FRI BILD. Anna Tiderman tog brons på VM i mountainbikeorientering. Foto: Mia Eronn

I går var det svenskt med i medaljkamperna på masstarten vid VM i mountainbikeorienterings-VM. Men då räckte det inte hela vägen fram till pallen.
I dagens sprint blev det dock svensk medalj; detta efter ett starkt lopp av Haninges Anna Tiderman (som var elva i går).
- Jag startade tidigt och kände att jag kom in bra i orienteringstekniken. Det var en väldigt rolig bana med teknisk cykling. Det var några kontroller efter ungefär halva banan som var väldigt svåra. Där valde jag att ta det väldigt lugnt för att inte riskera att göra något misstag, säger Tiderman som var med runt medaljpositionerna genom hela loppet.
Efter målgång blev det en lång väntan på att medaljen skulle vara klar.
- Jag har egentligen inte haft en aning om hur långt det skulle kunna räcka. Jag kom med i landslaget förra året, men då var det ju inga internationella tävlingar alls på grund av pandemin, så det har varit svårt att veta vilken nivå som jag håller. Sen är ju det orienteringstekniska väldigt avgörande, och den kände jag satt på ett bra sätt i dag.

Hur känns det att vara VM-medaljör?
- Det har jag knappt hunnit tänka på. Men det känns ju givetvis väldigt bra. Det var inget som jag hade vågat tro på inför VM, säger Tiderman som var 48 sekunder bakom segrande Marika Hara, Finland.
I herrtävlingen blev det tjeckiskt guld; Krystof Bogar vann med hela 45 sekunders marginal.
Marcus Jansson gjorde ett nytt stabilt lopp och slutade nia.
I morgon fortsätter VM i Kuortane med medeldistans:
- Medeldistansen är min favoritdistans, så det ser jag verkligen fram emot, säger Anna Tiderman.

Sprint
Damer: 1) Marika Hara, Finland, 22.04, 2) Svetlana Foliforova, Ryssland, 22.29, 3) Anna Tiderman, Sverige, 22.52.
Övriga svenska placeringar: 27) Ella Palm, 27.26. Karin Gustafsson och Linn Bylars diskvalificerade.
Herrar: 1) Krystof Bogar, Tjeckien, 22.05, 2) Simon Braendli, Schweiz, 22-53, 3) Valeriy Glukhov, neutral flagg, 23.04.
Svenska placeringar: 9) Marcus Jansson, 23.49, 33) Sebastian Svärd, 25.26, 43) Gustav Johnsson, 27.01, 52) Rasmus Nordgren, 29.54. Patrik Svedberg diskvalificerad.

Bilder

FRI BILD. Anna Tiderman tog brons på VM i mountainbikeorientering. Foto: Mia Eronn
FRI BILD. Anna Tiderman tog brons på VM i mountainbikeorientering. Foto: Mia Eronn
Ladda ned bild

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Stafettdubbel för Sverige för andra VM i rad8.7.2021 21:07:45 CEST | Pressmeddelande

Damerna vann för ett par timmar sedan. Nu följde även de svenska herrarna efter med att vinna VM-stafetten. Detta betyder dubbla skogsstafettguld för Sverige för andra världsmästerskapet i rad. - Jag njuter av situationen, det är verkligen något speciellt med att springa stafett, säger Bergman som därmed avgjorde sin andra raka VM-stafett. För Albin Ridefelt och William Lind var detta första VM-guldet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum