Sida

Svenskt stöd till hårt drabbade av tyfonen i Filippinerna

Dela

Årets kraftigaste tyfon i Asien, med kraftiga vindar och översvämningar som följd, har lett till att många människor förlorat sina hem och ägodelar. Nu får 44 000 barn och vuxna i Filippinerna svenskt stöd med pengar, tält, hälsopaket, vattenrening och psykosocialt stöd. Sida ger drygt 8 miljoner kronor i akut humanitärt bistånd, som går via Rädda Barnen och ACT Svenska Kyrkan. Även Plan International får stöd för att återuppbygga förstörda skolor i Vietnam.

Den kraftiga tyfonen Goni drog in över Filippinerna den 1 november och drabbade cirka 2,1 miljoner människor. Goni förde med sig våldsamma vindar och extrema regn som orsakade översvämningar och jordskred. Förödelsen blev enorm och enligt FN:s kontor för samordning av humanitärt bistånd, OCHA, har nästan 100 000 hem förstörts och 85 000 människor är fortfarande evakuerade. Hittills har 25 människor dött och 400 skadats.

Biståndsmyndigheten Sida beviljar akuthjälp i form av kontantstöd motsvarande minimilön, tält, hygien- och hälsopaket och reparation av vattenreningsverk samt information om hälsa och näringsintag samt ger psykosocialt stöd till barn och vuxna. Det humanitära stödet på drygt 8 miljoner går via ACT Svenska Kyrkan och Rädda Barnen och riktas till 44 000 unga och vuxna i de drabbade delarna av Filippinerna.

– Trots att många människor har drabbats och skadorna är betydande efter årets hittills värsta tyfon, är det ändå relativt få som har mist livet, jämfört med liknande katastrofer tidigare, säger Elisabet Hedin, tillförordnad chef på Sidas humanitära enhet.

– Att färre dör eller skadas visar att Filippinerna verkligen lyckats bättre med det viktiga förebyggande arbetet i samband med naturkatastrofer, säger Elisabet Hedin.

Sida har sedan tidigare frigjort 3,5 miljoner kronor till Plan International för att stödja några av de hundratusentals som drabbats i Vietnam under årets tyfonsäsong. Cirka 15 000 människor ska få hjälp i form av kontantstöd, hygienpaket, utbildningsmaterial och återuppbyggda skolor.

Rädda Barnens akutstöd i Filippinerna:

  • Stöd till 6 000 människor, av vilka 3 600 är barn
  • Delar ut kontantstöd för att täcka grundläggande behov, informerar om hälsa och näringsintag samt ger psykosocialt stöd till barn och vuxna
  • Ger stöd via Rädda Barnen Filippinerna
  • Får 3,2 miljoner kronor i humanitärt bistånd från Sida

ACT Svenska Kyrkans akutstöd i Filippinerna:

  • Stöd till 38 000 människor
  • Delar ut kontantstöd motsvarande minimilön, utdelning av tält och hygien- och hälsopaket samt reparerar vattenreningsverk.
  • Ger stöd via sin lokala partner National Council of Churches in the Philippines, NCCP
  • Får 5 miljoner kronor i humanitärt bistånd från Sida

Läs mer på Relief Web om Filippinerna respektive Vietnam.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Sida-stöd till barn drabbade av matbrist och snabbt ökande hunger3.11.2020 06:20:00 CETPressmeddelande

Hungersituationen i världen förvärras för varje dag och att inte få tillräckligt med näring under de första fem åren skadar barnen för livet. För att ge barn och deras familjer förbättrade möjligheter att överleva ger biståndsmyndigheten Sida ett stöd på 50 miljoner kronor till Unicefs arbete i Jemen, Burkina Faso och Venezuela. De mycket allvarliga hungerkriserna i Sydsudan och Kamerun får stöd på 21,3 miljoner kronor via organisationen IRC, International Rescue Committe.

Covidrapport: Biståndet än viktigare till följd av pandemin15.10.2020 09:39:16 CESTPressmeddelande

Sida skriver i dag i en rapport till regeringen att biståndets roll till följd av covid-19 blivit än viktigare. Pandemin riskerar att utradera en stor del av de senaste årens framsteg som gjorts i fattigdomsbekämpning och antalet människor i behov av humanitärt stöd har ökat dramatiskt. Fram till och med september hade biståndsmyndigheten beviljat 1,3 miljarder kronor för att motverka pandemins effekter.

Pressinbjudan: Utvecklingsforum 2020 - så bidrar innovation och digitalisering till global hållbar utveckling9.10.2020 13:24:08 CESTPressinbjudan

På Sidas årliga konferens Utvecklingsforum samlas de största och viktigaste utvecklingsaktörerna. Årets tema är nya partnerskap, innovationer och digitalisering för en global hållbar utveckling. Sidas generaldirektör Carin Jämtin är inledningstalare och värd. Bland de medverkande finns UNDP:s assisterande generalsekreterare Ulrika Modéer, Stockholms Resilience Centers programdirektör Per Olsson och GSMA:s generaldirektör Mats Granryd. De kommer att diskutera hur innovativa lösningar, digitalisering och nya former av partnerskap kan bidra till att nå FN:s globala mål i Agenda 2030.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum