Sida

Svenskt stöd till hårt drabbade av tyfonen i Filippinerna

Dela

Årets kraftigaste tyfon i Asien, med kraftiga vindar och översvämningar som följd, har lett till att många människor förlorat sina hem och ägodelar. Nu får 44 000 barn och vuxna i Filippinerna svenskt stöd med pengar, tält, hälsopaket, vattenrening och psykosocialt stöd. Sida ger drygt 8 miljoner kronor i akut humanitärt bistånd, som går via Rädda Barnen och ACT Svenska Kyrkan. Även Plan International får stöd för att återuppbygga förstörda skolor i Vietnam.

Den kraftiga tyfonen Goni drog in över Filippinerna den 1 november och drabbade cirka 2,1 miljoner människor. Goni förde med sig våldsamma vindar och extrema regn som orsakade översvämningar och jordskred. Förödelsen blev enorm och enligt FN:s kontor för samordning av humanitärt bistånd, OCHA, har nästan 100 000 hem förstörts och 85 000 människor är fortfarande evakuerade. Hittills har 25 människor dött och 400 skadats.

Biståndsmyndigheten Sida beviljar akuthjälp i form av kontantstöd motsvarande minimilön, tält, hygien- och hälsopaket och reparation av vattenreningsverk samt information om hälsa och näringsintag samt ger psykosocialt stöd till barn och vuxna. Det humanitära stödet på drygt 8 miljoner går via ACT Svenska Kyrkan och Rädda Barnen och riktas till 44 000 unga och vuxna i de drabbade delarna av Filippinerna.

– Trots att många människor har drabbats och skadorna är betydande efter årets hittills värsta tyfon, är det ändå relativt få som har mist livet, jämfört med liknande katastrofer tidigare, säger Elisabet Hedin, tillförordnad chef på Sidas humanitära enhet.

– Att färre dör eller skadas visar att Filippinerna verkligen lyckats bättre med det viktiga förebyggande arbetet i samband med naturkatastrofer, säger Elisabet Hedin.

Sida har sedan tidigare frigjort 3,5 miljoner kronor till Plan International för att stödja några av de hundratusentals som drabbats i Vietnam under årets tyfonsäsong. Cirka 15 000 människor ska få hjälp i form av kontantstöd, hygienpaket, utbildningsmaterial och återuppbyggda skolor.

Rädda Barnens akutstöd i Filippinerna:

  • Stöd till 6 000 människor, av vilka 3 600 är barn
  • Delar ut kontantstöd för att täcka grundläggande behov, informerar om hälsa och näringsintag samt ger psykosocialt stöd till barn och vuxna
  • Ger stöd via Rädda Barnen Filippinerna
  • Får 3,2 miljoner kronor i humanitärt bistånd från Sida

ACT Svenska Kyrkans akutstöd i Filippinerna:

  • Stöd till 38 000 människor
  • Delar ut kontantstöd motsvarande minimilön, utdelning av tält och hygien- och hälsopaket samt reparerar vattenreningsverk.
  • Ger stöd via sin lokala partner National Council of Churches in the Philippines, NCCP
  • Får 5 miljoner kronor i humanitärt bistånd från Sida

Läs mer på Relief Web om Filippinerna respektive Vietnam.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Bistånd i Myanmar omprövas efter militärkuppen16.2.2021 07:30:00 CETPressmeddelande

Biståndsmyndigheten Sida avbryter delar av det svenska stödet till Myanmar. Detta efter att militären återtog makten i landet för två veckor sedan. Det svenska biståndet ska varken ge resurser till eller legitimera det bakslag för demokratin som militärens maktövertagande har inneburit, säger Göran Holmqvist, avdelningschef på Sida. Däremot fortsätter Sida att stödja de krafter i landet som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter.

Tanzanias fattigaste får nytt svenskt direktstöd3.1.2021 11:00:00 CETPressmeddelande

Biståndsmyndigheten Sida ska bidra till att sju miljoner extremt fattiga i Tanzania får ett lågt ”barnbidrag”, utbetalt via kvinnan i hushållet och med villkor att barnen går i skolan och besöker hälsovården. Det svenska direktstödet på en halv miljard kronor ska förbättra levnadsvillkoren för människor som lever i extrem fattigdom i Tanzania med bättre mat, hälsa och utbildning samt ge möjlighet att hitta en egen försörjning.

Nya digitaliseringsstöd ska minska fattigdomen21.12.2020 06:00:00 CETPressmeddelande

Använda mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns och hjälpa låginkomstländer bygga digitala samhällstjänster – det är exempel på nya digitaliseringsstöd som biståndsmyndigheten Sida precis har beslutat. Tillsammans med teknikjättar som Google, Microsoft och utvalda länder bidrar Sverige med 60 miljoner till Världsbankens digitala fond DDP och 125 miljoner till organisationen Dial som Sida var med och startade.

Nya Sida-stöd mot matbrist till Nobels fredsprisvinnare WFP10.12.2020 18:46:33 CETPressmeddelande

Pandemin, väpnade konflikter och klimatförändringar har under året drivit på matbristen rejält. Under året har antalet människor som inte har tillräckligt att äta fördubblats till 272 miljoner, och biståndsmyndigheten Sida ger nu flera stora stöd till bland andra World Food Program, som i dag tar emot Nobels Fredspris för sitt arbete med att säkra tillgången till mat., och till FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation och till IFAD som ger stöd till urfolk, för att stärka upp det långsiktiga arbetet med att öka livsmedelstryggheten och motståndskraften mot matbrist.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum